Witam zainstalowałem minta 20.1 w menedzerze sterowników mam do wyboru 2 sterowniki do grafiki geforce jeden otwartoźródłowy i drugi zalecany 340.108.0ubuntu2.
w poprzedniej wersji systemu (20) były do wyboru chyba z 4 sterowniki nie licząc otwarto źródłowego dlaczego nagle jest tylko jeden sterownik do wyboru który na dodatek nie działa poprawnie. na ekranie logowania pokazuje czarny ekran. gdy wpisze hasło to mogę się zalogować i obraz się pokazuje ale czemu przedtem był odpowiedni sterownik do wyboru a teraz go nie ma? dodam że żadnych repozytoriów nie dodawałem. na dodatek na tym sterowniku nie odpalają się programy do tworzenia wideo (pitivi oraz openshot). wszystko było ok na wersji 20 dlaczego nagle znikają sterowniki w nowszej wersji systemu?
Napisane przez: rivulek - 10-01-2021, 21:25 - Forum: Programowanie
- Brak odpowiedzi
Dzień dobry
Mam w katalogu dwa pliki. Nazwijmy go A i B, z czego każdy ma inny rozmiar. Czy to jest możliwe, aby napisać skrypt tak, aby sprawdził rozmiary plików, a następnie w zależności od tego który jest większy zastosował wskazane polecenia? Jakich poleceń możnaby uzyć do wykonania czegoś takiego, jeśli jest to możliwe?
Dzień dobry
Zdaję sobie sprawę, że Android jest stosunkowo luźno związany z pojęciem "dystrybucja Linuxa", ale pomyślałem że może ktoś z Forumowiczów mógłby znać odpowiedź
Chcialbym usunąć z telefonu z Androidem Pie "Uslugi Google Play" Żeby to zrobić, należy w pierwszej kolejności usunąć uprawnienia administratora tej aplikacji, ponieważ bez tego po wywołaniu komendy
Teraz jest najciekawszy moment. Mianowicie udało mi się usunąć te uprawnienia oraz samą aplikację pewną komendą. Niestety po tej operacji bylem zmuszony (z zupełnie innego powodu) zresetować telefon do ustawień fabrycznych, tak więc Uslugi wróciły wraz ze swoimi superuprawnieniami. Nie wiem która konkretnie komenda wywołała usunięcie tych uprawnień, więc przejrzałem wszystkie komendy wpisane w bashu i ponowiłem je. Tutaj zaskoczenie - aplikacji mimo powtórzenia operacji nie da się usunąć!
Zastosowane polecenia to:
Security exception: Package com.google.android.gms has not requested permission android.permission.BIND_DEVICE_ADMIN
java.lang.SecurityException: Package com.google.android.gms has not requested permission android.permission.BIND_DEVICE_ADMIN
at com.android.server.pm.permission.BasePermission.enforceDeclaredUsedAndRuntimeOrDevelopment(BasePermission.java:389)
at com.android.server.pm.permission.PermissionManagerService.revokeRuntimePermission(PermissionManagerService.java:2570)
at com.android.server.pm.permission.PermissionManagerService.access$1400(PermissionManagerService.java:132)
at com.android.server.pm.permission.PermissionManagerService$PermissionManagerInternalImpl.revokeRuntimePermission(PermissionManagerService.java:3336)
at com.android.server.pm.PackageManagerService.revokeRuntimePermission(PackageManagerService.java:6526)
at com.android.server.pm.PackageManagerShellCommand.runGrantRevokePermission(PackageManagerShellCommand.java:1732)
at com.android.server.pm.PackageManagerShellCommand.onCommand(PackageManagerShellCommand.java:219)
at android.os.ShellCommand.exec(ShellCommand.java:103)
at com.android.server.pm.PackageManagerService.onShellCommand(PackageManagerService.java:26270)
at android.os.Binder.shellCommand(Binder.java:642)
at android.os.Binder.onTransact(Binder.java:540)
at android.content.pm.IPackageManager$Stub.onTransact(IPackageManager.java:3329)
at com.android.server.pm.PackageManagerService.onTransact(PackageManagerService.java:4850)
at android.os.Binder.execTransact(Binder.java:739)
dpm set-active-admin: Sets the given component as active admin for an existing user.
dpm set-device-owner: Sets the given component as active admin, and its package as device owner.
dpm set-profile-owner: Sets the given component as active admin and profile owner for an existing user.
dpm remove-active-admin: Disables an active admin, the admin must have declared android:testOnly in the application in its manifest. This will also remove device and profile owners.
dpm clear-freeze-period-record: clears framework-maintained record of past freeze periods that the device went through. For use during feature development to prevent triggering restriction on setting freeze periods.
dpm force-security-logs: makes all security logs available to the DPC and triggers DeviceAdminReceiver.onSecurityLogsAvailable() if needed.
Error: Invalid component com.google.android.gms
Poszukukiwałem o tym informacji na forach związanych z tą tematyką i żadna odpowiedź nie była tam pomocna. Czy to jest możliwe żeby po tym przywróceniu do ustawień fabrycznych, do telefonu "wepchała się" aktualizacja, która uniemożliwia odebranie Usługom GP administratora?
