Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 620
» Postów na forum: 18 688

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 13
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 268
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
Wczoraj, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 328
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
Wczoraj, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 115
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 64
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
20-01-2025, 18:43
» Wyświetleń: 235
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 109
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 397
dedito
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
17-01-2025, 06:56
» Wyświetleń: 203
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
16-01-2025, 10:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 137

Visual studio code czarne okienka opcji
Napisane przez: Gość - 26-11-2019, 12:48 - Forum: Software - Odpowiedzi (3)

Witam,
ostatnio zainstalowałem linuxa cinnamona na virtual box na windowsie 10, bo potrzebujemy linuxa na studiach. Do programowania w języku  c postanowiłem użyć Visual studio code. Pojawia mi się jednak następujący problem i nie mam bladego pojęcia jak go rozwiązać:

Na początku jak odpalam program jest spoko, wszystko działa, ale kiedy tylko kliknę gdzieś w terminalu albo zacznę w nim coś pisać , wszędzie po oknie programu zaczynają mi się randomowo wyświetlać małe okienka, zasłaniające kod i inne częsc okna. Ponadto , jeśli kliknę gdzieś ppm to lista opji która powinna się normalnie pojawić , jest cała czarna i wybierać opcję mogę tylko "na czuja". To samo jak kliknę na dowolny element paska zadań na górze, okienko opcji jest całe czarne.

Oczywście restartowałem visual studio, restartowałem maszynę, restartowałem laptopa, w końcu zreinstalowałem visual studio i nic. Cały czas to samo.
Wygląda tak , jakby lnux miał u mnie problem z visual studio , bo codeblocks i eclipse działają bez problemu, jednak bardzo zależy mi na pracowaniu akurat w VS.
Czy ktoś wie jak mogę naprawić ten bałagan?

Słyszałem, że linux może mieć problemy przy współpracy z kartami grafiki od nvidii (mam nvidia geforce1060)?
Załączam specyfikację systemu na virtual boxie.

Intel© Core™ i7-8750H CPU @ 2.20GHz × 1
3.9 GiB
41.0 Gb
VMware SVGA II Adapter (prog-if 00 [VGA controller])

link do filmu, żeby zobrazować problem :
https://drive.google.com/open?id=13iPHzQ...TpP8OM2fR0

Big Grin Opera nie odtwarza filmów na youtube.
Napisane przez: Gość - 26-11-2019, 11:36 - Forum: Software - Odpowiedzi (11)

Problem dotyczy Opery Big Grin Ta mi nieustannie jęczy, że mam odblokować flasha bo jak nie to filmu nie wyświetli. Wyjątek to chyba miałem na pulpicie Xfce gdzie jakimś cudem wszystko działało, ale Cinnamon, Mate i każdy jeden linux jakiego bym nie zainstalował protestuje sobie. Q4OS to nawet zbuntował Youtube, które na innych systemach jeszcze jako jedyne działa, a tutaj sorry młody przeglądarka nie obsługuje html5 i dupa Tongue I nieeee, nieeee, nie przestawiałem niczego w przeglądarce. Przyśpieszenie sprzętowe wykorzystuje jak wykorzystywała w standardzie, jedyne co jej wyłączyłem to oszczędzanie baterii (bo tą szlag dawno już trafił Tongue ). W czeluściach wuja google znaleźć mogłem jakieś dziwactwa typu - przestawić coś w ustawieniach karty graficznej. No nie wiem jak się ma piernik do wiatraka, ale porady te na ogół dotyczą windowsa (na którym by było śmieszniej takich problemów nie mam xD ) oraz kart AMD, no tak się składa, że wszystkie kompy jakimi obracam mają NVidię, a linux jakby nie patrzył rządzi się innymi prawami Big Grin

Aktualizacja systemu 17.3 do 18.3 z zachowaniem ustawień.
Napisane przez: mizar70 - 25-11-2019, 23:34 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (7)

Jak mam zrobić aktualizację systemu 17.3 do 18.3 z zachowaniem ustawień ?.

Mozilla Thunderbird niepoprawne hasło
Napisane przez: Gość - 25-11-2019, 18:32 - Forum: Software - Odpowiedzi (8)

Witam wszystkich,

mam problem taki, że nie mogę się zalogować na pocztę Gmaila przez Thunderbirda. Podaje błędne hasło. Mam włączoną weryfikację dwuetapową. Jakieś pomysły macie?

Moderowano: Nie używaj "kolorków".

