Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697
Pełne statystyki
|
|
|
FX-8320 i M5A97 r2.0 problem z DDR |
Napisane przez: lexmark - 05-07-2019, 10:44 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (9)
|
|
Witam
Mam zestaw jak w tytule, dołożyłem DDR3 G.SKILL 2400 MHz z XMP. 16GB.
Problem jaki ma, to po wybraniu profilu w BIOS na XMP, oraz zapisaniu ustawień, system się uruchamia, pracuje normalnie, pokazuje mi taktowanie pamięci na 2400.
Problem pojawia się w momencie kiedy chcę wyłączyć lub ponownie uruchomić. Wtedy komputer nie wstaje.... Dostaje info o przetaktowaniu DDR, zmniejszam mu częstotliwość nawet na 1333 i mam ten sam problem.
O dziwo nie ma tego problemu przy Win7, tam normalnie system zamyka, czy uruchamia ponownie. Bez znaczenia dla niego jakie ma taktowanie na DDR.
Co jest przyczyną? Bo ewidetnie wg mnie to wina Linux.... czy Linux ingeruje w BIOS??
Czy powodem może być SWAP, mam nadal 4,4GB jak dal starych kości 4GB.
|
|
|
Okna wariują, brak ikon |
Napisane przez: Gość - 04-07-2019, 08:27 - Forum: System
- Odpowiedzi (9)
|
|
Cześć,
Zniknęły mi ikony z pulpitu(pliki są. sprawdzałem w menadżerze plików) i okna powiadomień o uruchomionych aplikacja z paska menu, okna aplikacji nie można zamknąć, zminimalizowć a nawet przesunąć, nie mogę użyć na pulpicie ppm Nie wiem czemu. Wczoraj z menadżera aktualizacji wyskoczyło kilka aktualizacji, po samej aktualizacji było wszystko dobrze. Dziś po uruchomieniu nastąpiło takie zaskoczenie. Załączam screen jak to wygląda.
Jak rozwiązać ten problem?
|
|
|
drugi manager plików |
Napisane przez: Gość - 03-07-2019, 22:34 - Forum: Software
- Odpowiedzi (6)
|
|
Cześć, zainstalowałem na Cinnamonie Manager Plików "Caja" pochodzący ze środowiska Mate, dlatego, że domyślny cinnamonowy "Nemo" przymula i nie działa sprawnie. Caja się zainstalował, ale nie widać go na liście zainstalowanych programów, uruchomić mogę go tylko z pozycji Menedżera Programów, po uruchomieniu nie mam możliwości przypięcia programu do paska zadań. Jest na to sposób?
|
|
|
Odpowiedniki aplikacji z Windows dla Linux Mint |
Napisane przez: Vansen - 01-07-2019, 21:37 - Forum: Polska Edycja Linux Mint
- Odpowiedzi (4)
|
|
Zawodowo zmuszony jestem pracować na Windows 10
Nie będę się rozpisywał, dlaczego ten system mi nie odpowiada. Sądzę że każdy ma jakieś powody
Ponieważ często pracuję również w domu, postanowiłem spróbować pracy na systemie LINUX MINT. Zależy mi jednak na zgodności dokumentów.
Poniżej spisałem listę siedmiu programów których używam na co dzień w Windows.
Zaproponujcie proszę ich odpowiedniki dla Linuxa Mint
Jeżeli chodzi o odpowiednik znanego pakietu biurowego, to decyzja jest aż nadto oczywista, odpowiedź jest jedna - LibreOffice
Darmowy odpowiednik MS Outlook
Dlaczego ? Ponieważ jestem na niego skazany zawodowo.
Chodzi o możliwość odczytywanie plików (PST) - archiwum kontaktów,
oraz plików (MSG) - format w jakim zapisuje swoje wiadomości MS Outlook
Próbowałem użyć znanego Thunderbird. Z plikami (PST) nie ma problemów. Pojawiają się przy plikach (MSG)
Darmowy odpowiednik czytnika plików PDF - SUMATRA
Dlaczego akurat Sumatra ?
Ponieważ ma bardzo przydatną opcję - zmiany nazwy pliku.
Niby nic ale jak przydatna jest podczas katalogowania dokumentów. Opcja ta jest dostępna pod klawiszem (F2). Można wówczas dokonać zmiany nazwy odczytanego pliku PDF, bez zapisywania jego jako nowego dokumentu. Nazwa naszego dokumentu zostaje zmieniona na naszym nośniku danych.
Darmowy odpowiednik managera plików - TOTAL COMMANDER
Dlaczego TOTAL COMMANDER ?
Od 1986 roku używałem Norton Commandera. Po ponad 30 latach przyzwyczajenia nie chciałbym uczyć się nowego standardu.
