Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 620
» Postów na forum: 18 688
Pełne statystyki
|
|
|
Visual studio code czarne okienka opcji |
Napisane przez: Gość - 26-11-2019, 12:48 - Forum: Software
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam,
ostatnio zainstalowałem linuxa cinnamona na virtual box na windowsie 10, bo potrzebujemy linuxa na studiach. Do programowania w języku c postanowiłem użyć Visual studio code. Pojawia mi się jednak następujący problem i nie mam bladego pojęcia jak go rozwiązać:
Na początku jak odpalam program jest spoko, wszystko działa, ale kiedy tylko kliknę gdzieś w terminalu albo zacznę w nim coś pisać , wszędzie po oknie programu zaczynają mi się randomowo wyświetlać małe okienka, zasłaniające kod i inne częsc okna. Ponadto , jeśli kliknę gdzieś ppm to lista opji która powinna się normalnie pojawić , jest cała czarna i wybierać opcję mogę tylko "na czuja". To samo jak kliknę na dowolny element paska zadań na górze, okienko opcji jest całe czarne.
Oczywście restartowałem visual studio, restartowałem maszynę, restartowałem laptopa, w końcu zreinstalowałem visual studio i nic. Cały czas to samo.
Wygląda tak , jakby lnux miał u mnie problem z visual studio , bo codeblocks i eclipse działają bez problemu, jednak bardzo zależy mi na pracowaniu akurat w VS.
Czy ktoś wie jak mogę naprawić ten bałagan?
Słyszałem, że linux może mieć problemy przy współpracy z kartami grafiki od nvidii (mam nvidia geforce1060)?
Załączam specyfikację systemu na virtual boxie.
Intel© Core™ i7-8750H CPU @ 2.20GHz × 1
3.9 GiB
41.0 Gb
VMware SVGA II Adapter (prog-if 00 [VGA controller])
link do filmu, żeby zobrazować problem :
https://drive.google.com/open?id=13iPHzQ...TpP8OM2fR0
|
|
|
Opera nie odtwarza filmów na youtube. |
Napisane przez: Gość - 26-11-2019, 11:36 - Forum: Software
- Odpowiedzi (11)
|
|
Problem dotyczy Opery Ta mi nieustannie jęczy, że mam odblokować flasha bo jak nie to filmu nie wyświetli. Wyjątek to chyba miałem na pulpicie Xfce gdzie jakimś cudem wszystko działało, ale Cinnamon, Mate i każdy jeden linux jakiego bym nie zainstalował protestuje sobie. Q4OS to nawet zbuntował Youtube, które na innych systemach jeszcze jako jedyne działa, a tutaj sorry młody przeglądarka nie obsługuje html5 i dupa I nieeee, nieeee, nie przestawiałem niczego w przeglądarce. Przyśpieszenie sprzętowe wykorzystuje jak wykorzystywała w standardzie, jedyne co jej wyłączyłem to oszczędzanie baterii (bo tą szlag dawno już trafił ). W czeluściach wuja google znaleźć mogłem jakieś dziwactwa typu - przestawić coś w ustawieniach karty graficznej. No nie wiem jak się ma piernik do wiatraka, ale porady te na ogół dotyczą windowsa (na którym by było śmieszniej takich problemów nie mam xD ) oraz kart AMD, no tak się składa, że wszystkie kompy jakimi obracam mają NVidię, a linux jakby nie patrzył rządzi się innymi prawami
|
|
|
Mozilla Thunderbird niepoprawne hasło |
Napisane przez: Gość - 25-11-2019, 18:32 - Forum: Software
- Odpowiedzi (8)
|
|
Witam wszystkich,
mam problem taki, że nie mogę się zalogować na pocztę Gmaila przez Thunderbirda. Podaje błędne hasło. Mam włączoną weryfikację dwuetapową. Jakieś pomysły macie?
Moderowano: Nie używaj "kolorków".
|
|
|
Mint 19.2 przestał widzieć bootloader |
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 22:14 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (12)
|
|
Witam,
Dziś zainstalowałem na dysku ssd włożonym i podłączonym pod usb w kieszeni.
Wszystko spoko, zainstalowałem z domyślnym rozkładem partycji....
Chcialem zainstalować jakiś nowszy kernel, wszystko niby przebiegło okej, ale po wyłączeniu komputera dysk w kiszeni przestał widzieć bootloader....., tak jakby nie było na tym dysku systemu.
Można to jakoś ograrnąć?
Pozdrawiam
|
|
|
Nie łączy z Siecią |
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 20:39 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (35)
|
|
Witam wszystkich Linuxiarzy.
Zarejestrowałem się przed godziną, więc proszę o wyrozumiałość.
Nie bardzo wiem gdzie umieścić ten post.
----------
Łączę się z Internetem przez router. WiFi w laptopie nie używam.
Od 2-ch miesięcy mam problem z połączeniem z siecią Ethernet (kabel).
Gdy podłączam dysk na którym mam Tinę, Tessę i Tarę (64bit) Cinamon,
to czasem mam połączenie, ale najczęściej nie mam.
Gdy do lapka podłączam dysk z Win7, łączy się z siecią bez problemu.
Ok. 2-m-ce temu zainstalowałem Tinę, ale ona jest na oddzielnej partycji.
Ok. 2-m-ce temu aktualizowały się przeglądarki na wszystkich partycjach,
ale to też chyba nie może być przyczyną. Poradzicie coś ?
|
|
|
zmiana nazwy folderu |
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 16:02 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (2)
|
|
Nie wiem kto brał się za polszczenie, by w jednym z najważniejszych folderów walnąć taką gafę.
Da się zmienić jakoś tą nazwę? Sudo nie działa, bo dany zasób jest zajęty.
|
|
|
Różne pliki tworzące się na dysku |
Napisane przez: Gość - 24-11-2019, 14:40 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam,
Tworzą mi się różne pliki na dyskach:
Foldery:
$RECYCLE.BIN
Config.Msi
msdownload.tmp
Pliki:
73AC34E61E8A
385B41F8FB1D
10712399353B
I mam pytanie, czy mogę je usunąć albo jakoś ukryć? Nie ukrywam, bardzo mi one przeszkadzają..
Pliki tworzą się w różnych miejscach na moim drugim dysku i czasami na przenośnym dysku usb
|
|
|
Czy taki podział dysku będzie OK? |
Napisane przez: Gość - 23-11-2019, 17:00 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (8)
|
|
Witam!
Posiadam dysk 250 gb, i mam pytanie czy taki podział dysku na partycje będzie OK:
/boot - 2 GB
/swap - 2 GB
/home - 100 GB
/ - reszta (ok. 146 gb)
System plików: ext4
Pamięć ram: 4 GB
Linux: Mint 19.2 MATE
Jeśli coś jest źle, proszę napisać
Pozdrawiam.
|
|
|