Statystyki |
» Użytkownicy: 702
» Najnowszy użytkownik: Nikifor52
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 684
Pełne statystyki
|
|
|
Acer Aspire V3-771G - wyłączenie dedykowanej karty graficznej |
Napisane przez: Gość - 18-02-2020, 16:46 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (3)
|
|
Witam,
Posiadam laptopa Acer Aspire V3-771G. Na pokładzie Intel i5-3210M, 4GB ram i dedykowana Nvidia GT630M. Problem polega na tym, że ta właśnie Nvidia jest uszkodzona, system ją widzi, instaluje nawet do niej sterowniki, ale nie wyświetla obrazu. Pod Windowsem ta karta w menadżerze była wyłączona i działo to sobie, ale z racji że chce przejść ostatecznie na Minta XFCE to sprawa się komplikuje. Ponieważ BIOS nie ma funkcji sprzętowego wyłączenia karty nvidia. Minta instalować muszę w trybie compatibility mode, a po instalacji uruchamiać z poleceniem nomodeset, co powoduje dziwne rzeczy tak mi się wydaje z wiatrakami i wydajnością sprzętową. W dodatkowych sterownikach widnieje cały czas ta nvidia. Szukam jakiegoś sprawdzonego sposobu na wyłączenie definitywne tej karty pod Mintem, tak żeby system uważał, że nie ma innej karty jak Intel HD.
Proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
|
Mint, problem z logowaniem. Pętla |
Napisane przez: Gość - 17-02-2020, 09:25 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Cześć,
Wczoraj popełniłem błąd i przypadkiem usunęła mi się bądź zmieniła formatowanie plików partycja z Mintem. Próbowałem jakoś ją przywrócić, ale nie udawało mi się. Jestem początkujący zaznaczam.
Zainstalowałem sobie od nowa Minta w najnowszej wersji i zacząłem stawiać całe środowisko.
Teraz występuje problem z logowaniem. Pętla po wpisaniu hasła poprawnego. CTRL+ALT+F2, zalogowałem się poprawnie. Nie działa komenda sudo, muszę przypisać PATH = "/usr/bin:$PATH" i dopiero zaczyna działać to polecenie. wchodzę do środowiska graficznego "sudo startx".
I tutaj kilka dodatkowo zauważonych błędów:
1. Menadżer aktualizacji się wykrzacza: dpkg nie przypisane (nie pamietam na ten moment dokłądnie)
2. Nie mogę otworzyć zainstalowanyc aplikacji niektóych (Mozilla)
3. Nie mogę modyfikować, ani dodać użytkowników.
Wydaje mi się że przy stawianiu MySQL Servera mogłem coś schrzanić. Czy ktoś może mnie nakierować? Albo miał podobny przypadek? Nie chciałbym od nowa stawiać całego środowiska
Wykonywałem już między innymi to, ale nic nie pomaga. Po ponownym CTRL+ALT+F2 muszę od nowa przypisywć PATHA do tego żeby sudo działało:
sudo chown myuser:myuser /home/myuser/.Xauthority
|
|
|
Firefox nie otwiera niektórych stron |
Napisane przez: Gość - 16-02-2020, 17:33 - Forum: Software
- Odpowiedzi (6)
|
|
W Firefox obsługa wtyczek została ograniczona do wtyczki Adobe Flash i przestał być obsługiwany standard NPAPI, co ma wpływ na wtyczki Java.
Z tego względu nie otwiera się wiele potrzebnych mi stron internetowych, jak np. strony rządowe, mega.nz, i wiele innych.
Zna ktoś na sposób? Próbowałem TEGO, ale ten sposób nie działa na Mincie.
|
|
|
Problem z uruchomieniem Minta cdc_wdm / wdm_int_callback |
Napisane przez: Gość - 15-02-2020, 13:11 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (9)
|
|
Dzień dobry.