Darmowy odpowiednik czytnika plików graficznych - IRFANVIEW
Dlaczego IRFANVIEW ?
Nie musi być akurat ten program, ale IRFANVIEW posiada bardzo przydatną opcję dostępną pod klawiszem (T). Można wówczas wyświetlić wszystkie pliki graficzne znajdujące się w aktualnym folderze, jak i dokonać różnego szeregu zmian na plikach zarówno pojedynczych jak i grupowo.
Darmowy odpowiednik - PDF SPLIT AND MERGE
Bardzo przydatny program do dzielenia oraz scalania plików PDF, zmiany kolejności stron, obracania stron. Używam go praktycznie na co dzień.
Darmowy odpowiednik EssentialPIM
Jest to organizer który posiada książkę adresową z możliwością dodawania własnych pól oraz usuwania niechcianych.
|
|
|
Kopiowanie, przenoszenie pliku, katalogu z dwoma wyrazami |
Napisane przez: Gość - 01-07-2019, 18:00 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam banalne pytanie nie mam pojęcia i w internecie też tego nie umiem nigdzie znaleść jak się w terminalu kopiuje, przenosi plik, katalog który ma dwa wyrazy np. Nowy plik lub Nowy katalog, myślałem że np. tak Nowy_plik ale nie ma szans.
I jeszcze jedno mam pytanie jak się kopiuje, przenosi w terminalu z pulpitu do np dokumenty?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
|
|
|
C64 powraca? |
Napisane przez: dedito - 29-06-2019, 22:54 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (4)
|
|
Taka oto nowinka:
Wydaje się, że cena będzie chyba zaporowa.
Cytat:For anyone who is interested, Retro Games has opened up preorders in the UK (£109.99), Germany (€ 119.99), and Italy (€119.98).
Cytat:TheC64 will arrive with 64 games preinstalled, including titles such as California Games, Destroyer, Impossible Mission (1 and 2), Monty on the Run, Speedball 2, and many others. As is often the case with games from that era, the box art is typically more interesting than the actual gameplay. However, a unique twist is that players will be able to add more games from a USB memory stick (not included).
Z opisu wynika, że rok wcześniej była już wersja mini
.
|
|
|
Win10 & Linux Mint na jednym SSD - nie działa |
Napisane przez: Valmai - 29-06-2019, 13:40 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (2)
|
|
Cześć Wszytkim,
Wchodzę coraz mocniej w tematykę linuxową, ale nie umiem sobie prowadzić z tym problemem.
Mam komputer - acer es1-331.
Chciałem postawić Win10 i Linux mint na jednym SSD, ale nie potrafię. Zrobiłem, wydaje mi się, że wszystko zgodnie z instrukcjami:
* 50 GB na dysk C
* 200 GB na dysk D
Win 10 był pierwszym systemem.
Potem na pozostałych 200GB+ doinstalowałem:
*Root - 50 GB
*swap - 8 GB
*home - reszta
Ale dual boot po porstu mi nie działa. Cały czas bootuje Win10. Jakieś rady?
|
|
|
VirtualBox i MintMate |
Napisane przez: pompio - 28-06-2019, 19:18 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (6)
|
|
Witam,
Na co dzień używam Mint Cinnamon 19.1.
Na VirtualBox chcę zainstalować Mint Mate. Ściągnięty z oficjalnej strony.
Suma kontrolna ok.
Mimo poprawnych (mam nadzieję) ustawień VB próba uruchomienia
kończy się tak:
Co może być przyczyną?
Dodam, że niedawno instalowałem Solus i wszystko przebiegło bezproblemowo.
|
|
|
Mint Tessa instalacja onedrive - problem |
Napisane przez: Gość - 27-06-2019, 09:40 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (3)
|
|
Cześć,
Jestem surowy (2-dniowy Linux) - wszystkie ruchy do tej pory wykonałem poprzez małpowanie porad z sieci.
Próbuję zsychronizować usługę windowsowe 'onedrive' na Linuxie Mint Tessa.
1. wywołałem
Kod: sudo apt-get install git
2. potem
Kod: git clone https://github.com/xybu92/onedrive-d.git
3. następnie po przejsciu do katalogu /onedrive-d
tutaj następuje seria instalacji pakietów w kilku etapach (wymagane potwierdzenie kontynuacji)
dochodzę do komunikatu
Cytat:inotify-tools is already the newest version (3.14-2).
python3-gi is already the newest version (3.26.1-2ubuntu1).
w następnej linii mam
Cytat:0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 275 nieaktualizowanych.
Traceback (most recent call last):
File "setup.py", line 4, in <module>
from setuptools import setup, find_packages
ModuleNotFoundError: No module named 'setuptools'
i koniec procesu.
Czy można to jakoś ręcznie popchnąć?
Pozdrawiam
|
|
|
|