Statystyki |
» Użytkownicy: 714
» Najnowszy użytkownik: Matis
» Wątków na forum: 2 655
» Postów na forum: 18 789
Pełne statystyki
|
|
|
Podział dysku na partycje btrfs |
Napisane przez: AndrzejB - 06-06-2021, 08:18 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Testowałem najpierw WindowsFx z KDE Plasma. Ma duże wsparcie dla Wine, ale miałem problemy z Plasmą - w menu zaczął być biały kolor fontu na białym tle, poza tym task switching bardziej podoba mi się w Cinnamonie.
Wróciłem do Minta. Najpierw do Ulyssa, ale tam nie podobały mi się dwie rzeczy: najnowsza wersja Firefox 89 ma błąd, że nie daje się dodać wyszukiwarki, bo nie pokazuje menu trzech kropek w pasku adresu oraz zablokowany ma snap, któ©y chcę użyć tylko do jednego ale ważnego programu - p7zip desktop.
Debbie nie ma tych problemów.
Zainstalowałem Ext4 bo wybrałem domyślny podział dysku. Jak to robić dla btrfs? czy dać najpierw 100-200 MB partycję EFI?, nie chcę swap natomiast na końcu chcę partycję Ext4 z archiwizowanymi danymi - takimi, których bym nie usuwał przy reinstalacji systemu. Chicałem podpiąć do /archive, ale przynajmniej w Ulyssa jest tylko wybór punktów montowania z listy nie pamiętam jak jest w Debbie. Ewentualnie byłoby to niepodmontowane a po instalacji robiłbym mount
|
|
|
Redox OS |
Napisane przez: AndrzejB - 03-06-2021, 18:58 - Forum: Hyde Park
- Brak odpowiedzi
|
|
Ambitny projekt. MIkrokernel napisany w Rust. Czy doczekamy się kiedy dystrybucji podobnych do dystrybucji Linuxa? Tylko tutaj nie będzie można zamieszczać po prostu programów Linuksa zmieniając tylko kernel, tak jak przy wymianie linuksowego kernela na nowszy. Więc zostaje albo napisanie ogromnej ilości programów tylko na Redox, może niekoniecznie w Rust, albo tworzenie kodu, który uwzględniałby Redox, tak jak teraz wiele można kompilować zarówno na Linuksa jak i Windows a czasem także MacOS.
Dodatkowym problemem jest napisanie sterowników na ogromną ilość urządzeń, które byłyby kompatybilne z Redox.
|
|
|
Linux Mint MATE 20.01 - problem ze sterownikami grafiki |
Napisane przez: jaszek7777 - 03-06-2021, 09:25 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (12)
|
|
Witam,
mam problem ze sterownikami grafiki. Dokładnie to ten opisany tutaj:
https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=27
O ile zaproponowane tu rozwiązanie działało godnie blisko 2 lata, tak teraz przestało za sprawą aktualizacji najpierw Skype, a wczoraj Firefox. Oba programy poległy. Wiem już, że to jest przyczyną. Usunąłem cały katalog tej konfiguracji, ale znowu mam zniekształcenia obrazu. Mój sprzęt:
Kod: jaszek7777@jaszek7777-ThinkCentre-M83:~$ lscpu
Architektura: x86_64
Tryb(y) pracy CPU: 32-bit, 64-bit
Kolejność bajtów: Little Endian
Address sizes: 39 bits physical, 48 bits virtual
CPU: 2
Lista aktywnych CPU: 0,1
Wątków na rdzeń: 1
Rdzeni na gniazdo: 2
Gniazd: 1
Węzłów NUMA: 1
ID producenta: GenuineIntel
Rodzina CPU: 6
Model: 60
Nazwa modelu: Intel(R) Pentium(R) CPU G3220 @ 3.00GHz
Wersja: 3
CPU MHz: 805.076
CPU max MHz: 3000,0000
CPU min MHz: 800,0000
BogoMIPS: 5986.35
Wirtualizacja: VT-x
Cache L1d: 64 KiB
Cache L1i: 64 KiB
Cache L2: 512 KiB
Cache L3: 3 MiB
Procesory węzła NUMA 0: 0,1
Vulnerability Itlb multihit: KVM: Mitigation: Split huge pages
Vulnerability L1tf: Mitigation; PTE Inversion; VMX conditional cach
e flushes, SMT disabled
Vulnerability Mds: Mitigation; Clear CPU buffers; SMT disabled
Vulnerability Meltdown: Mitigation; PTI
Vulnerability Spec store bypass: Mitigation; Speculative Store Bypass disabled v
ia prctl and seccomp
Vulnerability Spectre v1: Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user
pointer sanitization
Vulnerability Spectre v2: Mitigation; Full generic retpoline, IBPB condit
ional, IBRS_FW, STIBP disabled, RSB filling
Vulnerability Srbds: Mitigation; Microcode
Vulnerability Tsx async abort: Not affected
Flagi: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtr
r pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx f
xsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rd
tscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_
good nopl xtopology nonstop_tsc cpuid aperfmper
f pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est t
m2 ssse3 sdbg cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2
movbe popcnt tsc_deadline_timer xsave rdrand l
ahf_lm abm cpuid_fault epb invpcid_single pti s
sbd ibrs ibpb stibp tpr_shadow vnmi flexpriorit
y ept vpid ept_ad fsgsbase tsc_adjust erms invp
cid xsaveopt dtherm arat pln pts md_clear flush
_l1d
Kod: jaszek7777@jaszek7777-ThinkCentre-M83:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-LM (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Q85 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
Da się coś z tym zrobić? Zgodnie z tym rozwiązaniem:
https://wiki.debian.org/GraphicsCard#Intel
Usunąłem pakiet xserver-xorg-video-intel, ale nie widzę za bardzo różnicy.
