Statystyki |
» Użytkownicy: 747
» Najnowszy użytkownik: Dawid0s
» Wątków na forum: 2 531
» Postów na forum: 18 744
Pełne statystyki
|
|
|
odtwarzanie DVD |
Napisane przez: DINO - 23-12-2020, 01:31 - Forum: Multimedia
- Brak odpowiedzi
|
 |
Witam
Mam problem, po tym jak mi się zwiesiła winda po aktualizacji grafiki (brak możliwości odpalenia kompa) wywaliłem i znowu wróciłem do Linuxa, w miarę ogarniam tematy i zawsze staram się znaleźć rozwiązanie ale teraz chyba poległem.
Nie mogę odtworzyć płyty DVD, kodeki są programy są a i tak lipa. Ma ktoś może jakiś pomysł co zrobić??
Kod: daniel@daniel-Inspiron-5521:~$ sudo apt install mint-meta-codecs
[sudo] hasło użytkownika daniel:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
mint-meta-codecs is already the newest version (2020.07.09).
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Dodano po pewnym czasie:
nieaktualne, sprawa rozwiązana "Tuner" dał radę można zamknąć
|
|
|
Odtwarzacz Celmentine - system tray |
Napisane przez: tomsdb - 21-12-2020, 10:17 - Forum: Software
- Brak odpowiedzi
|
 |
Używam odtwarzacza muzyki Clementine. Nie mam ikony w tacce systemowej, mimo że w opcjach jest ta funkcja zaznaczona. Wersja z repozytoriów. Po uruchomieniu w terminalu jest tak.
Kod: tomasz@tomasz-linux:~$ clementine
__logging_message__09:12:51.402 DEBUG unknown using qt5ct plugin
__logging_message__09:12:51.599 DEBUG unknown D-Bus system tray: yes
__logging_message__09:12:51.868 DEBUG unknown D-Bus global menu: no
__logging_message__09:12:51.996 WARN unknown libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile
Dodano po pewnym czasie:
Reset cinnamona załatwił problem. Za dużo kombinowałem z dodatkami i wyglądem.
|
|
|
Witam |
Napisane przez: tomsoul - 20-12-2020, 21:05 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Witam
Mam na imię Tomasz, mam 39 lat i interesuje się oprogramowaniem i systemami open source. Bawiłem się do tej pory troche ubuntu, kubuntu, fedorą, sabayonem, suse, ale ostatecznie wylądowałem na linux mint. I chyba dobrze. Pozdrawiam wszystkich. Wesołych świąt(choć przez pandemie ciężko to mówić) !!!
|
|
|
Darmowy ProtonVPN w Linux Mint |
Napisane przez: omkar - 17-12-2020, 17:15 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Jeżeli zależy nam na anonimowości w internecie lub chcemy ochronić komputer w niezabezpieczonej sieci Wi-Fi, wówczas warto skorzystać z wirtualnej sieci prywatnej VPN, która ukrywa nasze prawdziwe IP i szyfruje połączenia całego systemu.
Z darmowych rozwiązań w Linuksie polecam szwajcarskiego klienta ProtonVPN w wersji Free. Nie posiada on limitów pobierania i prowadzi politykę zero-log, a w wersji bezpłatnej do dyspozycji mamy trzy serwery: Holandia, Japonia i USA. Połączeni możemy być jednocześnie tylko na jednym urządzeniu (komputery, smartfony) i nie ma możliwości używania programów P2P.
Zaczynamy od utworzenia bezpłatnej skrzynki pocztowej protonmail, zapamiętując login oraz hasło.
Następnie z menadżera oprogramowania instalujemy aplikację Proton VPN, która występuje w formie paczki deb - klik.
Logujemy się z wykorzystaniem danych ze skrzynki pocztowej i łączymy z serwerem.
![[Obrazek: protonvpn-verbunden-nl.jpg]](https://www.bitblokes.de/wp-content/uploads/2021/06/protonvpn-verbunden-nl.jpg)
Uwaga! Nie należy wyłączać Protona z traya (połączenia VPN), tylko z panelu programu "Disconnect", a podczas używania VPN, panel należy zminimalizować (nie zamykać). W przeciwnym razie mogą wystąpić problemy z połączeniem sieciowym.
