Statystyki |
» Użytkownicy: 718
» Najnowszy użytkownik: lborkowski
» Wątków na forum: 2 660
» Postów na forum: 18 815
Pełne statystyki
|
|
|
Darmowy ProtonVPN w Linux Mint |
Napisane przez: omkar - 17-12-2020, 17:15 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Odpowiedzi (1)
|
|
Jeżeli zależy nam na anonimowości w internecie lub chcemy ochronić komputer w niezabezpieczonej sieci Wi-Fi, wówczas warto skorzystać z wirtualnej sieci prywatnej VPN, która ukrywa nasze prawdziwe IP i szyfruje połączenia całego systemu.
Z darmowych rozwiązań w Linuksie polecam szwajcarskiego klienta ProtonVPN w wersji Free. Nie posiada on limitów pobierania i prowadzi politykę zero-log, a w wersji bezpłatnej do dyspozycji mamy trzy serwery: Holandia, Japonia i USA. Połączeni możemy być jednocześnie tylko na jednym urządzeniu (komputery, smartfony) i nie ma możliwości używania programów P2P.
Zaczynamy od utworzenia bezpłatnej skrzynki pocztowej protonmail, zapamiętując login oraz hasło.
Następnie z menadżera oprogramowania instalujemy aplikację Proton VPN, która występuje w formie paczki deb - klik.
Logujemy się z wykorzystaniem danych ze skrzynki pocztowej i łączymy z serwerem.
Uwaga! Nie należy wyłączać Protona z traya (połączenia VPN), tylko z panelu programu "Disconnect", a podczas używania VPN, panel należy zminimalizować (nie zamykać). W przeciwnym razie mogą wystąpić problemy z połączeniem sieciowym.
Gdyby jednak wystąpiły problemy, to w ustawieniach sieci, należy wyłączyć "atrapy" i ponownie uruchomić Protona.
|
|
|
nieznane urządzenia połączone przez bluetooth |
Napisane przez: Gość - 17-12-2020, 16:11 - Forum: Inne
- Odpowiedzi (1)
|
|
Ktoś może poradzić, dlaczego na liście urządzeń bluetooth pojawiły się dwa obce, ze statusem Rozłączone (ale Powiązane), które nie należą do mnie? Jeszcze dziś rano tam ich nie było. Czy ktoś połączył się z moim laptopem przez BT z tych urządzeń? Jeśli tak, co mógł zrobić?
Czy w systemie jest gdzieś log połączeń urządzeń bluetooth?
Linux Mint 19.3 Cinnamon.
Gdzie/jak zmienić widoczność BT tak aby nie pokazywało nikomu mojego laptopa na liście urządzeń Bluetooth? W ustawieniach graficznych BT jest strasznie skąpo - i takiego wyboru mi nie dają.
Tu widać 5 urządzeń ze statusem Rozłączone, a tylko 3 z nich należą do mnie:
Pierwsze i drugie z obcych urządzeń, mają nadany adres MAC, status Powiązane:
Mam się czymś martwić, czy też to normalne zachowanie systemu? Pokazuje on to tak, jakby te dwa urządzenia miały status Połączone wcześniej, a następnie się rozłączyły. Urządzenia, które nigdy nie były połączone z laptopem, mają status Nieskonfigurowane.
|
|
|
alt + shift + F4 |
Napisane przez: dkpgkb - 17-12-2020, 00:42 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (1)
|
|
alt + shift + F4 wyrzuciło mnie do czarnego okna, zalogowałem się ale jak wrócić do interfejsu graficznego?
|
|
|
update do najnowszej wersji |
Napisane przez: dkpgkb - 17-12-2020, 00:40 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (3)
|
|
mam linuxa minta w wersji 18 MATE chciałbym zmienić na Linux Mint 20 Ulyana Cinnamon jak to zrobić najprościej żeby nie musieć od nowa konfigurować haseł sieci itp?
REGULAMIN FORUM:
2.10: Na Forum piszemy w języku polskim. Użytkownik ma obowiązek zadbania o poprawność gramatyczną i ortograficzną swoich postów, tematów czy innych treści, które publikuje. NIE NALEŻY UŻYWAĆ PRZY TYM WIELKICH LITER, które traktowane są jak krzyk. Poprawnie i zrozumiale opisany problem zwiększa Twoje szanse na znalezienie pomocy.
|
|
|
Rozsypka po aktualizacji zakończonej brakiem miejsca na dysku :P |
Napisane przez: Gość - 16-12-2020, 15:59 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Cześć Wam.
