Witam,
Poradźcie dziadziowi, dlaczego przy odtwarzaniu filmów z Netflix, HBOGO, zużycie procka rośnie do 90%, a co za tym idzie temperatura skacze do 89 stopni.
Powiedzcie, jakie informacje potrzebujecie.
Na początek to, jaki to sprzęt:
Hej. Systemowa aplikacja do wyświetlania obrazu z ekranu kompa na TV via HDMI to badziew i żart programistów.
Czy zna ktoś jakiś zamiennik, ale działający? Na kompie mam matrycę o rozdzielczości HD a na TV oglądam, np. filmy, w fullHD, i tu pojawia się problem, gdybym miał na kompie matrycę fullHD to ustawiłbym tylko ten sam obraz na obu urządzeniach i byłby problem z głowy, a przy dwóch różnych rozdzielczościach ten soft pada jak kawka.
Mam mały problem przy instalacji Minta obok systemu z TC. O ile na wirtualnej poradziłem sobie, o tyle już w realu nie bardzo.
Mam system z TC. Dysk SSD 250 GB. Przed systemem z TC mam 250 MB wolnego na partycje /boot z Minta, za systemem z TC mam około 30GB wolnego. Odpalam instalacje z pendrive z mintem, wybieram inne rozwiązanie (aby mi nie czyścił całego dysku), dalej wolne miejsce przydzielam , moje 250 MB jako ext4 i podpinam /boot i tam instaluje GRUB. Dalej wolne 30GB robię jako szyfrowany wolumin luks (jakoś tak to się chyba nazywa ) wpisuje hasło. Tworzy.
Kolejno na drugim dysku HDD chce mieć partycje SWAP i home obie też szyfrowane. Problem się zaczyna, robię tak samo jak przy pierwszym wyborze, czyli wybieram np 4GB, biorę wolumin do szyfrowania, niby tworzy go, łącznie z hasłem, ale już po podpięciu pod niego przestrzeni wymiany, oraz gdy te moje 30GB oznaczę jako / , instalacja się wysypuje. W kolejnym kroku wyskakuje mi, że nie może zamontować partycji z /. Na wirtualnej maszynie miałem problem, gdy na osobnym dysku tworzyłem jeszcze trzeci wolumin szyfrowany z /home, z tym sobie poradziłem, przez ręczne podpięcie już po uruchomieniu.
Ale że SWAP nie bardzo. Jak zainstaluje bez partycji SWAP, to tworzy mi plik wymiany, a tego nie chce.
Kolejna kwestia, lepiej z pkt widzenia szyfrowania (jego bezpieczeństwa jest mieć SWAP na SSD czy HDD, czy jest bez różnicy?) Czy ogólnie SWAP lepiej na HDD czy SSD, zdania niby są różne....
Witam. Pierwszy raz od kilku lat, włączyłem menadżer aktualizacji i zacząłem wszystko pobierać. Właściwie to pierwszy raz, od kiedy korzystam z linuxa. Czyli dobre z pięć lat. Jednak nie wszystko dobrze się zaktualizowało. Uruchomiłem system i pojawił się problem. Wybieram swój system: LinuxMint 17.2 Cinamon 64-bit i pojawia się błąd: /boot/vmliznuz-3.16.0-38-generic has invalid signature unaligned poiner 0x94e47358 Aborted. Miał ktoś podobny problem?
Witam.
Po odinstalowaniu chromium-browser nie mogę usunąć ikon tej aplikacji z panelu.
Jak usuwać pozostałości po usuniętych programach?
Jaka jest procedura, ścieżka, polecenie w terminalu do usuwaniu ikon z panelu?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Skąd mogę pobrać więcej tych "deskletów"? Interesuję mnie taki który wyświetla aktualną pogodę. Dostępny jest do pobrania Desklet Pogody ale można tam lub też nie umiem w żadnym ustawić by była pogoda z mojej lokalizacji. W sumie jedynie z BBC działa a on wymaga bym wpisał jakiś kod liczbowy mojej lokacji :-P
Mam w laptopie hybrydowy układ graficzny Intel HD4600 + GeForce GTX 1050 Ti Mobile. W Windowsie za całą grafię odpowiada sterownik Intela, a Nvidia włącza się, gdy jest potrzebna. Znalazłem w Internecie, że na Linuxie do korzystania z hybrydowej grafiki powinienem zainstalować Bumblebee. Jak to często bywa, na samej instalacji się niestety nie kończy. Wydajność grafiki nadal jest tak samo kiepska. Uruchomienie czegokolwiek za pomocą komendy "optirun" kończy się błędem:
Kod:
[ 478.287412] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 478.287480] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Mam zainstalowany sterownik nvidia-driver-390.
Czy komuś udało się poprawnie skonfigurować i uruchomić Bumblebee?
Próbowałem zmienić wyjście audio na hdmi wg tego poradnika yahooba https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=254, ale nie widzę hdmi na liście moich outputów albo nie jestem w stanie go zidentyfikować. Co można z tym zrobić? Obecnie mam analog stereo z wbudowanych głośników, komenda wykonana przy podpiętym pod telewizor kablu hdmi, obraz jest.