Witam. mam problem z zainstalowaniem sterowników Nvidia GF108 M.
W manager sterowników są 3 sposoby ale kiedy próbuję zainstalować Nvidi obraz się zawiesza co jakieś 5-10 sekund.
w tym momencie używam sterownika nouveau. Jest możliwosc zainstalowania sterowników Nvidia?
Próbuję zainstalować cinamona 20.1 64bit obok windowsa 8.1 na laptopie dell e5550. instalacja przebiega ok, natomiast po restarcie pojawia się okienko jak poniżej. próbowałem instalowac 19.3 i LMDE ale dalej to samo, system w połowie ładowania stoi w miejscu Co na to poradzić ?
Nie moge zainstalowac sterownikow drukarki hp laserjet cp1025 color. sciagnelem sterowniki ze strony ale po 5 pytaniach terminal pokazuje znaki /-\ i mrygaja w kolko przez caly dzien. mam mint 20.1
sterowniki pobrsalem ze strony https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing
ps drukarke znajduje sam system ale hp laserjet 1025 ale nie mozna wydrukowac strony testowej. blad wydruku
Od pewnego czasu miałem wrażenie jakby system stał się bardziej ociężały niż wcześniej.
Po pewnych sprawdzeniach zaskoczyła mnie ilość pamięci widziana przez system.
Faktycznie na płycie są dwa sloty i w każdej po 1 kości 4Gb DDR3.
System widzi jakby było w granicach 4Gb i tu następna ciekawostka, po każdym uruchomieniu ta ilość jest trochę inna.
W BIOS-ie widać po jednej kości 4096 w każdym slocie. Po uruchomieniu komputera wybrałem "Mtest" i wykonał test bez żadnych błędów (również widział 2 x 4096).
Poniżej co widać po komendzie inxi -Fxz
witam, mam problem, MInt 20.1
w systemie obok zegara widać 2 karty dźwiękowe
1. przez HDMI do monitora - z monitora wyjście analogowe (mini jack)
2. optyczne (z płyty głównej) podłączone światłowodem do głośników
wyjście optyczne jest znacznie lepsze bo nie szumi
problem: jeśli ustawię wyjście optyczne w panelu audio obok zegara na "Wyjście cyfrowe (S/-PDIF) a monitor się wyłączy z braku ruchu myszy (u mnie ustawione na 5 min) to po ruszeniu myszką czyli uruchomieniu monitora audio się samoczynnie przestawia na "HDMI / DisplayPort 3" co jest niemienie wkurzające
pytanie: jak ustawić dźwięk aby zawsze szedł na optyczne wyjście lub jak kompletnie zablokować wyjście Audio -> HDMI?
Zainstalowałem do monitorowania systemu. Całkiem przyjemny, ale mimo włączenia polskiego języka, nadal wszystko in English. Generalnie żaden inny język prócz angielskiego się nie wyświetla. Jak to zmienić?
Posiadam urządzenie wielofunkcyjne canon pixma 3051, zarówno drukarka jak i skaner działają prawidłowo poprzez kabel usb, w systemie linux mint 20.1 cynnamon. Ostatnio przełączyłem się na łącze wifi i drukarka działa prawidłowo, a skanera komputer nie widzi. Próbowałem różnych sztuczek z dopisywaniem adresu IP skanera do plików w sane.d, lecz to nie pomogło. Może ktoś zna sposób jak ten problem rozwiązać, za co z góry dziękuję.
Tadeusz
Zetknąłem się ostatnio z problemem uruchomienia notatnika z menu w Wine (wywala błąd). Żeby to naprawić, to trzeba: PPM na Notatnik > Edytuj program > Polecenie - wpisać: wine notepad.exe > Zapisz.
Co ciekawe, po dokonaniu tej zmiany nie będzie już problemu z otwieraniem notatnika Windows z menu, ale wpisując w terminalu lub w wyszukiwarce menu start: wine notepad.exe, nie uruchomimy już notatnika tak jak wcześniej.
W terminalu pojawia się błąd:
Kod:
$ wine netopad.exe
0009:err:module:__wine_process_init L"C:\\windows\\system32\\netopad.exe" not found
Jestem nowym użytkownikiem Linux Mint 20,
system postawiłem około miesiąca temu, w tym czasie menadżer aktualizacji
informował trzy razy o dostępnych aktualizacjach, i w tym nie ma nic dziwnego,
natomiast odniosłem wrażenie że druga i trzecia były takie same, to znaczy że trzecia zdublowała drugą.
Aktualizacje przeprowadziłem bez zarzutu, nie używałem systemu w trakcie instalacji poprawek.
Pisze o tym ponieważ może ktoś z was użytkownicy miał ten sam problem.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?