|
|
|
Instalacja Minta na Acer SP111-32N. |
Napisane przez: octa - 31-05-2021, 10:53 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (24)
|
|
Proszę o pomoc. Mam problem z instalacją Linux Mint 20 Cinnamon z pen. USB . Linux działa w trybie Live, na kompie nie ma innego systemu.Instalacja przebiega płynnie do momentu pojawienia się komunikatu - " nie można zainstalować GRUBA - błąd krytyczny" i instalator wyłącza się. Komputer jest "cienki" Acer SP111-32N a ja zielony tak jak Mint.
|
|
|
Instalacja php5.4 na Debian10 |
Napisane przez: armen10 - 31-05-2021, 09:20 - Forum: System
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam Was, jak mogę na Debianie10 zainstalować starą wersję PHP5, a dokładnie wersję php-5.4.45, aby była obsługa apache2, psql, bo męczę się i nie ma progresu...
wersja 5.6 jest za nowa do systemu, który wymaga wersji 5.4.
Albo, czy da się w jakiś sposób przerzucić wszystko z działającej maszyny (cały system) na nową szybszą maszynę bez jakich ciężkich zmian w konfiguracji?
Jak można by było coś takiego zrobić ?
Jak dotąd ściągnąłem i zainstalowałem php-5.4.45, ale kiedy wyświetlam plik z kodem phpinfo();, to zamiast strony z wersją PHP pokazuje mi się kod źródłowy...
Coś się albo nie zainstalowało, albo trzeba ręczenie jakieś moduły zainstalować...
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
|
|
|
kompletny restore systemu |
Napisane przez: dominbdg - 30-05-2021, 18:14 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam,
Posłuchajcie - mam taki problem,
szukam narzędzia za pomocą którego mógłbym zrobić kompletny restore filesystemu.
Używam mint'a 20.1 na FS: btrfs
próbowałem btrfs subvolume snapshot - ale jakoś nie spełnia moich oczekiwań bo zostawia stare pliki.
próbowałem też timeshift'em - to samo
Chodzi mi o coś takiego że jak np źle zainstaluję sterowniki karty graficznej, to chciałbym się cofnąć do restore pointu.
|
|
|
Pomoc w napisaniu skryptu |
Napisane przez: Gość - 30-05-2021, 15:23 - Forum: Programowanie
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam, czy moglibyście mi pomóc napisać taki skrypt ? :
Utwórz skrypt powłoki Bash, w którym tworzysz konto użytkownika newUser z hasłem N3wu5eR.
Ustaw ważność konta na 31.12.2021. Utwórz grupę uyżytkowników nowiUzytkownicy.
Dodaj użytkownika newUser do tej grupy. W katalogu domowym użytkownika newUser utwórz plik o nazwie
'witamy.txt' zawierający komunikat: "WItamy w firmie!".
Prosiłbym od razu o wytłumaczenie wszystkiego jak najprościej się da. Z góry dzięki !
|
|
|
Zamiennik Samsung Smart Switch |
Napisane przez: Blade - 28-05-2021, 13:31 - Forum: Software
- Odpowiedzi (5)
|
|
Witajcie
Próbowałem go odpalić na Windows pod VirtualBoxem ale Windows nie instaluje poprawnie sterownika telefonu
Czy jest jakiś zamiennik Samsung Smart Switch na Linuksa?
|
|
|
Błąd Software Managera |
Napisane przez: AndrzejB - 26-05-2021, 19:28 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (3)
|
|
Na wersji Ubuntu działa dobrze, tu próbując coś wyszukać, natychmiast się wykrzacza.
Uruchomiłem z konsoli piszać mintinstall i mam:
Kod: GLib:ERROR:../../../glib/ghash.c:377:g_hash_table_lookup_node: assertion failed: (!g_atomic_ref_count_compare (&hash_table->ref_count, 0))
|
|
|
|