Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 747
» Najnowszy użytkownik: Dawid0s
» Wątków na forum: 2 531
» Postów na forum: 18 743

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
mati75
Jak 'wyłączyć power save ...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: mati75
28-04-2025, 17:39
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 138
mati75
Pseudosieć

Forum: Sieci
28-04-2025, 15:54
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 70
dedito
System nie łączy się z si...

Forum: Sieci
Ostatni post: dedito
27-04-2025, 16:54
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 627
dedito
Przejściówka SATA do USB

Forum: Hyde Park
27-04-2025, 09:51
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 410
magnus
System zawiesza się losow...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: magnus
24-04-2025, 14:41
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 372
mati75
Problemy z założeniem now...

Forum: Linuxmint.pl
20-04-2025, 20:16
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 324
dedito
Test

Forum: Kosz/Archiwum
20-04-2025, 17:08
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 185
dedito
Jak zainstalować Winamp ?

Forum: Software
19-04-2025, 17:03
» Odpowiedzi: 27
» Wyświetleń: 3 917
dedito
[SOLVED] VSCodium 1.99 i ...

Forum: Podstawy
19-04-2025, 16:57
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 501
mati75
Rola AI/SI w codziennym ż...

Forum: Hyde Park
19-04-2025, 12:16
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 1 695

Rust - Przyszłościowy język programowania?
Napisane przez: Gość - 16-01-2021, 02:34 - Forum: Off topic - Brak odpowiedzi

Witam, co myślcie o języku "Rust" słyszałem, że jest podobno jest efektywniejszy energetycznie i wydajniejszy od pozostałych języków nie licząc "C"  również zalicza się do "bezpiecznych języków programowania" z racji iż C oraz C++ ze względu na swoją złożoność ma większą tendencję podczas pisania programu do tworzenia się w nim różnych rodzaju luk i błędów co wpływa negatywnie na bezpieczeństwo użytkownika. (Sam język się nie programuje, więc wiadomo, że to czynnik ludzki tworzy te luki, o których mówię. Wink ) 

Czy warto się jego uczyć?

Czy waszym zdaniem jest to możliwe, że powstanie jakaś alternatywa dla Windowsa napisana w Rust'ie?

Z tego co wiem projekty takie jak "Ruffle" (Emulator Adobe Flash Playera) są napisane właśnie w tym języku.
Również słyszałem pogłoski, że Microsoft chcę zastąpić C++ Rust'em. 

(Efektywność energetyczna - Zużycie energii podczas osiągnięcia takiego samego celu przez programy napisane w różnych językach.
[Obrazek: energy-efficient-languages-768x689.png]

Question Problem ze sterownikami do grafiki VEGA8 na mint 20.1
Napisane przez: wlodarek1 - 15-01-2021, 20:51 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (10)

Wczoraj zainstalowałem na swoim lapku najnowszy mint 20.1 z pulpitem cinnamon .
Już przy pierwszym uruchomieniu nie wyświetlił się prawidłowo pulpit  , 
dopiero po wylogowaniu i ponownym zalogowaniu pulpit wyświetlił się prawidłowo .
Zainstalowałem aktualizacje i dziś po starcie minta widzę tylko migającą kreskę .
Karta graficzna w moim lapku to zintegrowana z procesorem RYZEN 5 3500U - 
-grafika Amd VEGA 8 . Czy to może być wina domyślnego sterownika grafiki  , 
że nie załadował się on po zaktualizowaniu najnowszego minta ?
Proszę o jakieś porady ....

Zamiennik Scremer Radio
Napisane przez: Blade - 14-01-2021, 13:05 - Forum: Software - Odpowiedzi (2)

Witajcie
Znacie jakiś zamiennik Screamer Radio na Linuksa?
W Mincie trochę mi tego brakuje. Smile

Instalator uległ awarii
Napisane przez: Gość - 13-01-2021, 18:51 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (5)

Instaluje Linux Mint obok Windows Boot Menager.
I po przydzieleniu miejsca i kliknięciu instaluj wyskakuje mi komunikat

Kod:
Instalator uległ awarii

Przepraszamy, program instalacyjny uległ awarii. Po zamknięciu tego okna nastąpi możliwość wysłania zgłoszenia błędu, używając wbudowanego narzędzia. Zgromadzone zostaną informacje o systemie operacyjnym i procesie jego instalacji. Szczegóły będą wysłane na stronę zgłaszania błędów, a twórcy oprogramowania zajmą się problemem jak najszybciej.

