Posiadam laptopa Samsung R580. Był na nim zainstalowany Windows 7, 64bit, system plików NTFS. Podczas przygotowywania pendraiva z plikiem instalacyjnym Linux Mint Cinamon 64 bit była opcja zaznaczenia "system plików". Zaznaczyłem, że ma to być Fat 32. Czy postąpiłem dobrze? Pytam się, dlatego iż jestem w trakcie zakupu nowego dysku SSD i ponownie będę instalował Linux Mint Cinamon 64 bit, i chciałbym wykonać to prawidłowo.
Witam jestem nowym użytkownikiem mam problem z instalacją i nie mogę sobie poradzić . Coś jest chyba źle ustawione w biosie wyskakuje mi taki komunikat
próba zamontowania systemu plików vfat SCSI1 boot/efi nie powiodła się
Tak sobie rozmyślałem dziś podczas spaceru... Dlaczego w zasadzie ciągle ludzie muszą truć Wam, Admini i Obeznanym w temacie o tym i tamtym, związanym z systemem i tym wszystkim czego jest tutaj pełno. Przede wszystkim doceniam to ale jednocześnie współczuję. Co dziennie jakiś nowy problem. Jak Wy to wytrzymujecie? Przede jednak wszystkim proszę, napiszcie mi dlaczego tak jest? Dlaczego tak często są problemy do rozwiązania z Linuxem? Ciągle coś. Nie zamierzam nigdy wracać do gejtsa ale pozwoliłem sobie napisać ten wątek. Jak już napisałem... bardzo Wam wszystkim dziękuję za całą masę wsparcia i pomocy.. Dlaczego tak jest?
Mam dwa systemy WIn10 i MInt. Zawsze wszystko dziaao bez problemu jednak teraz nie wiem dlaczego nie potrafie odpalic MInta.
Po wyboraniu MInta wyskakuje mi okno z takimi informacjami (zalacznik).
Najgorsze jest to, ze mam tam sporo waznych danych i po prostu nie wiem jak sie dostac, a formatowanie i nowa instalacja nie bardzo sa mi na reke.
Dodam jeszcze, ze jakis czas temu po zakupie nowego dysku kopiowalem I WIndowsa i Linuxa, z innych dyskow, ale wszystko dzialalo bez najmniejszych problemow.
Wydaje mi sie, ze ostatnia aktualizacja WIndowsa cos namieszala.
WIndows byl instalowany jako pierwszy.
Czy ktos z Was moze podac zaklecia do terminala by zobaczyc co da sie zrobic?
Jeśli mowa o aktualuzacji systemu to jetem świeżo po przejściu z Cynamonu na Linux Mint 19.3 Tricia. I poza dużo biedniej wyglądającym dolnym paskiem tic się nie zmieniło. W cynamonie ikonki.. te z prawej na dole były żywsze i kolorowe a teraz przy Tricii wszystko czarno-białe i biedniejsze.. Oczywiście da się do zmienić? Tak?
Ciekawa rzecz.. w Informacji o systemie nadal widnieje "Linux Mint 19.3 Cinnamon"
Natomiast w Raportach systemowych jest:
Host: Asusik-ROG Kernel: 5.4.0-89-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0
Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin dm: LightDM Distro: !!Linux Mint 19.3 Tricia!! "
Bądź tu mądry człowieku. Dlaczego tak? I jaki system w końcu mam? :-)
Poszukuję sposobu na dodanie obsługi Windowsowych skrótów do wprowadzania "ogonków", tj. ą ę ć ź ż etc.
Działa kombinacja rAlt + litera, ale ja potrzebuję dodatkowo Ctrl + lAlt + litera. Napisałem na forum 4programmers ale sposób tam napisany u mnie nie działa. Ostatecznie udało mi się dodać te skróty do Libre Office Writer, przy pomocy Makr VBA. Jednak potrzebuję, żeby te skróty działały też w Chrome.
Widziałem różne dodatki do Chrome, które dodają skróty, ale można je powiązać tylko z funkcjonalnością Chrome (nowa karta, odświeżenie strony, zamknięcie karty etc.).
