Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Xan666
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Xan666
3 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 54
Xan666
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
3 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 112
Xan666
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
3 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 426
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 252
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 306
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 340
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Wyświetleń: 130
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 247
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 117

Program do odbioru telewizji cyfrowej
Napisane przez: Gość - 16-06-2019, 10:17 - Forum: Software - Odpowiedzi (7)

Witam,

Chciałem się poradzić, jakie programy oprócz Kaffeine i VLC mogą posłużyć i są w jakimś stopniu dedykowane do odbioru telewizji cyfrowej? Przed przesiadką z Minta w wersji 17.3 na 19.1 korzystałem z Kaffeine, który świetnie wywiązywał się ze swojego zadania. Miałem też MeTV, także był ok, ale traktowałem go jako program dodatkowy. Po aktualizacji MeTV nie mogę zainstalować, a Kaffeine nie zawsze "łapie" kanały i co jakieś 20-30 sekund klatkuje i rozmazuje obraz. Co moglibyście mi polecić? Tak jak wspominałem wcześniej, Mint w wersji 19.3, środowisko Cinnamon, karta TV Not Only TV LV5T Deluxe USB.

Pozdrawiam,
Michał

Instalacja javy
Napisane przez: Gość - 15-06-2019, 22:26 - Forum: Software - Odpowiedzi (7)

Prośba o pomoc w podobnym temacie. Właśnie odinstalowałem okienka od Billa i po instalacji MINTa mam problem z zainstalowaniem czegokolwiek:

Kod:
root@tomasz-HP-ProBook-430-G2://# apt-get install openjdk-8-
openjdk-8-dbg           openjdk-8-doc           openjdk-8-jdk-headless  openjdk-8-jre-dcevm     openjdk-8-jre-zero      
openjdk-8-demo          openjdk-8-jdk           openjdk-8-jre           openjdk-8-jre-headless  openjdk-8-source        
root@tomasz-HP-ProBook-430-G2://# apt-get install openjdk-8-jre
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności      
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Należy uruchomić "apt --fix-broken install", aby je naprawić.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libwebkit2gtk-4.0-37 : Wymaga: libjavascriptcoregtk-4.0-18 (= 2.24.2-0ubuntu0.18.04.1) ale 2.22.4-0ubuntu0.18.04.1 ma zostać zainstalowany
openjdk-8-jre : Wymaga: openjdk-8-jre-headless (= 8u212-b03-0ubuntu1.18.04.1) ale nie zostanie zainstalowany
                Wymaga: libatk-wrapper-java-jni (>= 0.33.3-9~) ale nie zostanie zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować wykonać "apt --fix-broken install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).

Próbuję wykonać komendę z ostatniej linijki ale nie pomaga.

NIE PODPINAJ SIĘ POD CUDZE WĄTKI

Alternatywa dla modem manager gui
Napisane przez: majormajor - 15-06-2019, 07:10 - Forum: Software - Odpowiedzi (14)

Witam. Czy znają państwo jakieś działające pod Linux Mint 19.1, oprogramowanie mogące być alternatywą dla najnowszej wersji modem manager gui? Po ostatnich aktualizacjach systemu lub modem managera, ten ostatni nie uruchamia się. Z tego co zdołałem się zorientować, błąd został już zgłoszony do twórcy oprogramowania. Problem w tym, że potrzebuję programu do obsługi modemu na już. Sam nic, działającego pod najnowszą wersją Minta, nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc.

Instalacja bez utraty danych
Napisane przez: czayou - 14-06-2019, 00:27 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (3)

Witam,
1. Czy da się zainstalować minta 19.1 na minta 18.3 bez utraty danych?
2. Czy można zrobić kopię zapasową z 18.3 i wgrać ją na 19.1?
Dzięki za wskazówki i informacje