Witam pojawiła się wersja 20.1 jak ma się kwestia uaktualnienia czy wszystko się traci z dysku czy nie ? Ja przy instalacji nie wybierałem partycji home i trzymam wszystko na pulpicie, ewentualnie mam jakieś foldery w katalog domowy i tam w system plików między folderami root itp. I tak się zastanawiam czy aby nie jest to ryzykowne miejsce w przypadku awarii np ? Może lepiej na nowo postawić 20.1 z osobną partycją na dane ? Podczas instalacji 20 nie myślałem nad tym ale teraz plików przybywa, może nie sypie się jak windows ale lepiej zapytać doświadczonych użytkowników by mieć bezpieczniej
Dodam że nie robię backupów niby lepiej by było ale co w przypadku gdy hdd ma 4TB i załóżmy 3 zajęte to gdzie miałbym ten backup utworzyć ..
Linux Mint 20.1 będzie otrzymywać aktualizacje bezpieczeństwa do 2025.
Do 2022, przyszłe wersje Linux Mint będą korzystać z tej samej bazy paczek co Linux Mint 20.1, co przełoży się na łatwy proces aktualizacji.
Do 2022, zespół developerów nie będzie pracować nad nowymi wydaniami i skupi się na obecnym.
Wśród obrazów instalacyjnych udostępniono również wersję "edge", która zawiera nowszą wersję jądra Linux 5.8 i jest przeznaczona do uruchamiania na nowszych procesorach AMD Ryzen 5 i Ryzen 7 oraz komputerach z touchpadem jeśli standardowe obrazy powodują problemy. Szczegóły poniżej. Pełna treść na blogu: https://blog.linuxmint.com/?p=4005
Cytat:Some upstream regressions affected the Ubuntu LTS kernel we ship with. We’ve noted touchpad issues in particular. These aren’t likely to be fixed soon because of the holiday season. In parallel to this we heard your feedback on AMD Ryzen 5 and Ryzen 7 which lacked proper support in the 5.4 LTS kernel. We won’t switch kernel post-BETA and certainly not towards 5.8 which isn’t even HWE yet. That said, we’re considering making an extra ISO image as part of the release with a 5.8 kernel. If you had touchpad and/or AMD Ryzen issues with the BETA, please let us know and give us as many details as possible.
Napisane przez: dedito - 06-01-2021, 16:05 - Forum: System
- Brak odpowiedzi
LMDE 3 EOL
LMDE 3 osiągnął stan EOL (End-Of-Life czyli koniec wsparcia) w dniu 1 lipca 2020. Po tej dacie repozytoria będą nadal działać, ale wersja 3 nie będzie już otrzymywać poprawek błędów i aktualizacji bezpieczeństa od zespołu Linux Mint.
Jakby ktoś miał kaprys, ustawienia GIFa jako tapety, a Linux Mint obecnie takiego rozwiązania nie wspiera, to mam dla niego alternatywne rozwiązanie :
-Pobieramy z GitHuba skrypt o nazwie xwinwrap: https://github.com/ujjwal96/xwinwrap (Używam formatowania jak do kodu bo ACTA2, żeby nie było to potraktowane jako link. )
Nie ma takiej potrzeby. Nasze forum nie spełnia warunków, aby być traktowane zgodnie z tym unijnym bełkotem /YB3
-W katalogu z 3 plikami (Makefile, README, xwinwrap) uruchamiamy terminal z menu kontekstowego, które otwiera się nam za pomocą przyciśnięcia PPM - Prawego przycisku myszy.
-Wpisujemy:
Kod:
make
sudo make install
make clean
Następnie, przechodzimy do katalogu gdzie mamy tapety i w nim uruchamiamy terminal i wpisujemy przykładowo: xwinwrap -g 540x540 -ni -s -nf -b -un -argb -sh circle -- gifview -w WID jakistamgif.gif -a
Tutaj kopiuje instrukcję dot. użytkowania skryptu:
Kod:
Usage: xwinwrap [-g {w}x{h}+{x}+{y}] [-ni] [-argb] [-fdt] [-fs] [-s] [-st] [-sp] [-a] [-d] [-b] [-nf] [-o OPACITY] [-sh SHAPE] [-ov]-- COMMAND ARG1...
Options:
-g - Specify Geometry (w=width, h=height, x=x-coord, y=y-coord. ex: -g 640x480+100+100)
-ni - Ignore Input
-argb - RGB
-fdt - force WID window a desktop type window
-fs - Full Screen
-un - Undecorated
-s - Sticky
-st - Skip Taskbar
-sp - Skip Pager
-a - Above
-b - Below
-nf - No Focus
-o - Opacity value between 0 to 1 (ex: -o 0.20)
-sh - Shape of window (choose between rectangle, circle or triangle. Default is rectangle)
-ov - Set override_redirect flag (For seamless desktop background integration in non-fullscreenmode)
-d - Daemonize
-debug - Enable debug messages
Przeniosłem, bo bardziej pasuje w tym miejscu./Yb3