Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 747
» Najnowszy użytkownik: Dawid0s
» Wątków na forum: 2 531
» Postów na forum: 18 743

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
mati75
Jak 'wyłączyć power save ...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: mati75
28-04-2025, 17:39
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 132
mati75
Pseudosieć

Forum: Sieci
28-04-2025, 15:54
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 69
dedito
System nie łączy się z si...

Forum: Sieci
Ostatni post: dedito
27-04-2025, 16:54
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 627
dedito
Przejściówka SATA do USB

Forum: Hyde Park
27-04-2025, 09:51
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 410
magnus
System zawiesza się losow...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: magnus
24-04-2025, 14:41
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 371
mati75
Problemy z założeniem now...

Forum: Linuxmint.pl
20-04-2025, 20:16
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 324
dedito
Test

Forum: Kosz/Archiwum
20-04-2025, 17:08
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 185
dedito
Jak zainstalować Winamp ?

Forum: Software
19-04-2025, 17:03
» Odpowiedzi: 27
» Wyświetleń: 3 914
dedito
[SOLVED] VSCodium 1.99 i ...

Forum: Podstawy
19-04-2025, 16:57
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 501
mati75
Rola AI/SI w codziennym ż...

Forum: Hyde Park
19-04-2025, 12:16
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 1 695

Adapter WiFi na USB
Napisane przez: Gość - 21-05-2019, 20:01 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (7)

Szukam taniego adaptera, który zadziała z Minte'm Plug and Play. Posiadam Tenda W326U i system go nie widzi Angry Czy coś z tego sklepy zadziała bez instalacji dodatkowych sterowników? 
KLIK

Question Instalacja Mint'a krok po kroku
Napisane przez: InfiniteLove - 21-05-2019, 18:42 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (10)

Z góry przepraszam, że nie szukałem bardziej wnikliwie lecz na tę chwilę nie znalazłem odpowiedniego poradnika.

Instalacja Mint'a z pendrive jest i wiem co zrobić. Nie widzę natomiast prostych instrukcji odnośnie późniejszego robienia partycji GParted. Kiedy je robić? Tzn przed instalacją czy po czy w trakcie? Instalowałem już jak wiecie Mint'a na jednej z partycji i śmiga. W ten jednak sposób nie musiałem tworzyć tych partycji na nowo. Teraz gdy myślę, o wywaleniu okienek całkowicie i postawienia jednego Minta na cały dysk to jednak takie "krok po kroku" bardzo się przyda. Marzy mi się takie właśnie krok po kroku.. proste jak budowa cepa.

1. Posiadanie instalatora Minta na pendrive i uruchomienie lapa z pendrive.
2. Wybór instalacji Minta a w następnym menu wybór wyczyszczenia całego dysku i instalacja Minta (oczywiście backup danych (zdjęcia, filmy itd) już dawno zrobiony)
3. Co dalej? 

Będzie miło jeśli napiszecie co będzie i na co mam się przygotować oraz w którym momencie użyć tego GParted by zrobić partycję (ponoć 100GB na system to nawet za dużo) Oraz jeśli mam te 4GB Ramu to czy ten cały SWAP jest potrzebny a jeśli tak to proszę też o instrukcję jak to zrobić :-)

PS: Proszę nie bijcie mnie za taki post.. naprawdę nie robię tego celowo a forum jest od pomocy i wsparcia tak więc proszę o takie wskazówki krok po kroku. A jeśli już jest taki post to proszę na spokojnie podesłać mi link :-)

Smile Preinstalacja Minta
Napisane przez: InfiniteLove - 20-05-2019, 16:07 - Forum: Off topic - Brak odpowiedzi

Nio...

Działam sobie już trochę czasu na Mincie a o Okienkach już w sumie zapomniałem.
Podsumowanie:
Na Mincie mogę robić wszystko to co robiłem na Okienkach. Używam lapa głównie do rozrywki.
Jedyna rzecz której nie znalazłem na Minta to DZIAŁAJĄCY program typu sopcast do oglądania streamów meczów w necie. Ten dedykowany "sopcast" na Minta jakoś nie kwapi się by łączyć się ze źródłem transmisji tak jak ten okienkowy. No ale to PlayOnLinux to uzupełnia.
Zamiast winampa znalazłem QMMP który wygląda praktycznie tak samo i działa :-)
Gierki ze Steama będą chodzić co już sprawdziłem.

Czy jest coś jeszcze o czym muszę pomyśleć przed całkowitym wywaleniem okienek z lapa na rzecz FULL Mint'a? :-) Angel

Wine tricks
Napisane przez: Gość - 20-05-2019, 08:40 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (3)

Witam pojawia mi się komunikat zdj w załączniku i nie wiem jak to naprawić i nie wszystkie biblioteki mogę zainstalować Bardzo Proszę o pomoc.