Czy znacie jakiś sposób na dodanie takich skrótów. Chodzi o to:
Kod:
Ctrl + Lewy Alt + a -> ą
Ctrl + Lewy Alt + e -> ę
Ctrl + Lewy Alt + o -> ó
Ctrl + Lewy Alt + s -> ś
Ctrl + Lewy Alt + l -> ł
Ctrl + Lewy Alt + z -> ż
Ctrl + Lewy Alt + x -> ź
Ctrl + Lewy Alt + c -> ć
Ctrl + Lewy Alt + n -> ń
Shift + Ctrl + Lewy Alt + a -> Ą
Shift + Ctrl + Lewy Alt + e -> Ę
Shift + Ctrl + Lewy Alt + o -> Ó
Shift + Ctrl + Lewy Alt + s -> Ś
Shift + Ctrl + Lewy Alt + l -> Ł
Shift + Ctrl + Lewy Alt + z -> Ż
Shift + Ctrl + Lewy Alt + x -> Ź
Shift + Ctrl + Lewy Alt + c -> Ć
Shift + Ctrl + Lewy Alt + n -> Ń
Jest mi to bardzo potrzebne. Proszę o pomoc. Dziękuję
M.
PS.
Na windowsie działają te skróty, są domyślnie juz ustawione.
Witam
Ja przy instalacji linuxa włączyłem secure boot. Dokonałem również aktualizacji windowsa do 11. Następnie wypaliłem sobie pendrive instalacyjnego z innym systemem, jednakże on się nie chce uruchomić. Wszedłem do ustawień UFEI by wyłączyć secure boot ale odkryłem, że ja nie mogę teraz nic zmienić w ustawieniach UFEI!
Jak najlepiej wyłączyć secure boot i sprawić by można modyfikować ustawienia UFEI?
vboxdrv.sh: Stopping VirtualBox services.
vboxdrv.sh: Starting VirtualBox services.
vboxdrv.sh: You must sign these kernel modules before using VirtualBox:
vboxdrv vboxnetflt vboxnetadp
See the documentation for your Linux distribution..
vboxdrv.sh: Building VirtualBox kernel modules.
debconf: DbDriver "config": /var/cache/debconf/config.dat is locked by another process: Resource temporarily unavailable
vboxdrv.sh: Failed to enroll secure boot key..
vboxdrv.sh: failed: modprobe vboxdrv failed. Please use 'dmesg' to find out why.
There were problems setting up VirtualBox. To re-start the set-up process, run
/sbin/vboxconfig
as root. If your system is using EFI Secure Boot you may need to sign the
kernel modules (vboxdrv, vboxnetflt, vboxnetadp, vboxpci) before you can load ?
them. Please see your Linux system's documentation for more information.k
Próbowałem usunąć Virtualbox poleceniem sudo apt autoremove wirtualbox ale jednak coś pozostało jak wszystko usunać ? po wpisaniu dmsg mam takie błedy
Cytat:
Kod:
ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.RP09.PC09._ON due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190816/psparse-529)Error: Needed type [Reference], found [Integer] 00000000ca08ff1b (20190816/exresop-66)
[ 30.751925] ACPI Error: AE_AML_OPERAND_TYPE, While resolving operands for [Store] (20190816/dswexec-431)
Error: Needed type [Reference], found [Integer] 00000000ca08ff1b (20190816/exresop-66)
ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB.PCI0.RP09.PEGP], AE_NOT_FOUND (20190816/dswload2-162)
[ 0.161867] fbcon: Taking over console
[ 0.161872] ACPI Error: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20190816/psobject-220)
ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.RP09.PC09._ON due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190816/psparse-529)
ACPI Error: Needed type [Reference], found [Integer] 00000000ca08ff1b (20190816/exresop-66)
[ 30.751925] ACPI Error: AE_AML_OPERAND_TYPE, While resolving operands for [Store] (20190816/dswexec-431)
[ 30.751931]
Initialized Local Variables for Method [_Q1D]:
[ 30.751931] Local0: 00000000a70e7771 <Obj> Integer 0000000000000000
[ 30.751935] No Arguments are initialized for method [_Q1D]
[ 30.751937] ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.LPCB.EC0._Q1D due to previous error (AE_AML_OPERAND_TYPE) (20190816/psparse-529)
ACPI Error: Aborting method \_SB.PCI0.RP09.PC09._ON due to previous error (AE_NOT_FOUND) (20190816/psparse-529)
Witam. Chciałbym zainstalować znów Linux-a Mint (tym razem wersję cinamon) na laptopie MSI GX70 3BE, ale mam kilka pytań:
W pierwszej kolejności to podaję najważniejszą specyfikację laptopa:
- CPU: AMD A10-5750M
- GPU (dwie karty graficzne): Zintegrowana Radeon HD 8650G i zewnętrzna AMD Radeon HD 8970M (2GB GDDR5)
- PAMIĘĆ: DDR3 (L) 8GB
- HDD: 750GB i SSD:250
I teraz moje pytania.