Mam problem z uruchamianiem najnowszego Linuxa Mint 19.3 z desktopem Cinamon. Problem objawia się takim komunikatem:
[ 18.475879] cdc_wdm 2-1.6:1.8: wdm_int_callback - 0 bytes
[ 18.492936] cdc_wdm 2-1.6:1.5: wdm_int_callback - 0 bytes
Generalnie czasem się zmieniają numery gdy odpalam laptopa na nowo. I raz na 8 może prób udaje się jakoś dostać do panelu logowania do konta. Mam ustawione hasło na BIOS potem na zaszyfrowany dysk (LVM), na koniec zwykłe logowanie do panelu (może to istotne, że mam tyle haseł).
Laptop to Dell Vostro 3460, z konfiguracją oryginalną różni się tylko tym że wymieniłem dysk HDD na SSD ADATA 256 GB. Wcześniej próbowałem tam wgrać również Manjaro ale za nic nie wykrywał instalacji na dysku informując, że "Operation system not found". Nie pomagały zmiany w BIOS z dysków ATA na ACHI, zmiana z Legacy na UEFI itp.
Dopiero po instalacji Linux Mint wszystko poszło fajnie i dobrze, ale po aktualizacjach Linuxa, ściąganiu sterówników itp i wgraniu kilku programów, ściągnąłem również desktop KDE (może to istotne). Dodatkowo zaktualizowałem BIOS z wersji którą miał laptop czyli A14 do ostatniej wersji podanej na stronie producenta czyli A19 (BIOS z roku 2013), ale wciąż to samo. Zarówno w zestawach z ATA/ ACHI jak i Legacy/ UEFI.
Podaję wszystkie informacje, które może mają jakieś znaczenie dlatego tak dużo piszę. Aby dokładnie opisać co udało mi się również zrobić we własnym zakresie. Niestety jestem bardzo początkujący w świecie Linuxa, a już mam solidne kłody pod nogi. Nieudana instalacja Manjaro i problemy z Mintem, ale nie chcę się zniechęcać bo podoba mi się idea Linuxa i sam system, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Wrzucam również zdjęcie komunikatu.
Pozdrawiam
|
|
|
jasność ekranu - brak możliwości regulacji |
Napisane przez: stepien86 - 14-02-2020, 12:06 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (2)
|
|
Witajcie, problem jaki zauważyłem - nie działa regulacja jasności ekranu.
Grafika: GF108GLM [NVS 5200M] Nvidia, sterownik: nvidia-driver390
Sprzęt: Dell E6530
nie działają zarówno klawisze funkcyjne, jak i pasek jasności ekranu w zarządzaniu energią.
Dzięki za pomoc.
Kod: Machine: Type: Laptop System: Dell product: Latitude E6530 v: 01 serial: H790YW1
Mobo: Dell model: 07Y85M v: A01 serial: /H790YW1/CN1296133C04BC/ BIOS: Dell v: A09 date: 12/13/2012
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i7-3720QM bits: 64 type: MT MCP L2 cache: 6144 KiB
Speed: 1196 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1196 2: 1196 3: 1197 4: 1196 5: 1196 6: 1196 7: 1196
8: 1197
Graphics: Device-1: NVIDIA GF108GLM [NVS 5200M] driver: nvidia v: 390.116
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nvidia unloaded: fbdev,modesetting,nouveau,vesa
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: NVS 5200M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116
https://pastebin.com/sV6aktVD
Rozwiązanie problemu: Aktualizacja BIOSu -> A22
Kod: Machine:
Type: Laptop System: Dell product: Latitude E6530 v: 01 serial: H790YW1
Mobo: Dell model: 07Y85M v: A01 serial: /H790YW1/CN1296133C04BC/
BIOS: Dell v: A22 date: 11/30/2018
Problem rozwiązany. Temat do zamknięcia.
|
|
|
dwa dyski |
Napisane przez: kotek9 - 13-02-2020, 15:47 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (2)
|
|
czesc
mam dwa dyski hdd i ssd(system) jak je uruchomic pod mint, poprosze o opis ?
|
|
|
|