Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 620
» Postów na forum: 18 688
Pełne statystyki
|
|
|
Network manager - WIFI |
Napisane przez: Gość - 17-11-2019, 12:42 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (7)
|
|
Cześć forumowicze,
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalym świeżakiem w Linuxie.
Ostatnio, kiedy zastanawiałem się nad przejściem na Linuxa i wybrałem do sprawdzenia dystrybucję Mint od razu na wstępie napotkałem pierwszy problem (zaznaczam, że system nie był jeszcze wtedy zainstalowany). Mianowicie nie mogłem połączyć się ze swoim WIFI. System pokazywał mi, że próbuję się połączyć z internetem, ale po dłuższej chwili wyskakiwał komunikat, że zostałem odłączony i jestem offline. Następnie router znikał z listy sieci bezprzewodowych. Więc postanowiłem, że trochę o tym poczytam. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, to możliwy "bug" network managera. Również trochę popisałem i zostałem wysłany tutaj, bo podobno aby to naprawić potrzeba trochę umiejętności (a jak zaznaczyłem wyżej, jestem kompletnie nowy).
Z góry dziękuję za pomoc
|
|
|
Mulenie Systemu |
Napisane przez: InfiniteLove - 16-11-2019, 00:51 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (12)
|
|
Witajcie. Dużo słyszałem, że Linux to taki system który raczej nie zawiesza kompa na 20 minut.
Co zatem się dzieje, ponieważ ostatnio prawie codziennie wieczorem Linux przypomina mi Okienka. Komp zaczyna mocno coś robić przez co nawet przeglądarka (Brave) się zawiesza tj nic nie można zrobić. Tak bardzo chciałem uwolnić się od zamulania Okienek a tutaj takie coś.
Czym to może być spowodowane? Migawkę mam włączoną raz na tydzień a nie codziennie więc co innego może tak zajmować system/lapka?
Chętnie sprawdzę jaki to proces wtedy ostro muli system ale jak to sprawdzić?
Miałem nadzieję na większą płynność niż na Okienkach :-)
Pomożecie?
|
|
|
Czy Mint kiedykolwiek będzie "nowszy"? |
Napisane przez: Gość - 15-11-2019, 13:55 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (10)
|
|
No ludzie, wersja 19.2 i nadal zmian tyle co kot napłakał. Koderzy Minta jaja sobie robią?
Instalujesz 19.2 i praktycznie cały system w kosz!
GTK+ stare jak grom...
Jądra stare...
wszystko stare!
Kiedy to się w końcu skończy?
Identycznie jest z nawet ot by Thunarem!
Czy ludzie którzy wydają nowe wersje Minta są zdrowi??
|
|
|
Forscan przez wine - brak połączenia |
Napisane przez: InfiniteLove - 12-11-2019, 17:58 - Forum: Software
- Odpowiedzi (18)
|
|
Chyba się doigrałem.
Wcześniej na okienkach mogłem spokojnie połączyć się z moim Fordem poprzez interfejs który znajduje się na cd i po włożeniu na okienkach od razu lub też prawie od razu instaluje sterownik dzięki czemu mogłem się połączyć lapkiem z autem. Dziś po instalacji Forscan'a na Playonlinux który ponoć tworzy dysk wirtualny dla każdego programu. Włączyłem, połączyłem kablami ale auto go nie widzi ponieważ nie ma sterowników które na okienkach instalowały się z automatu. Te sterowniki są na płycie cd ale czy coś da się tutaj zrobić?
Bo czuję, że znów muszę lecieć po pomoc do kogoś kto ma okienka w swoim lapie.
|
|
|
uruchamianie windows obok linuxmint |
Napisane przez: Gość - 12-11-2019, 14:17 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (16)
|
|
Nie wiem czy wątek w dobrym miejscu?
mam pytanie odnosnie uruchamiania windows obok linuxmint.
mam 2 dyski ssd na laptopie.
Na jednym windows 10 na drugim linuxmint.
Zawsze po uruchomieniu byl wybor systemu linux lub windows.
ostatnio po wybraniu windows pokazal sie error. Po ponownym uruchomieniu i wybraniu windows rozpoczela sie procedura diagnozowania i pokazaly sie opcje z wyborem linii komend, kopia zapasowa i inne.
Wczytywanie kopii zapasowych rowniez error niepowodzenie.
Mialem dostep do linuxminta na drugim dysku wiec po czytaniu w internecie problemu uruchomilem boot repair w linuxie.
Nastepnie po uruchomieniu laptopa zniknelo okienko wyboru systemu. Uruchamia sie od razu linuxmint.
Nagralem windows 10 na pendrive wersja instalacyjna aby naprawic problem za pomoca wyboru naprawy a nie instalacji od nowa systemu.
Kopia zapasowa nie jest widziana.
Jedynie co mam to dostep z pendrive systemu windows 10 do linii komend oraz z linuxminta widoczne wszystkie dyski z windows.
próbowałem bootrapair i na nic, fixmbr fixboot i nic.
Kolorkami piekło jest wybrukowane. Kolego, pisz po polsku.
|
|
|
|