Statystyki |
» Użytkownicy: 713
» Najnowszy użytkownik: lbajon
» Wątków na forum: 2 654
» Postów na forum: 18 776
Pełne statystyki
|
|
|
stacja dokująca HP Ultra Slim |
Napisane przez: Gość - 03-11-2021, 09:38 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Brak odpowiedzi
|
|
Cześć,
Tytułem wstępu - właśnie zaczynam swoją przygodę z Linuxem, więc jestem zupełnie zielony w temacie.
Mam następujący problem: używam laptopa i stacji dokującej HP Ultra Slim. Niestety, po wpięciu kompa w stację pod Linuxem na ekranie widzę tylko tło pulpitu i kursor. Działają skróty klawiszowe, pojawia się menu po kliknięciu prawym przyciskiem myszki. Ale jeśli włączę jakąś aplikację, np. przeglądarkę internetową, to jej nie widać. Mogę dodać folder na pulpicie, ale go nie zobaczę. Po wypięciu ze stacji wszystko jest widoczne i działa jak należy.
Próbowałem użyć Driver Managera przy laptopie wpiętym w stację, ale nie znajduje żadnych sterowników. W necie nie znalazłem żadnego rozwiązania. Będę wdzięczny za pomoc.
Dane z inxi -Fxz:
Kod: System:
Kernel: 5.4.0-74-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
Desktop: Xfce 4.16.0 Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 840 G1
v: A3009DD10203 serial: <filter>
Mobo: Hewlett-Packard model: 198F v: KBC Version 15.59 serial: <filter>
BIOS: Hewlett-Packard v: L71 Ver. 01.46 date: 07/20/2018
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 47.1 Wh condition: 47.1/47.1 Wh (100%)
model: Hewlett-Packard Primary status: Full
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4310U bits: 64 type: MT MCP
arch: Haswell rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
bogomips: 20751
Speed: 998 MHz min/max: 800/3000 MHz Core speeds (MHz): 1: 998 2: 998
3: 998 4: 999
Graphics:
Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2)
v: 4.5 Mesa 20.2.6 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:03.0
Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-74-generic
Network:
Device-1: Intel Ethernet I218-LM vendor: Hewlett-Packard driver: e1000e
v: 3.2.6-k port: 3080 bus ID: 00:19.0
IF: enp0s25 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi v: kernel port: ef80
bus ID: 02:00.0
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 465.76 GiB used: 6.66 GiB (1.4%)
ID-1: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS725050A7E630
size: 465.76 GiB
Partition:
ID-1: / size: 63.67 GiB used: 6.40 GiB (10.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 27.37 GiB used: 197.4 MiB (0.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
ID-3: swap-1 size: 3.72 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 33.0 C mobo: 0.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 195 Uptime: 1m Memory: 3.74 GiB used: 568.6 MiB (14.8%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 Shell: bash v: 5.0.17
inxi: 3.0.38
|
|
|
Darmowy serwer dla stron WWW i gier. |
Napisane przez: Gość - 01-11-2021, 14:19 - Forum: Off topic
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam, czy ktoś z was orientuje się czy istnieją "darmowe" serwery, na których mogę umieścić swoje strony internetowe oraz gry P2P zrobione w JavaScript, wykorzystujące serwer jako pośrednika w nawiązaniu połączenia (WebRTC nazwya się to serwerem sygnalizacyjnym), który też będzie wysyłał informacje o dostępnych pokojach gry, liczbie osób w pokojach itp.
Co do stron internetowych wystarczy mi hosting do 100 podstron.
Problem jest w tym, że boję się włączyć przekierowywania portów, ze względów bezpieczeństwa.
Poza tym musiałbym skonfigurować ochronę przed atakami DDoS, bo inaczej ktoś mógłby spowodować, że serwer będzie przeciążony.
Tylko taki, że będzie cały czas za free, bo miałem konto na CBA hosting i po roku mój plan free wygasł.
|
|
|
HP dv6835nr na Linuks mint XFCE nie widzi domowej sieci wi-fi, a inne tak! |
Napisane przez: Gość - 01-11-2021, 13:25 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (3)
|
|
Dzień dobry, laptop jak w tytule, najnowszy mint xfce.