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/ubiquity/ubiquity/frontend/gtk_ui.py", line 1548, in on_next_clicked
    self.dbfilter.ok_handler()
  File "/usr/lib/ubiquity/plugins/ubi-partman.py", line 3378, in ok_handler
    self.preseed_as_c(self.current_question, autopartition_choice,
  File "/usr/lib/ubiquity/ubiquity/filteredcommand.py", line 367, in preseed_as_c
    self.preseed(name, self.translate_to_c(name, value), seen)
  File "/usr/lib/ubiquity/ubiquity/filteredcommand.py", line 337, in translate_to_c
    raise ValueError(value)
ValueError: Przewodnik - zmiana rozmiaru SCSI6 (0,0,0), partycja #5 (sda) i wykorzystanie uwolnionego miejsca
Dedito: używaj znaczników kodu

Mint nie bootuje się z pendrive'a
Napisane przez: Gość - 13-01-2021, 17:39 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (8)

Mam taki problem że system nie bootuje się z pendrive'a.
Na Lenovo T520 poszło a na T520i nie chce.
Wywołując F12 ekran z opcjami pendrive widoczny jest na pierwszej pozycji ale wybierając go czyli wciskając enter pojawia się tylko czarny ekran z migającą białą kreską w górnym prawym rogu i tak to trwa i trwa...i nic.
Co może być przyczyną i jak zaradzić.

Na HP 6460b też nie chciało iść dlatego zmuszony byłem użyć obrazu na płycie.

Instalacja - pomaga START IN COMPATIBILITY MODE ale na krótko
Napisane przez: Gość - 12-01-2021, 22:01 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (3)

Na płycie K7VT4A Pro jest procesor Sempron 2800+ 2GHz, pamięć RAM 1,5 GB, Radeon 9600 XT AGP 128MB.
Testowałem kilka wydań Mint 32 bit: 19.2 i 19.3 z obrazami iso przeniesionymi na kilka różnych pamięci usb. Dysk i ogólnie komputer jest sprawny, bo z Windows działa bez problemu.

Po wystartowaniu komputera z pendrive naciskam START LINUX MINT nie dzieje się nic, cisza, czarny ekran.

Systemy uruchamiają się z pamięci usb tylko wtedy, gdy wybiorę START IN COMPATIBILITY MODE. Wtedy system działa. Ale po kliknięciu na ikonkę INSTALACJA na dysk, klikam na kilka opcji: wybór języka, klawiatury i przez długi czas nic się nie dzieje, nie ma żadnego komunikatu, że instalacja na dysku trwa lub się zakończyła. Wyjmuję pamięć usb i uruchamiam więc po godzinie system z dysku, pojawia się pierwsza linijka tekstu związana ze startem systemu i widzę czarny ekran.

Co jest przyczyną? Dlaczego trzeba startować w trybie kompatybilności? Karta graficzna? Potrafi ktoś napisać, co się dzieje, dlaczego i zasugerować rozwiązanie problemu?

Czy warto aktualizować kernela i jak to robić?
Napisane przez: Gość - 12-01-2021, 12:29 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (5)

Czy warto aktualizować kernela i jak to robić?

Brak pełnego HDMI 2.1 na Linuksie
Napisane przez: omkar - 11-01-2021, 20:59 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (1)

A propos: https://www.instalki.pl/aktualnosci/soft...-hdmi.html

Dedito: Wydzieliłem z https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=1401 bo nie wiem w czym ma to pomagać.

GeForce GT 720M - brak odopowiednich sterowników w Mint 20.1
Napisane przez: Gość - 11-01-2021, 02:12 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (38)

Witam zainstalowałem minta 20.1 w menedzerze sterowników mam do wyboru 2 sterowniki do grafiki geforce jeden otwartoźródłowy i drugi zalecany 340.108.0ubuntu2.

w poprzedniej wersji systemu (20) były do wyboru chyba z 4 sterowniki nie licząc otwarto źródłowego dlaczego nagle jest tylko jeden sterownik do wyboru który na dodatek nie działa poprawnie. na ekranie logowania pokazuje czarny ekran. gdy wpisze hasło to mogę się zalogować i obraz się pokazuje ale czemu przedtem był odpowiedni sterownik do wyboru a teraz go nie ma? dodam że żadnych repozytoriów nie dodawałem. na dodatek na tym sterowniku nie odpalają się programy do tworzenia wideo (pitivi oraz openshot). wszystko było ok na wersji 20 dlaczego nagle znikają sterowniki w nowszej wersji systemu?

laptop lenovo g700
grafika geforce gt 720m

Skrypt bash: porównanie rozmiarów pliku
Napisane przez: rivulek - 10-01-2021, 21:25 - Forum: Programowanie - Brak odpowiedzi

Dzień dobry
Mam w katalogu dwa pliki. Nazwijmy go A i B, z czego każdy ma inny rozmiar. Czy to jest możliwe, aby napisać skrypt tak, aby sprawdził rozmiary plików, a następnie w zależności od tego który jest większy zastosował wskazane polecenia? Jakich poleceń możnaby uzyć do  wykonania czegoś takiego, jeśli jest to możliwe?