Człowiek przyspał i nie zadręczał się miejscem na katalogu głównym. Cyk więc, kolejna aktualizacja. Cyk, komunikat o braku miejsca.
Próbuję zareagować z apt-get autoremove ale terminal już przestaje kontaktować, efektem cały system.
Twardy reset. Po nim kropeczki linuksowe i migający czarny ekran na przemian z logiem Nvidii. Starsze jąderka nic nie zmieniają, na recovery z roota robię... 11gb miejsca, lol (bez zmian), usuwam sterowniki grafiki (nic nie daje). Coś tam jeszcze próbowałem, ale szybko ogarnęła mnie rozpacz.
Udało się odpalić live usb i zgrać częściowo dane. Częściowo, bo niektórych nie czyta, albo raz czyta, a raz nie (a jest tego sporo, proces trwa).
Domyślam się, że problem nie jest specjalnie wyjątkowy, ale z uwagi na okoliczności towarzyszące - totalnie nie mam do tego głowy.
Zwracam się więc do Was o pomoc.
Czy jest to w miarę łatwo odratować, czy to ten przypadek, że nie ma co zbierać.
Linux Mint Mate 19.1
|
|
|
Jak usunąć timeshift wraz z migawkami? |
Napisane przez: 2000adam - 15-12-2020, 09:47 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Brakuje mi miejsca w katalogu głównym. Spowodowane to jest przez migawki. Czy można usunąć timeshift wraz z migawkami?
Kod: adam@adam-Unknow:~$ df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
udev 1,9G 0 1,9G 0% /dev
tmpfs 381M 1,5M 379M 1% /run
/dev/sda5 29G 27G 1,1G 97% /
tmpfs 1,9G 116M 1,8G 7% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda1 511M 4,0K 511M 1% /boot/efi
tmpfs 381M 28K 381M 1% /run/user/1000
adam@adam-Unknow:~$ sudo du -cks /*|sort -rn
[sudo] hasło użytkownika adam:
du: nie ma dostępu do '/proc/7247/task/7247/fd/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do '/proc/7247/task/7247/fdinfo/4': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do '/proc/7247/fd/3': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do '/proc/7247/fdinfo/3': Nie ma takiego pliku ani katalogu
du: nie ma dostępu do '/run/user/1000/gvfs': Brak dostępu
27432448 razem
22194648 /run
2516748 /lib
1532336 /home
708392 /boot
446320 /opt
18128 /bin
13436 /etc
2408 /root
16 /lost+found
4 /mnt
4 /media
4 /lib64
4 /cdrom
0 /sys
0 /proc
0 /dev
adam@adam-Unknow:~$
|
|
|
brak bryły w programie Sli3r PE |
Napisane przez: Marek S - 14-12-2020, 20:01 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (8)
|
|
Dziwne bo w slicerze Slic3r PE po wczytaniu modelu STL nie widać bryły jedynie widać znaczniki miejsca, pozostałe slicery normalnie pracują, usunąłem folder konfiguracyjny, nie pomogło. Starasza wersja licera pracuje najnowsza nie. Przed awarią zainstalowałem inny program ktory wymagał zainstalowania pakietów
Kod: ia32-libs libglew-dev libcheese7 libcheese-gtk23 libclutter-gst-2.0-0 libcogl15 libclutter-gtk-1.0-0 libclutter-1.0-0
teraz nie wiem czy to nie wina jakiegoś pakietu
|
|
|
Czy Linux Mint 20 może odczytywać/zapisywać NTFS? |
Napisane przez: Gość - 13-12-2020, 14:00 - Forum: System
- Odpowiedzi (5)
|
|
System Linux Mint 20 Cinnamon 64bit.
Znalazłem w sieci artykuł, że NIE WOLNO z poziomu Linuxa odczytywać i zapisywać pliki na dysku sformatowanym w NTFS, ponieważ ryzykujemy zniszczenie systemu plików i utratę wszystkich danych z dysku. Ponoć można używać tylko exFAT lub FAT32. Artykuł był bardzo stary, coś około 2007 rok, stąd moje pytanie.
Czy Mint 20 rozwiązuje ten problem i zapis czegoś na drugim dysku w NTFS nie spowoduje szkód?
|
|
|
|