Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 620
» Postów na forum: 18 688

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 23
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 276
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
Wczoraj, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 330
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
Wczoraj, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 117
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 66
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
20-01-2025, 18:43
» Wyświetleń: 235
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 109
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 398
dedito
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
17-01-2025, 06:56
» Wyświetleń: 203
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
16-01-2025, 10:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 137

Procesor podczas pracy nie schodzi poniżej 98%
Napisane przez: Gość - 17-11-2019, 19:47 - Forum: System - Odpowiedzi (13)

Witam  Rolleyes
Od xXx czasu posiadam Linux Mint 17.3 Rosa na PC fajny system, swoją drogą  Wink i nie miałem z nim problemów. Ale od jakiegoś czasu coś żre procesor i to strasznie  Angry zmieniłem środowisko z KDE na Xfce, ale nadal procesor wskakuje na 100% Myślałem że to wina przeglądarki Chromium ale pod Liskiem którego świeżo pobrałem okazuje się iż procek tak samo wywala w górę, a jak odpalę film na YT to poniżej 98% nie schodzi...
Czyż by procek Intel'a Pentium 4 3.20GHz się kończył Huh
Ps. Wybaczcie za błędy, fachowcem w tym temacie nie jestem  Big Grin

Bug Network manager - WIFI
Napisane przez: Gość - 17-11-2019, 12:42 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (7)

Cześć forumowicze,
  Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalym świeżakiem w Linuxie.
Ostatnio, kiedy zastanawiałem się nad przejściem na Linuxa i wybrałem do sprawdzenia dystrybucję Mint od razu na wstępie napotkałem pierwszy problem (zaznaczam, że system nie był jeszcze wtedy zainstalowany). Mianowicie nie mogłem połączyć się ze swoim WIFI. System pokazywał mi, że próbuję się połączyć z internetem, ale po dłuższej chwili wyskakiwał komunikat, że zostałem odłączony i jestem offline. Następnie router znikał z listy sieci bezprzewodowych. Więc postanowiłem, że trochę o tym poczytam. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, to możliwy "bug" network managera. Również trochę popisałem i zostałem wysłany tutaj, bo podobno aby to naprawić potrzeba trochę umiejętności (a jak zaznaczyłem wyżej, jestem kompletnie nowy).

Z góry dziękuję za pomoc

WoeUSB program do tworzenia bootowalnego pendrive'a z Windows
Napisane przez: Gość - 16-11-2019, 23:17 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (10)

Cześć.

Tak jak w temacie próbowałem stworzyć bootowalnego pendriva korzystając z tego poradnika https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=77. Niestety mój pendrive się nie montuje. Na pulpicie pojawia się nazwa urządzenia jako KARTA USB po kliknięciu PPM nie ma opcji odmontuj jest tylko wysuń.
Proszę o pomoc.

Information Mulenie Systemu
Napisane przez: InfiniteLove - 16-11-2019, 00:51 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (12)

Witajcie. Dużo słyszałem, że Linux to taki system który raczej nie zawiesza kompa na 20 minut.
Co zatem się dzieje, ponieważ ostatnio prawie codziennie wieczorem Linux przypomina mi Okienka. Komp zaczyna mocno coś robić przez co nawet przeglądarka (Brave) się zawiesza tj nic nie można zrobić. Tak bardzo chciałem uwolnić się od zamulania Okienek a tutaj takie coś.

Czym to może być spowodowane? Migawkę mam włączoną raz na tydzień a nie codziennie więc co innego może tak zajmować system/lapka?
Chętnie sprawdzę jaki to proces wtedy ostro muli system ale jak to sprawdzić?

Miałem nadzieję na większą płynność niż na Okienkach :-)

Pomożecie?

Czy Mint kiedykolwiek będzie "nowszy"?
Napisane przez: Gość - 15-11-2019, 13:55 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (10)

No ludzie, wersja 19.2 i nadal zmian tyle co kot napłakał. Koderzy Minta jaja sobie robią?
Instalujesz 19.2 i praktycznie cały system w kosz!
GTK+ stare jak grom...
Jądra stare...
wszystko stare!

Kiedy to się w końcu skończy?