Mint 19.2 przestał widzieć bootloader
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 22:14 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (12)

Witam,
Dziś zainstalowałem na dysku ssd włożonym i podłączonym pod usb w kieszeni.
Wszystko spoko, zainstalowałem z domyślnym rozkładem partycji....
Chcialem zainstalować jakiś nowszy kernel, wszystko niby przebiegło okej, ale po wyłączeniu komputera dysk w kiszeni przestał widzieć bootloader....., tak jakby nie było na tym dysku systemu.
Można to jakoś ograrnąć?
Pozdrawiam

Nie łączy z Siecią
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 20:39 - Forum: Sieci - Odpowiedzi (35)

Witam wszystkich Linuxiarzy.
Zarejestrowałem się przed godziną, więc proszę o wyrozumiałość.
Nie bardzo wiem gdzie umieścić ten post.
----------
Łączę się z Internetem przez router. WiFi w laptopie nie używam.
Od 2-ch miesięcy mam problem z połączeniem z siecią Ethernet (kabel).
Gdy podłączam dysk na którym mam Tinę, Tessę i Tarę (64bit) Cinamon,
to czasem mam połączenie, ale najczęściej nie mam.
Gdy do lapka podłączam dysk z Win7, łączy się z siecią bez problemu.
Ok. 2-m-ce temu zainstalowałem Tinę, ale ona jest na oddzielnej partycji.
Ok. 2-m-ce temu aktualizowały się przeglądarki na wszystkich partycjach,
ale to też chyba nie może być przyczyną. Poradzicie coś ?

Big Grin Q4OS - problemy z siecią
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 19:59 - Forum: Nie tylko Mint... - Odpowiedzi (2)

Eloszka Big Grin Słyszałem, że bardzo tęskniliście za moimi dziwnymi problemami Tongue

Inspiracją do powstania tego posta był temat:

https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=613

A konkretnie post @dedito polecający Q4OS ze względu na niskie zużycie zasobów oraz prostotę obsługi (jakkolwiek by tego nie ująć). Ponieważ mój Asusek wyraźnie dogorywa to ten temat mnie zainteresował. Zassałem sobie więc Q4OS w postaci Live i wpakowałem na pendriva do testów. Wszystko wygląda ładnie, jak się uruchamia to komputer zapomina co to ściny, po prostu bajka Smile Tylko jest jedno ale... Mam problem z konfiguracją sieci. Tak się składa, że jeśli chodzi o Asusa korzystam wyłącznie z wi-fi (wiele powodów za tym stoi, a wśród nich jakiś feler w karcie sieciowej, który generuje problemy ze sprzętem po podpięciu kabelka, to też wada fabryczna [kiedyś ograniczona wyłącznie do konieczności ponownego podpięcia by sieć była bo za pierwszym razem zawsze była sieć niezidentyfikowana] niestety postępująca) no i tu pojawia się problem bowiem mam sieć zabezpieczoną czym się tylko da, a o ile w Q4OS da się wpisać SSID o tyle opcji hasła to ja już nie widzę Confused I tu pojawia się pytanie - da się w ogóle korzystać z zabezpieczonej sieci?

zmiana nazwy folderu
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 16:02 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

[Obrazek: fTYbayH.png]

Nie wiem kto brał się za polszczenie, by w jednym z najważniejszych folderów walnąć taką gafę.

Da się zmienić jakoś tą nazwę? Sudo nie działa, bo dany zasób jest zajęty.

Różne pliki tworzące się na dysku
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 14:40 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (1)

Witam,
Tworzą mi się różne pliki na dyskach:
Foldery:
$RECYCLE.BIN
Config.Msi
msdownload.tmp

Pliki:
73AC34E61E8A
385B41F8FB1D
10712399353B

I mam pytanie, czy mogę je usunąć albo jakoś ukryć? Nie ukrywam, bardzo mi one przeszkadzają..
Pliki tworzą się w różnych miejscach na moim drugim dysku i czasami na przenośnym dysku usb

Czy taki podział dysku będzie OK?
Napisane przez: Gość - 23-11-2019, 17:00 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (8)

Witam!
Posiadam dysk 250 gb, i mam pytanie czy taki podział dysku na partycje będzie OK:
/boot - 2 GB
/swap - 2 GB
/home - 100 GB
/ - reszta (ok. 146 gb)

System plików: ext4
Pamięć ram: 4 GB 
Linux: Mint 19.2 MATE

Jeśli coś jest źle, proszę napisać Smile 

Pozdrawiam.