Instalacja Chromium w wersji beta i uruchomienie przyspieszenia sprzętowego
Napisane przez: yahoob3 - 12-06-2019, 20:10 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Ostrzeżenie na początku!
Jeśli masz dwie karty graficzne: zintegrowaną i Nvidię - nie rób tego, chyba że używasz tylko jednej (Intela) i w biosie masz wyłączoną dedykowaną.
Instalacja TEGO Chromium z TĄ modyfikacją wymuszenia przyspieszenia sprzętowego uniemożliwia korzystanie z karty dedykowanej.
Podejrzewam, że instalacja wersji Dev i sterownika dla kart NVidii robi dokładnie to samo z Intelem - nie sprawdzałem tego już.
Przepis na usunięcie PPA i tego Chromium jest na dole linkowanej strony. Wykonanie tam wskazanych poleceń przywraca przełączalność grafik.
BTW HBO GO na tym zmodyfikowanym Chromium nie działa. Nie mogłem uruchomić żadnego filmu po zalogowaniu się.

Poradnik poniższy wynika z faktu, że ani Chrome ani Chromium a także FF, dostępne z repozytoriów dystrybucji nie obsługują (choć Chrome twierdzi inaczej) akceleracji sprzętowej. Najogólniej mówiąc obraz renderowany jest nie przez kartę graficzną, jak to być powinno, a ordynarnie przez CPU, co pięknie widać po znaczącym wzroście użycia procesora i przy mniej wydajnym chłodzeniu - temperaturze tegoż kawałka krzemu.

Pomijam opis dlaczego Chromium (beta) - tu jest opis: https://www.linuxuprising.com/2018/08/ho...rated.html
Ciekawych odsyłam na stronę źródłową, z której posiadłem poniższą wiedzę tajemną Smile

Po kolei:
Dodajemy PPA Chromium-beta:

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:saiarcot895/chromium-beta
sudo apt-get update
sudo apt install chromium-browser
Update jest tu kluczowe, bo jeśli zapomnimy - zainstaluje się "zwykłe" Chromium... a potrzebujemy bety, lub dev (beta jest ponoć stabilniejsza).

PPA Chromium Dev
Kod:
sudo add-apt-repository ppa:saiarcot895/chromium-dev
sudo apt-get update
sudo apt install chromium-browser

Dla kart graficznych Intel, musimy zainstalować pakiet i965-va-driver (może już być zainstalowany - u mnie był):
Kod:
sudo apt install i965-va-driver

W przypadku kart graficznych Nvidia potrzebujemy łatki  vdpau-va-driver z PPA Chromium Dev. Jeśli dodaliśmy PPA Chromium Dev, możemy go zainstalować za pomocą tego polecenia:

Kod:
sudo apt install vdpau-va-driver

Kopiujemy i wklejamy następujące elementy w pasku adresu URL Chromium:
Kod:
chrome://flags/#enable-accelerated-video-decode
(lub wyszukujemy  opcję Hardware-accelerated video decode w chrome://flags) i włączamy ją, a następnie uruchamiamy ponownie przeglądarkę (Chromium).

Instalujemy rozszerzenie "h264ify".
"Trzy kropki", więcej narzędzi (moore tools), rozszerzenia (extensions), "trzy paski" po lewej i na dole "Open Chrome web store".
Szukamy h264ify i dodajemy rozszerzenie.
Cytat:YouTube (i prawdopodobnie również inne strony internetowe) domyślnie używa kodeków wideo VP8 lub VP9, a wiele procesorów graficznych nie obsługuje dekodowania sprzętowego tego kodeka. Rozszerzenie h264ify zmusi YouTube do korzystania nie VP8 / VP9, a z kodeka H.264, który powinien być obsługiwany przez większość GPU.
To rozszerzenie może również blokować filmy o szybkości 60 klatek na sekundę, co jest przydatne na komputerach niższej klasy.

Jak sprawdzić:
Cytat:Jak sprawdzić, czy Chromium używa dekodowania wideo GPU

Otwieramy film na YouTube. Następnie otwieramy nową kartę w Chromium i wpisujemy w pasku adresu: chrome://media-internals.

Na nowej karcie chrome://media-internals, kliknij adres URL wideo (aby go rozwinąć), przewiń w dół i spójrz pod Player Properties, a powinieneś znaleźć właściwości "video_decoder". Jeśli "video_decoder" ma wartość MojoVideoDecoder (wcześniej była GpuVideoDecoder), oznacza to, że wideo, które obecnie gra na YouTube na drugiej karcie, używa sprzętowego przyspieszania dekodowania.