1) Z racji że kiedyś się bawiłem na Mincie to czy nadal są problemy ze wsparciem 2 współpracujących kart i trzeba zrezygnować z któreś z nich?
2) Kolejne pytanie to chciałbym podzielić ogólnie w całości na linuxa wywalając oczywiście Windowsa, przy czym SDD na system a HDD na /home, ale nie wiem jak bezpiecznie będzie podzielić partycje dla pozostałych katalogów. Chodzi mi np. ile na SWAP, /tmp, no i czy warto np dodać jeszcze jakieś katalogi oprócz /(głównego), /home, /swap, /tmp ? jak z boot?
3) Następne pytanie to czy lepiej instalować na Legacy czy UEFI, starałem się coś o tym znaleźć, ale znajduje różne zdania, że UEFI przyśpiesza, ale może mieć jakieś problemy z działaniem niektórych rzeczy (chociaż sam osobiście nie testowałem tego).
4) Ostatnie pytanie. Nie wiem jak działa obecnie 20.2 czy coś zmieniło odnośnie odczytywanie dysków/pamięci flash tworzonych przez Windowsa, bo kiedyś miałem problem jak chciałem coś przerzucić po miedzy stacjonarnym (windowsem), a laptopem z mintem (chyba w tedy 18, czy 19). Czy może zamiast całość HDD przeznaczyć na /home podzielić 1/3 dysku dla katalogu windows-a (chociaż nie wiem jaki to miałby być)?
Wiem, że troszkę tego do tłumaczenia jest, ale myślę że to pomoże też wielu innym. A swoją drogą ze względu, ze już MSI, jak i AMD nie wydaje nowszysch sterowników na tego leptopa (pod windowsem), i ogólnie kierunek postepowania M$ z Windowsem 10 (jak i 11) mi się nie podoba, czas by się powoli przyzwyczajać i uczyć LINUXa (czas najwyższy), niestety nie jestem tak zaawansowany w Linuxa by sam sobie dać radę Ogólnie będę próbował na nim uruchomić pakiet Affinity (priorytet) chociaż nie wiem czy mi się uda, a potem MOŻE Warframa. Gółównym celem będzie grafika, podpięcie tabletu graficznego, też swoją drogą się zastanawiam czy będzie to realne gdyż posiadam dwa od Wacoma Intuos 5 tuuch (PTH-650) i HuionTablet GT-156HD V2 (8192) no, ale zobaczymy co z tego wyniknie...
Z góry bardzo dziękuję za każdą chęć doradzenia/odpowiedzi. Każda odpowiedź jest dla mnie cenna dla nauki.
Tak... ja naprawdę umiem czytać i wiem gdzie są klawisze 'shift'... umiem też nacisnąć i przytrzymać.
Po stu razach uruchomień i wykonywania tej instrukcji się po prostu znudziłem..
Panowie, co się tutaj dzieje? Klawiatura mi jak widać działa doskonale ale ta instrukcja już nie. Wciskałem lewy shift, prawy a za którymś razem nawet oba i nic... system się uruchamia normalnie jak gdybym nie robił nic.
Chcę sobie zwyczajnie wybrać starsze jądro i jakoś tak widać, że jest jakiś kłopocik.
Czy jest w tej instrukcji coś czego nie rozumiem? Obecnie jestem na najnowszym jądrze, tj 5.4.0.89 ale coś mi ze sterownikami gorzej działa więc zgodnie z sugestią nawet na tym zdjęciu zdecydowałem się na powrót do starszego jądra.
PS: Tak... mam bo widzę, że poprzednie jądro mam oznaczone jako zainstalowane :-)