Wszystkie sterowniki zainstalowane poprawnie, internet działa po kablu z routera, laptop widzi wszystkie inne sieci dookoła, ale jakoś tej mojej nie widzi i nie chce się łączyć.
Robiłem już ustawienia fabryczne routera i od nowa ustawiłem sieć 2.4 GHz, WPA2 personal, tak żeby laptop ją widział i niestety...
Telefon bez problemu widzi sieć i łączy się automatycznie, gniazdko wifi także bo działa właśnie na 2.4 GHz, a niestety laptop ma problem.
Co ciekawe można się połączyć, ale tylko przez opcję połącz z ukrytą siecią wifi, po wpisaniu nazwy sieci i hasła łączy się, ale po chwilowej utracie wifi, a to się zdarza już się nie połączy ponownie.
Laptop ma fizyczny przycisk wyłączania karty wifi, robiłem już to i nie pomogło.
|
|
|
Błędy przy odświeżaniu Menagera Aktualizacji, Synaptic |
Napisane przez: InfiniteLove - 31-10-2021, 15:12 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Kod: Błąd GPG: http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu bionic InRelease: Następujące podpisy nie mogły zostać zweryfikowane z powodu braku klucza publicznego: NO_PUBKEY B5B116B72D0F61F0Repozytorium 'http://ppa.launchpad.net/teejee2008/ppa/ubuntu bionic InRelease' jest niepodpisane.Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.Target Packages (main/binary-amd64/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target Packages (main/binary-i386/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target Packages (main/binary-all/Packages) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target Translations (main/i18n/Translation-pl_PL) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target Translations (main/i18n/Translation-pl) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target Translations (main/i18n/Translation-en) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target DEP-11 (main/dep11/Components-amd64.yml) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target DEP-11 (main/dep11/Components-all.yml) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target CNF (main/cnf/Commands-amd64) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1Target CNF (main/cnf/Commands-all) is configured multiple times in /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list:1 and /etc/apt/sources.list.d/winehq.list:1
Widać z jakich repozytowiów korzytam... te akutat miały najlepszą prędkość pobierania.
Czy jest jakaś komenta by naprawić te błędy? Jeśli coś jest wiele razy skonfigurowane to warto coś z tym zrobić... :-) W każdym razie fajnie było by móc odświeżać aktualizacje bez ciągłego wyskakiwania tych błędów.
|
|
|
Problem z aktualizacją w linux mint 20.2 |
Napisane przez: pingwinek - 31-10-2021, 10:10 - Forum: Software
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam
po dłuższym czasie nie odpalałem linuxa mint 20.2 i chciałem upgrade zrobić a wyskoczyło mi przy aktualizacji:
Kod: E: Nie udało się pobrać http://ppa.launchpad.net/kisak/kisak-mesa/ubuntu/pool/main/m/mesa/libxatracker2_21.2.5~kisak1~f_amd64.deb Undetermined Error [IP: 91.189.95.85 80]
E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, proszę spróbować uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing.
|
|
|
PHP w Linux Mint i niedziałający Cron |
Napisane przez: Gość - 31-10-2021, 08:58 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (3)
|
|
Czy Linux Mint posiada wbudowany interpreter PHP?
Z tego co wiem takie skrypty napisane w php jak cron, wymagają PHP do działania.
https://github.com/Cron/Cron
Sprawdzałem u siebie nie mam zainstalowanego żadnego środowiska PHP, czy Cron będzie u mnie działać?
Co dziwne wpisując:
przenosi mnie do edytora nano, do lokalizacji:
Kod: /tmp/crontab.joS1fV/crontab
Ale po napisaniu jakiegokolwiek skryptu do wywołania.
Kod: * * * * * DISPLAY=:0 /path/to/the/script.sh
Jak wezmę:
to wyświetla się:
Kod: no crontab for redmagma
Skoro nie mam zainstalowanego interpretera PHP to nie powinny działać takie komendy jak:
Chyba, że to jakiś frontend napisany w języku C dla Linux Mint, a backend mi nie działa, bo napisany jest w php.
|
|
|
|