[Obrazek: 0g3tx7Fl.png]

[Obrazek: eyB7jeel.png]

[Obrazek: wJrdrA2l.png]

I tak to wygląda:

[Obrazek: dLVgqlgl.png]

A tak Chrome... bez "turbo"... zobaczcie CPU Smile
 [Obrazek: 5asKWGzl.png]

Jak usunąć Chromium z łatką VA-API i użyć oficjalnych stabilnych wersji Ubuntu / Linux Mint Chromium?
Odsyłam na stronę: https://www.linuxuprising.com/2018/08/ho...rated.html

OK, wiem, że nikomu się nie chce Smile Wygląda to następująco:
Cytat:Aby wyczyścić PPA, potrzebujesz narzędzia do usuwania PPA, które można zainstalować przy użyciu:

Kod:
sudo apt install ppa-purge

A następnie usuń dodany Chromium PPA:

Chromium Beta PPA:
Kod:
sudo ppa-purge ppa:saiarcot895/chromium-beta

Chromium Dev PPA:
Kod:
sudo ppa-purge ppa:saiarcot895/chromium-dev

Zapomniane hasło (password)
Napisane przez: Gość - 12-06-2019, 14:27 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (11)

witam, zapomniałem hasło (password) konieczne przy instalacji programu z menedzera. jak moge je zmienic.

Rainbow Problem z Aktualizacją
Napisane przez: Gość - 11-06-2019, 20:40 - Forum: Software - Odpowiedzi (3)

Nie można było pobrać indeksów niektórych repozytoriów

Repozytorium może być niedostępne lub nieosiągalne z powodu problemów sieciowych. Zostanie użyta poprzednia wersja indeksu, jeśli jest dostępna. Jeśli jest niedostępna, to repozytorium zostanie zignorowane. Proszę sprawdzić ustawienia sieciowe i upewnić się, że adres repozytorium w preferencjach jest poprawny.

Błąd GPG: http://ppa.launchpad.net/morphis/anbox-support/ubuntu bionic InRelease: Następujące podpisy nie mogły zostać zweryfikowane z powodu braku klucza publicznego: NO_PUBKEY 21C6044A875B67B7Repozytorium 'http://ppa.launchpad.net/morphis/anbox-support/ubuntu bionic InRelease' jest niepodpisane.

Czy ten problem może wpływać na bezpieczeństwo systemu?
Jak można rozwiązać ten problem?

Proszę o pomoc.

Czerwony kolor zarezerwowany jest dla administracji Smile

Linux.Xor.DdoS
Napisane przez: Gość - 10-06-2019, 21:40 - Forum: Kosz/Archiwum - Odpowiedzi (2)

Witam. Odpaliłem dziś chkrootkit i w którejś linijce pojawiło mi się coś takiego

Cytat:INFECTED: Possible Malicious Linux.Xor.DDoS installed

/tmp/timeshift/qLOXI5hV/2019-10-06_19-00-01/script.sh

Przeczytałem o nim na Wikipedii, gdzie było napisane

Cytat:Aby zdobyć dostęp do atakowanego systemu wirus przeprowadza atak metodą brute force, aby poznać hasło do usług administracyjnych Linuxa
Z tego powodu zmieniłem hasło. Jak mogę go usunąć? Z góry dziękuję

Edycja menu prawego przycisku
Napisane przez: Karpiu - 10-06-2019, 20:41 - Forum: Desktop i menadżery okien - Odpowiedzi (3)

Hej, da się edytować menu prawego przycisku myszy na pliku? Chce wywalić opcje "usuń" a zostawić tylko "Przenieś do kosza". Mint 19.1 Cinnamon

Automatyzacja ponownej instalacji "nieopatrznie" usuniętych pakietów
Napisane przez: yahoob3 - 09-06-2019, 20:05 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Może się zdarzyć, że przy okazji odinstalowywania jakiegoś programu, czy pakietu usunięte zostaną także takie pakiety, które są niezbędne do prawidłowego działania systemu.

