Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 691

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
Ostatni post: SuperTux
30 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 12
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 222
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
Wczoraj, 13:18
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 42
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
Wczoraj, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 287
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 331
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 118
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 72
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 236
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 111
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 403

Jak przeinstalować Minta z zachowaniem ustawień?
Napisane przez: Gość - 03-10-2019, 14:47 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (19)

Ja bym miał pytanko myślę dość zbliżone do autora chociaż nieco "prościej", a mianowicie czy da się przeinstalować Minta tak by zachowały się wszystkie ustawienia użytkownika z poprzedniej wersji (tapetka, wygląd panelu etc. coś jak na windzie opcja "odśwież system")? Gdzieś mi się obiło o uszy kopiowanie folderu Home, ale jako, że brzmi to jak żart jakiś topostanowiłem zapytać mądrzejszych Tongue

Instalacja na 1 laptopie Linuxa Mint Mate i Windowsa 10 pro
Napisane przez: Gość - 03-10-2019, 08:19 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (22)

Cześć!

Nigdy nie miałem żadnego Linuxa. Mam laptop Elitebook z jednym dyskiem SSD (500GB) i 8GB ramu. 

Jak krok po kroku zainstalować na tym laptopie obok siebie Linuxa Mint Mate i Windowsa 10 pro?

Dla Windowsa chcę zrobić 2 partycje: (C na Windows i D na inne pliki). Windę instalowałem wiele razy, ale nigdy nie instalowałem Linuxa ani dwóch systemów na jednym laptopie...Będę wdzięczny za przeprowadzenie mnie przez ten proces. 

PS 1. Czy Linux Mint sam znajdzie sobie sterowniki do podzespółow laptopa? i je sobie zainstaluje? (HP Elitebook)

PS 2. Jeśli kupię sobie nowego pendriva i zgram na niego pliki używając Win 10, to czy bezproblemowo będę mógł te pliki wgrać do jakiegoś folderu na Linuxie Mint? (za pomocą kopiuj/wklej)

Dziękuję!

System linux pozwala na tworzenie podsystemów?
Napisane przez: Gość - 01-10-2019, 17:03 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (1)

Dzień dobry, otóż od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem: System Linux pozwala na tworzenie środowisk podsystemowych. Jakie zalety płyną z tworzenia podsystemu w systemie? Jakie narzędzia oferuje system oraz z jakich narzędzi możemy skorzystać do tworzenia pracy z tym rozwiązaniem? Należy krótko scharakteryzować każde z rozwiązań, z podsumowaniem zalet oraz wad.
Czy mógł bym uzyskać pomoc, ktoś może rozumie ?
Z góry dziękuje za pomoc.

Laptop Dell M6700
Napisane przez: Gość - 01-10-2019, 15:55 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Brak odpowiedzi

Witam,
Planuję kupić poleasingowego laptopa Dell M6700 i7-3740QM, RAM 32GB, 240GB SSD, FHD 1920x1080, Karta Graficzna AMD FirePro M6000 2GB GDDR5 / 128bit. Nie jest to najnowszej generacji sprzęt, więc spodziewam się, że nie będzie niespodzianki podczas instalacji Minta.
Chciałbym się jednak spytać, czy ktoś wie/ma doświadczenia z użytkowaniem takiego komputra z zainstalowanym linuxem?

Pozdrawiam

instalacja drukarki Brother DCP-J140W
Napisane przez: pawewoj - 30-09-2019, 19:46 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

Witam,
nie mogę sobie z tym poradzić. System widzi drukarkę i instaluję przez pliki ppd. Niby wszystko przebiega ok ale.. We właściwościach drukarki w wierszu "Stan Drukarki" komunikat: Bezczynna - File "/usr/lib/cups/filter/brlpdwrapperdcpj140w" not available: No such file or directory.
Skąd zdobyć ten plik z filtrami...
Poza tym to urządzenie wielofunkcyjne... ale skaner się nie zainstalował.

jaka płyta i grafika
Napisane przez: Gość - 28-09-2019, 19:12 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (8)

Witam serdecznie
Chcę z łożyć komputer głównie po to by bym mógł odtwarzać przez niego filmy w jakości 4K .
Potrzebuje porady jaką płytę główną oraz kartę graficzną kupić żeby idealnie razem dobrze śmigało w linux mint cinnamon 18,3
Może ktoś podsunie swoją dobrą sprawdzoną konfigurację

Grub nie widzi Windows
Napisane przez: Traxx - 28-09-2019, 15:32 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (9)

To jeszcze jedna rzecz do ogarnięcia, wybór systemu do uruchomienia przy starcie kompa. Wcześniej nie było problemu bo Linuks i windows były na jednym dysku, teraz są na osobnych i Grub Customizer nie widzi w ogóle tego dysku z windowsem za to widzi Ubuntu ze starego, talerzowego dysku. Można to jakoś zmienić czy tylko zmiaina opcji bootowanaia w biosie mi zostaje?
[Obrazek: et7yVrzl.png]

Na zaznaczonym dysku 240 GB jest ten windows.
[Obrazek: ck4swL9l.png]

Przejęcie/zamontowanie /home ze starego Ubuntu
Napisane przez: Traxx - 27-09-2019, 21:22 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (6)

Kilka lat nie korzystałem z linuksa więc już nie bardzo pamiętam gdzie "ręce włożyć"
Kupiłem nowy dysk SSD i zainstalowałem na nim Tinę, ale mam stary dysk z Ubuntu i mnóstwo danych na /home, które chciałbym odzyskać.
Na tym starym dysku uruchamia się tylko W7, Ubuntu nie. Można jakoś przejąć /home ze starego dysku żeby skopiować dane?
Na zdjęciu układ partycji
[Obrazek: q9rihTYl.png]

Photo Cofnięcie aktualizacji.
Napisane przez: pompio - 26-09-2019, 17:05 - Forum: System - Odpowiedzi (4)

Witam,
Czy da się cofnąć aktualizację?
Konkretnie wygląda to tak.
Wczoraj wieczorkiem zaktualizowałem to co "wpadło" do Menadżera aktualizacji.
A dzisiaj rano system uruchamia się z komunikatem, że Cinnamon uległ awarii.
Przełączyłem na sterowniki (za pomocą Centrum Sterowania) NVIDIA. I działa.
Ale chciałbym teraz cofnąć te wczorajsze aktualizacje, aby przekonać się czy to one spowodowały wspomniany błąd.
Do wglądu daję listę tego, co wczoraj się zaktualizowało.

https://zapodaj.net/2d1211fd5e387.png.html

Dzięki za wszelkie sugestie. ;-)

awaria pulpitu - compiz
Napisane przez: rrico - 26-09-2019, 15:32 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (2)

Przez pomylke zaklikalo mi sie w Compizie 'zgodnosc z KDE', szybko odznaczylem ale mleko sie wylalo.
I teraz nie mam dekoracji okien, sa statyczne, a przede wszystkim nie mam taskbara (u mnie na gorze), widac tylko pulpit. Poszukalem w necie ale tam sa rozwiazania dla minta 15.x albo 17.x, obadalem kilka komend ale nie pomogly. Byl tez wariant w GUI, ale tutaj tez poleglem. Generalnie chodzi mi o to zeby wrocic do Marco albo zresetowac Compiz. W koncu wywalilem z .config katalogi dconf i compiz-1, tez nie pomoglo, bo po zalogowaniu byly tam znowu. Reinstalacji tez probowalem.

Z tego co wiem bylo sporo tego typu problemow na mincie, ale nie znalazlem sensownego rozwiazania, ktore by mi pomoglo na LM19.1