Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 620
» Postów na forum: 18 690
Pełne statystyki
|
|
|
Problem z uruchomieniem mint 19.2 |
Napisane przez: Gość - 27-10-2019, 20:50 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (9)
|
|
Witam,
Jako że Windows 10 doprowadza mnie do pasji, postanowiłem jeszcze raz ( z bardzo wielu razy, wiec, jeżeli chodzi o Linuksa, jestem zielony ) przeprosić się z Linuksem, spróbowałem kilku wersji i jak kiedyś najbardziej jednak podeszła mi mięta, ale tu pojawił się problem ( na staruszku i72600k nie miałem takich problemów)
Po zrobieniu pendrive prawdopodobnie każdym dostępnym programem pod Windows, nie da się odpalić live minta - opcja uefi, normalnie,w compatibility, z nodeset itd (grub->czrny ekran , w międzyczasie wentylatory na chwile idą na maxa, po czym wyłącza sie ekran i trzeba resetować kompa ręcznie), wybierając opcje bez uefi, tylko w compatibility mode czasami wstanie system, wtedy instalacja na dysku ręcznie kończy się brakiem botowalnej partycji, instalacja automatyczna ma problem z brakiem dostępu do 1 dysku po dość prostym obejściu tego problemu i restarcie powrócił problem z próbą odpalenia live.
Skończyły mi się pomysły...
ps. - bez żadnego problemu odpaliłem i zainstalowałem ostatnie Ubuntu, Manjaro, odpaliłem endless, deepin, dokładnie ten sam problem co z miętą miałem z debianem z kde (z cinamon udało mi się odpalić), oraz z elementary OS
komp:
asrock Z390 Taichi Ultimate
i9-9900k
Shapire radeon rx590
16gb ram
1 dysk m2 -> (Windows UEFI)
2 dysk sdd -> data
3 dys sdd <--- czysty na linuxa
4 dysk HDD - >data
5 Dyst Hdd - >data
|
|
|
Subwoofer w laptopie |
Napisane przez: Gość - 24-10-2019, 19:46 - Forum: Multimedia
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam jakiś czas temu używałem linuxa mint 19.2, ale chwilowo wróciłem na Windowsa ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na jedno pytanie. Jak skonfigurować pulseaudio lub Alsę tak żeby wykrywała mi subwoofer w latopie i on działał? Laptop to Lenovo Y700-15ISK
|
|
|
Aktualizacja biosu HP Elitebook |
Napisane przez: orlI - 24-10-2019, 11:07 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (7)
|
|
Mam laptop HP Elitebook na którym chce używać tylko Minta. Na stronie HP dla tego laptopa, dla Windowsa jest dostępny bios z tego roku, a dla Linuxa jest dostępny bios z 2013r (aktualnie na lapku mam bios też z 2013r)
Czy najlepiej będzie jak zainstaluje na lapku windowsa i na windowsie zaktualizuje bios do najnowszego? (z 2019r)
i potem postawie na lapku linuxa?
Dzięki
|
|
|
Gry z Windowsa bez Windowsa. |
Napisane przez: Gość - 23-10-2019, 11:56 - Forum: Gry i wine
- Odpowiedzi (2)
|
|
Jakiś czas temu usunąłem całkowicie Windows z mojego komputera na rzecz Linux Mint tylko. Uważam to za krok rozsądny, bo nagle mój laptop dostał drugie życie, w zasadzie jakiekolwiek życie. Mam jednak pytanie. Posiadam kilka gierek w formacie iso i zastanawiam się, czy jest możliwe bym pograł sobie na nich bez Windowsa jako systemu, a jedynie za pomocą Wine w Linux Mint. Czy dystrybucja Mint jest w stanie sama udźwignąć gry z Wine. Jeśli nie, to mówi się trudno, mam konsolę do grania, ale czasem dzieci ją okupują i chciałbym w tym momencie sobie popykać np: w Wiedźmin 3.
Dziękuję za ewentualne rady i pozdrawiam. Kamil A. Cortez.
|
|
|
Laptop nie widzi penrdiva z linuxem? |
Napisane przez: orlI - 22-10-2019, 08:18 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (15)
|
|
Czesc
Sciagnalem i nagrałem linuxa mint za pomocą Etcher'a wg tej instrukcji:
https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=90
ale laptop HP na którym chce linuxa zainstalować chyba nie widzi tego pendriva. Pendrive włożony do lapka, włączam lapka i dostaję tylko takie komunikaty:
"Initializing and establishing link..."
potem:
"Media test failure. Check cable
Exiting Intel Boot Agent"
potem:
Boote Device not found
Please install operating system on your hard disk
Hard Disk - (3F0)
W boot options mam do wyboru tylko takie dwie opcje:
Notebook Hard Drive
Notebook Ethernet
(obojętnie do którego portu USB podepnę tego pendriva z linuxem)
W biosie mam wybrany 'boot mode Legacy' a w 'Legacy Boot Order' mam kolejność:
1 USB Hard Drive
2 USB CD-ROM
3 USB Floppy
4 mSATA drive
5 Notebook Hard Drive
Pomożecie?
|
|
|
Zmiana adresu MAC |
Napisane przez: orlI - 22-10-2019, 08:18 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (26)
|
|
Czesc
Pytanie: aby móc korzystac z netu od mojego dostawcy netu, to na windowsie trzeba wpisac we właściwościach karty sieciowej (w polu network address) specjalny kod 12-tu znaków.
Gdzie w linux mint mogę wpisać ten kod? Jest gdzieś jakiś odpowiednik 'network address'u ?
|
|
|
Problem z wine... |
Napisane przez: Gość - 22-10-2019, 06:40 - Forum: Gry i wine
- Odpowiedzi (8)
|
|
Ostatnio dzieją mi się jakieś cuda z wine. Część programów w ogóle mi nie działa na nim, a część dopiero po kilku próbach uruchomienia poprzedzonych niepowodzeniami, gdyż jak twierdzi samo wine brakuje składników tego programu lub samego pakietu wine i aplikacja jest zatrzymywana. Ponadto przy aktualizacji systemu mi wyskakują jakieś dziwne krytyki, że jakieś repozytorium jest be dla niego albo nie można odświeżyć listy aktualizacji "bo tak" i często czeia się coś wine, że niby mu nie pasi...
|
|
|
Nie mogę zgrać plików ze smartfona przez usb |
Napisane przez: grobik - 21-10-2019, 23:42 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (9)
|
|
Do niedawna nie było problemu - Samsung A50 podłączony przez usb był traktowany jak dysk zewnętrzny. Teraz nie mogę nic kopiować (w obie strony). Na pulpicie pojawia się ikona A50 i komunikat o niemożności zamontowania, choć widać drzewo folderów (pustych!) na telefonie...
|
|
|
|