Gdyby jednak wystąpiły problemy, to w ustawieniach sieci, należy wyłączyć "atrapy" i ponownie uruchomić Protona.
|
|
|
nieznane urządzenia połączone przez bluetooth |
Napisane przez: Gość - 17-12-2020, 16:11 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Ktoś może poradzić, dlaczego na liście urządzeń bluetooth pojawiły się dwa obce, ze statusem Rozłączone (ale Powiązane), które nie należą do mnie? Jeszcze dziś rano tam ich nie było. Czy ktoś połączył się z moim laptopem przez BT z tych urządzeń? Jeśli tak, co mógł zrobić?
Czy w systemie jest gdzieś log połączeń urządzeń bluetooth?
Linux Mint 19.3 Cinnamon.
Gdzie/jak zmienić widoczność BT tak aby nie pokazywało nikomu mojego laptopa na liście urządzeń Bluetooth? W ustawieniach graficznych BT jest strasznie skąpo - i takiego wyboru mi nie dają.
Tu widać 5 urządzeń ze statusem Rozłączone, a tylko 3 z nich należą do mnie:
Pierwsze i drugie z obcych urządzeń, mają nadany adres MAC, status Powiązane:
Mam się czymś martwić, czy też to normalne zachowanie systemu? Pokazuje on to tak, jakby te dwa urządzenia miały status Połączone wcześniej, a następnie się rozłączyły. Urządzenia, które nigdy nie były połączone z laptopem, mają status Nieskonfigurowane.
|
|
|
alt + shift + F4 |
Napisane przez: dkpgkb - 17-12-2020, 00:42 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (1)
|
 |
alt + shift + F4 wyrzuciło mnie do czarnego okna, zalogowałem się ale jak wrócić do interfejsu graficznego?
|
|
|
update do najnowszej wersji |
Napisane przez: dkpgkb - 17-12-2020, 00:40 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (3)
|
 |
mam linuxa minta w wersji 18 MATE chciałbym zmienić na Linux Mint 20 Ulyana Cinnamon jak to zrobić najprościej żeby nie musieć od nowa konfigurować haseł sieci itp?
REGULAMIN FORUM:
2.10: Na Forum piszemy w języku polskim. Użytkownik ma obowiązek zadbania o poprawność gramatyczną i ortograficzną swoich postów, tematów czy innych treści, które publikuje. NIE NALEŻY UŻYWAĆ PRZY TYM WIELKICH LITER, które traktowane są jak krzyk. Poprawnie i zrozumiale opisany problem zwiększa Twoje szanse na znalezienie pomocy.
|
|
|
Rozsypka po aktualizacji zakończonej brakiem miejsca na dysku :P |
Napisane przez: Gość - 16-12-2020, 15:59 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Cześć Wam.
Człowiek przyspał i nie zadręczał się miejscem na katalogu głównym. Cyk więc, kolejna aktualizacja. Cyk, komunikat o braku miejsca.
Próbuję zareagować z apt-get autoremove ale terminal już przestaje kontaktować, efektem cały system.
Twardy reset. Po nim kropeczki linuksowe i migający czarny ekran na przemian z logiem Nvidii. Starsze jąderka nic nie zmieniają, na recovery z roota robię... 11gb miejsca, lol (bez zmian), usuwam sterowniki grafiki (nic nie daje). Coś tam jeszcze próbowałem, ale szybko ogarnęła mnie rozpacz.
Udało się odpalić live usb i zgrać częściowo dane. Częściowo, bo niektórych nie czyta, albo raz czyta, a raz nie (a jest tego sporo, proces trwa).
Domyślam się, że problem nie jest specjalnie wyjątkowy, ale z uwagi na okoliczności towarzyszące - totalnie nie mam do tego głowy.
Zwracam się więc do Was o pomoc.
Czy jest to w miarę łatwo odratować, czy to ten przypadek, że nie ma co zbierać.
Linux Mint Mate 19.1
|
|
|
|