Załączone pliki Miniatury

Pomoc /Odplatne
Napisane przez: Gość - 20-05-2019, 02:33 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (1)

Witam!
Szukam kogos kto moglby za oplata wyjasnic mi dzialanie kilku komend(jak je wykonac)
w programie penetracyjnym AutoSploit i sama instalacje tego programu.
zainteresowanych prosze o PM!
Pozdrawiam

System sie nie włącza, biała kreska na czarnym tle.
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 20:15 - Forum: System - Odpowiedzi (10)

Witam,
mam problem z (tak mi sie wydaje) dyskiem. Około tygodnia temu wymieniłem kilka rzeczy w komputerze zasilacz (bequiet 450W), procesor (intel xeon x3440), dodałem 1 kość ram 4gb z samsunga, no i dysk SSD 240gb crucial. Wszystko działało płynnie i bez zarzutów, aż do dziś, kiedy w końcu ustawiłem dysk hdd 750gb, z którego korzytałem w poprzednich latach. Dodałem 2 partycje po około 300gb i zainstalowałem grę i wrzuciłem tam kilka plików. Wszystko elegancko działało, ale po wyłączeniu komputera i późniejszym włączeniu, po pokazaniu sie obrazu o płycie głównej, wystąpił problem jak w tytule wątku. Nie znam się zbyt na komputerach więc jedyne czego próbowałem to sprawdzenie czy jest ustawione bootowanie na ssd i próbowałem też przeinstalować system. Podczas próby instalacji minta od nowa wystąpił błąd "zainstalowanie programu rozruchowego w określonym położeniu okazało się niemożliwe". Można wybrać inne urządzenie, ale nawet jak wybierałem hdd to nic się nie działo, a okna nawet nie dało sie zamknąć. Co robić?  Huh

[oddzielony] Sterowanie wentylatorami desktop - pc.
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 20:01 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (18)

ok dzięki, udało mnie się z pomocą tego dodać odpowiednią opcję do panelu sterowania nvidia i mogę sterować prędkością wiatraków grafiki. Istnieje coś podobnego dla CPU?

sterowanie wentylatorami
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 17:08 - Forum: Software - Odpowiedzi (6)

Czy istnieje jakiś sposób na ręczne sterowanie  wiatrakami na cpu i gpu? Czasami chciałbym, aby zawiało mocniej niż domyślnie się ustawia np podczas gry

League of Legends na linux
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 16:18 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (6)

Witam

Czy zna ktoś sposób na uruchomienie tej gry na Linux? Próbowałem przy pomocy lutris, zwykłego wine oraz play on linux i żaden z tych programów nie jest wstanie sobie z tym poradzić. Przypuszczam, że chyba całkiem nie jest możliwe by Lol działał.. ale może ktoś zna jakąś ukrytą sztuczkę, pozwalającą na uruchomienie i optymalne działanie tego cudeńka pod tym systemem.

Aktualizacja Androida
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 16:07 - Forum: Nie tylko Mint... - Odpowiedzi (11)

Nie wiem czy to dobry dział, ale Android w sumie opiera się na jądrze linuksa. Tak więc, może ktoś już przechodził przez tego typu proces i będzie potrafił coś doradzić.

Jako, że operator przestał już wspierać mój telefon ( Huawei Ascend G620S-L01 ) więc potrzebuję jakoś samodzielnie wgrać sobie nowy system operacyjny ( obecnie jest tam Android 4.4.4 ) Poczytałem w sieci trochę w tym temacie ( ale nie powiem abym jakoś specjalnie czuł się że to rozumiem ) i trochę zacząłem się bawić. Ale za dużo nie udało mi się zrobić, bo np mając telefon podpięty pod USB i będąc w trybie bootloader/fastboot jak daję zwykłą komendę oem device-info, to krzyczy że nie wie co to:

Kod:
sudo ./fastboot oem device-info                                                   
FAILED (remote: 'Invalid command')
fastboot: error: Command failed

Natomiast wylistowanie urządzeń niby coś tam wyświetla, więc urządzenie jest widoczne:

Kod:
sudo ./fastboot devices

3a226eb fastboot

Co ciekawe ( a przynajmniej ja tego nie rozumiem ) jak wywołuję wylistowanie urządzeń przez adb, to wyświetla inne znaki, a wg mojego rozumienia to powinien być numer seryjny urządzenia, więc niezależnie jaką metodą sprawdzane, to zwracany ciąg znaków numeru seryjnego zawsze powinien być taki sam:

Kod:
./adb devices
List of devices attached
84dbac441b79 device