Identycznie jest z nawet ot by Thunarem!
Czy ludzie którzy wydają nowe wersje Minta są zdrowi??

Mint 17.3 nie widzi modemu Huawei E3131 przy starcie systemu.
Napisane przez: mizar70 - 15-11-2019, 05:20 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (10)

Witam ponownie, teraz mam taki problem z modemem Smile  Mint 17.3 nie widzi modemu Huawei E3131 po włączeniu komputera z systemem Mint 17.3, ale gdy odpalę komputer z pendrive lub z płyty DVD innego linuxa (np. Knoppixa) i zrobię restart komputera (Uruchom ponownie), wybierając z listy Mint 17.3 (mam 2 systemy do wyboru) internet działa normalnie. Muszę robić restart z innego systemy by mieć internet na mincie 17.3 Smile  Dla mnie zagadka nie do rozwiazania.

Compiz Cube na Linux Mint
Napisane przez: Gość - 14-11-2019, 19:19 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (1)

Chciałbym uruchomić/wypróbować pulpit Compiz ale moja wersja Cinnamon na to nie pozwala tzn.
[Obrazek: Dwh2XAGl.png]

na jakiej wersji zadziała to środowisko graficzne, proszę o link

Photo Partycja boot z grub
Napisane przez: Gość - 13-11-2019, 11:22 - Forum: System - Odpowiedzi (5)

Proszę o poradę.
Zainstalowałem kilka dni temu mint 19.2. Wydzieliłem partycję boot o wielkości 256 Mb ext4 (partycja startowa).
Po kilku dniach i aktualizacjach pojawia się komunikat iż partycja jest zapełniona. Z czego to wynika, gdzie jest błąd?
W załączeniu printscreen.

Załączone pliki Miniatury

Forscan przez wine - brak połączenia
Napisane przez: InfiniteLove - 12-11-2019, 17:58 - Forum: Software - Odpowiedzi (18)

Chyba się doigrałem.

Wcześniej na okienkach mogłem spokojnie połączyć się z moim Fordem poprzez interfejs który znajduje się na cd i po włożeniu na okienkach od razu lub też prawie od razu instaluje sterownik dzięki czemu mogłem się połączyć lapkiem z autem. Dziś po instalacji Forscan'a na Playonlinux który ponoć tworzy dysk wirtualny dla każdego programu. Włączyłem, połączyłem kablami ale auto go nie widzi ponieważ nie ma sterowników które na okienkach instalowały się z automatu. Te sterowniki są na płycie cd ale czy coś da się tutaj zrobić? 

Bo czuję, że znów muszę lecieć po pomoc do kogoś kto ma okienka w swoim lapie.

uruchamianie windows obok linuxmint
Napisane przez: Gość - 12-11-2019, 14:17 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (16)

Nie wiem czy wątek w dobrym miejscu?

mam pytanie odnosnie uruchamiania windows obok linuxmint.

mam 2 dyski ssd na laptopie.
Na jednym windows 10 na drugim linuxmint.

Zawsze po uruchomieniu byl wybor systemu linux lub windows.
ostatnio po wybraniu windows pokazal sie error. Po ponownym uruchomieniu i wybraniu windows rozpoczela sie procedura diagnozowania i pokazaly sie opcje z wyborem linii komend, kopia zapasowa i inne.
Wczytywanie kopii zapasowych rowniez error niepowodzenie.

Mialem dostep do linuxminta na drugim dysku wiec po czytaniu w internecie problemu uruchomilem boot repair w linuxie.
Nastepnie po uruchomieniu laptopa zniknelo okienko wyboru systemu. Uruchamia sie od razu linuxmint.

Nagralem windows 10 na pendrive wersja instalacyjna aby naprawic problem za pomoca wyboru naprawy a nie instalacji od nowa systemu.
Kopia zapasowa nie jest widziana.
Jedynie co mam to dostep z pendrive systemu windows 10 do linii komend oraz z linuxminta widoczne wszystkie dyski z windows.

próbowałem bootrapair i na nic, fixmbr fixboot i nic.

Kolorkami piekło jest wybrukowane. Kolego, pisz po polsku.