Ostatnio usuwane pakiety mogliśmy sprawdzić wg przepisu podanego tu: https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=337, ale instalować po kolei pakiety... pakiet po pakiecie... komu by się chciało, czytać nie ma komu, a co dopiero żmudnie klepać w terminalu Wink

Oto przepis na ułatwienie sobie w takim przypadku życia.

Jest sobie taka oto komenda:

Kod:
awk '$3 == "remove" { print $1, $2, $4 }' /var/log/dpkg.log | tee list-mod
która wyciąga usunięte w tym przypadku paczki z logu /var/log/dpkg.log, tworzy z nich listę i zapisuje w pliku o nazwie "list-mod", który zapisuje w katalogu domowym użytkownika. Ścieżka do pliku wygląda zatem tak:
~/list-mod.

U mnie, jako że kilka dni temu testowałem przyspieszenie sprzętowe w Chromium plik wygląda następująco:
Cytat:$ awk '$3 == "remove" { print $1, $2, $4 }' /var/log/dpkg.log | tee list-mod
2019-06-04 18:14:48 mint-meta-codecs:all
2019-06-04 18:14:48 mint-meta-codecs-core:all
2019-06-04 18:14:48 chromium-codecs-ffmpeg-extra:amd64
2019-06-04 18:30:40 chromium-codecs-ffmpeg:amd64
2019-06-05 18:04:20 chromium-chromedriver:amd64
2019-06-05 18:04:20 chromium-browser-l10n:all
2019-06-05 18:04:20 unity-chromium-extension:amd64
2019-06-05 18:04:20 vdpau-va-driver:amd64
2019-06-05 18:04:20 chromium-browser:amd64
2019-06-05 18:04:21 chromium-codecs-ffmpeg-extra:amd64

Pik można podejrzeć zwykłym edytorem tekstu (bez uprawnień roota - plik jest zapisany w katalogu użytkownika):
[Obrazek: l3uVnSCl.png]
i co istotne, można go edytować, gdyby okazało się, że niekoniecznie wszystko było źle Smile

Najciekawsze jest to, że plik ten możemy wykorzystać do automatycznego zainstalowania ponownie usuniętych pakietów. Oczywiście zmieniając odpowiednio treść polecenia, możemy także odinstalować to, co zostało zainstalowane. Odrobina pomyślunku wskazanaSmile

Ale wróćmy do pakietów usuniętych.

Kod:
sudo apt-get --simulate install $(awk '{ print $3 }' list-mod)

Powyższą komendą możemy sprawdzić czy ponowna instalacja usuniętych pakietów przebiegnie bezproblemowo. Odpowiada za to parametr --simulate.

W moim przypadku sypnęło błędami:
Cytat:$ sudo apt-get --simulate install $(awk '{ print $3 }' list-mod)
[sudo] hasło użytkownika jw:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności      
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
chromium-codecs-ffmpeg : W konflikcie z: chromium-codecs-ffmpeg-extra ale 74.0.3729.169-0ubuntu0.16.04.1 ma zostać zainstalowany
chromium-codecs-ffmpeg-extra : W konflikcie z: chromium-codecs-ffmpeg ale 74.0.3729.169-0ubuntu0.16.04.1 ma zostać zainstalowany
E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.

ale dzięki temu mamy dodatkową informację, co może pójść nie tak (w tym przypadku usunąłem repozytorium, z którego instalowałem pakiety Smile

Samej instalacji (jeśli test przeszedł poprawnie) można dokonać wykonując komendę:
Kod:
sudo apt-get install $(awk '{ print $3 }' list-mod)

Słowniczek:
AWK - język interpretowany, którego główną funkcją jest przetwarzanie danych. Nazwa pochodzi od nazwisk jego twórców Alfreda V. Aho, Petera Weinbergera i Briana Kernighana. Wykonywanie tego skryptu polega na przetwarzaniu danych tekstowych linia po linii i stosowaniu do nich określonych akcji.

$1, 2, 3..., itd. - pola w poszczególnych liniach pliku tekstowego, na podstawie którego AWK przetwarza dane.