Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Xan666
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Xan666
28 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 52
Xan666
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
33 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 81
Xan666
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
35 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 424
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 252
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 306
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 338
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Wyświetleń: 130
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 247
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 116

Chrome nie działa w Mint
Napisane przez: adaga77 - 25-06-2019, 13:49 - Forum: Inne - Odpowiedzi (10)

Witam. Nie wiem czy piszę o moim problemie w odpowiednim dziale. 
Używam Mint'a od jakiegoś czasu. Niestety nie znam się za bardzo na Linux. Mam problem z przeglądarką Chrome, nie uruchamia się. Próbowałem różnych możliwości m.in odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, włączyłem aktualizację, nic nie pomogło.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję

problem aktywatorem na pulpit
Napisane przez: Gość - 23-06-2019, 15:24 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (2)

Witam serdecznie
Zainstalowałem pierwszy raz Linux mint 18,3 sylwia cinnamon 64bit i jestem kompletnie zielony
Mam problem z dodaniem skrótu folderu na pulpit np. muzyka czy filmy z dysku z danymi.
Klikam na utwórz nowy aktywator, podaje nazwe,podaje scieżke i powinno sie podświetlić OK ale nic z tego

Długie uruchomienie mint 18.3 i 19.1
Napisane przez: czayou - 23-06-2019, 12:44 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Witam,
Mam problem z uruchomieniem minta 19.1 mate, czysty system ładował się kilka sekund, teraz po aktualizacji muszę czekać kilka minut, a najlepszym sposobem aby przyśpieszyć uruchomienie jest twardy reset. Może miał ktoś podobny problem i go rozwiązał.

[News] Koniec Steam na Ubuntu
Napisane przez: ciastek1981 - 23-06-2019, 09:36 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (8)

Jeżeli jesteście na bieżąco to już wiecie, a jeżeli nie to:

https://www.omgubuntu.co.uk/2019/06/stea...for-ubuntu

https://steamcommunity.com/app/221410/di...026829445/

W skrócie, każde kolejnie wydanie Minta od 20 (jeżeli dalej będzie oparty na Ubuntu) również nie będzie wspierane przez Steam.

Nowe przeglądaki w Mint 18 32bit
Napisane przez: Gość - 22-06-2019, 18:23 - Forum: Software - Odpowiedzi (1)

Zainstalowałem na starym komputerze koleżanki Linux Mint 18 32bit. Nie działa na nim chromium, mimo że instalowane z repozytorium. Uruchamianie z terminala powoduje wyrzucenie komunkatu "illegal instruction". Vivaldi 32bit to samo. Czy to aby nie wina niekompatybilności procesora? Dodam, że ja używam opensuse z 2016 roku i nie mogę już zaktualizować żadnej przeglądarki. Uruchomienie nowszej wersji powoduje komunikat w terminalu "Naruszenie ochrony pamięci". Procek koleżanki to jakiś athlon 1700+, ja mam core i5, więc u mnie to na pewno nie wina procesora, ale nie o mnie tu chodzi.

Jakie wersje przeglądarek działają na pewno w Linux Mint 19.1 32bit? W 18 jest bardzo stary Firefox 47. Czy jest szansa, że jeśli zainstaluję nowszego minta nowe przeglądarki będą działać?

Po aktualizacji nie rozpoznaje hasła
Napisane przez: Marek S - 21-06-2019, 23:38 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (8)

Prawdopodobnie po aktualizacji nie rozpoznaje hasła do aktualizacji i innych a do logowania pamieta, da się naprawić czy instalować od nowa ?

Komputer za słaby na Minta 19.1?
Napisane przez: Gość - 20-06-2019, 13:15 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (4)

Cześć,

Niedawno radziłem się Was o program do oglądania TV, a teraz nachodzą mnie wątpliwości czy przypadkiem mój komputer nie jest już za leciwy na Minta 19.1 w wersji Cinnamon. Problem polega na tym, że wyrzuca mi błąd, że system działa w trybie renderowania programowego, a wtedy zamiast płynności, dostaję pokaz slajdów. Myślałem, że to wina sterowników, mam kartę nVidia i trochę się nimi bawiłem. Postanowiłem jednak sformatować system i użyć sterowników w wersji bodajże 390, tych dostępnych w Menadżerze Sterowników. Było ok, do około 5 uruchomień, potem znów to samo. Podaję specyfikację komputera:

ASUS P5Q-SE2
Intel Core 2 Duo E7400, 2x2,8 GHz,
2 GB RAM DDR2 667 MHz,
nVidia GeForce GT730 1GB GDDR5,
SSD GoodRAM C100 120 GB

Czy to wina PC czy ta wersja 19.1 jest jakaś wadliwa? Ciężko mi znaleźć w Internecie dokładny wykaz wymagań dla edycji Cinnamon, ale z tego co wywnioskowałem, mój komputer może być jednak za słaby. 17.3 radził sobie bez najmniejszych problemów, ale jak wiadomo to dość stara dystrybucja.

Epson Stylus Photo R285 żle drukuje kolory
Napisane przez: Gość - 20-06-2019, 12:11 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (1)

Dzień dobry wszystkim.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu jakim jest kiepsko drukująca drukarka. Teraz szczegóły:
System to Mint 19.1; drukarka to Epson Stylus Photo R285. Wydruki zdjęć, zarówno spod CUPS+GutenPrint jak i TurboPrint są fatalne. Kolory przekłamane, dość ciemne. Podobnie jest z wydrukiem PDF - czcionki są trochę pogrubione jakby za dużo tuszu pobierała drukarka, wyglądaj na rozmyte, nie ostre. Na 200% nie jest to problem z atramentem, ponieważ wydruki spod Windowsa są bardzo dobre.
Próbowałem kombinować z profilami ICC, wydłubałem nawet profile z Windowsa i zainstalowałem w Mincie ale bez efektu. Kiedyś, przed przesiadką z Ubuntu, miałem podobny problem. Rozwiązałem to metodą prób i błędów oraz masą straconego tuszu i papieru, ustawiając ręcznie parametry drukowania w sterownikach. Efekt był zadowalający jeśli chodzi o tekst czy grafikę, ale zdjęcia były takie sobie. Obecnie nie mam siły "kopać się z koniem"... A na uruchomianie za każdym wydrukiem Windowsa to nie mam natchnienia...
Dzięki z góry za wszelkie pomysły i sugestie.

[oddzielony] Informacje i ciekawostki ze świata Linuxa.
Napisane przez: rrico - 19-06-2019, 07:24 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (2)

Ale te podstawki to już wymagają Monitora, zwykli ludzie takiego stuffu raczej nie używają bo do czego.
Zorin może i fajny ale trochę drogi jak na linuxa Smile

zarządzanie pamięcią
Napisane przez: Gość - 16-06-2019, 20:18 - Forum: Inne - Odpowiedzi (11)

Co jest nie tak z zarządzaniem pamięcią? Po kilku dniach użytkowania (system zawsze usypiam), przychodzi taki moment, że system wykorzystuje jakieś 90% RAM-u i 95% SWAP, w pewnym momencie kursor i wszystkie aplikacje stają w miejscu, nie da się pracować, bo trzeba odczekać, aż system dojdzie do siebie, co trwa czasem i kilkanaście minut, po czym muszę zrestartować głównego pożeracza pamięci, czyli Firefox-a, a najlepiej zresetować cały system, żeby wyczyścić SWAP.
Oprogramowania mi nie przybywa, przybywa tylko aktualizacji, wydaje mi się, że one mogą być tego przyczyną, wcześniej, czyli gdzieś ze dwa miesiące temu nie zauważałem tego problemu.