Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Xan666
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Xan666
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 56
Xan666
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 114
Xan666
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 428
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 252
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 306
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 340
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Wyświetleń: 130
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 247
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 117

nowe jądra nie pozwalają na uruchomienie systemu
Napisane przez: Gość - 06-06-2019, 17:40 - Forum: System - Odpowiedzi (6)

[Obrazek: ovs2FrMl.jpg]

witam was serdecznie,
po aktualizacji jądra na ...51 wyskakuje mi taki monit:
[Obrazek: ovs2FrMl.jpg]
ostanie jajo na jakim mi odpala system to: ...48
ręcznie wywalam wszystko z gruba powyżej ...48 aktualnie, żeby za każdym razem, kiedy odpalam system, nie musiał go uruchamiać w trybie zaawansowanym i nie musiał ręcznie szukać jajka ...48 na którym system uruchamia się normalnie.
mam w związku z tym pytanie, a raczej liczę na jakieś podpowiedzi czy uwagi w związku z zaistniałą sytuacją.
AHA:
1. dużo tracę nie pracują na najnowszym jądrze?
2. odhaczyć aktualizację jądra systemu w trakcie aktualizacji?
3. czy jest szansa, że w przyszłości wyższe jądra będą pozwalać mi na normalne uruchamianie systemu?

blokowanie wybudzania systemu myszką
Napisane przez: Gość - 04-06-2019, 23:19 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (37)

Jak zablokować wybudzanie kompa ze stanu wstrzymania myszką podpiętą pod USB?

Czytałem na ten temat w tym wątku (podpunkt 2) ale nie uśmiecha mi się pisać jakichś skryptów, może jest prostszy sposób?

Próbowałem też tej komendy:

Kod:
sudo sh -c "echo disabled > /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/power/wakeup"

aby zmienić "enabled" na "disabled" w tym pliku, ale po restarcie kompa zawartość pliku powraca do stanu "enabled", pewnie robię to źle Tongue

Zmiana kursora linux mint 19.1
Napisane przez: Gość - 03-06-2019, 20:23 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (7)

Hejka mam swój ulubiony kursor z windowsa i nie wiem jak zmienić domyślny w linuxie 
Proszę pomóż jestem kompletnie zielony

GPU do wspomagania filmów i youtube
Napisane przez: djrobson - 03-06-2019, 11:52 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (24)

Mam sprzęt jak w stopce. Czy to był wcześniej windows, czy obecnie świetnie działający MINT, to nadal jest problem z filmami na YT, czyli brak wspomagania sprzętowego. Filmy na pełnym ekranie się tną, 1080p 60fps jest już nierealne. I teraz pytanie, która karta, powiedzmy budżetowa/tania, poradzi sobie ze sprzętowym wspomaganiem YT w tym systemie? Nvidia np. który najniższy model, który chipset?

Kod:
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: G31M-ES2L v: x.x
  serial: <root required> BIOS: Award v: FE date: 09/29/2009
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E8600 bits: 64 type: MCP
  L2 cache: 6144 KiB
  Speed: 2314 MHz min/max: 2000/3333 MHz Core speeds (MHz): 1: 2000 2: 2000
Graphics:
  Device-1: Intel 82G33/G31 Express Integrated Graphics driver: i915
  v: kernel
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel G33 v: 1.4 Mesa 18.2.8

Błąd kompilacji "wstring does not name a type"
Napisane przez: Gość - 02-06-2019, 21:39 - Forum: Programowanie - Odpowiedzi (3)

Nie jestem programistą c/c++ ale trochę bawię się, przede wszystkim cross-kompilując różne rzeczy na taką jedną dość leciwą architekturę.
I pytanie, jest sobie kawałek kodu jak poniżej, który podczas kompilacji wyrzuca błąd "'wstring' in namespace 'std' does not name a type"
W sieci porady jakie znalazłem, to to, że brak załączonego nagłówka string, ale jak widać w poniższym kodzie, jest on załączany. 
Ma ktoś pomysł o co chodzi, i co w ogóle oznacza "blabla does not name a type" ( to jakieś coś w stylu "undefined variable" czy coś? )

Kod:
#ifndef STRING_H
#define STRING_H

#include "exports.h"
#include "ie_types.h"

#include <cstring>
#include <string>

#ifdef HAVE_CONFIG_H
#include <config.h>
#endif

#ifndef WIN32
# define stricmp strcasecmp
# define strnicmp strncasecmp
#endif

#define WHITESPACE_STRING L"\n\t\r "

namespace GemRB {

//typedef std::basic_string<ieWord> String;
typedef std::wstring String;
// String creators
GEM_EXPORT String* StringFromCString(const char* string);
GEM_EXPORT char* MBCStringFromString(const String& string);

// String manipulators
GEM_EXPORT void StringToLower(String& string);
GEM_EXPORT void StringToUpper(String& string);
GEM_EXPORT void TrimString(String& string);

/* this function will work with pl/cz special characters */

extern unsigned char pl_uppercase[256];
extern unsigned char pl_lowercase[256];

GEM_EXPORT void strnlwrcpy(char* d, const char *s, int l, bool pad = true);
GEM_EXPORT void strnuprcpy(char* d, const char *s, int l);
GEM_EXPORT void strnspccpy(char* d, const char *s, int l, bool upper = false);
GEM_EXPORT int strlench(const char* string, char ch);

}

#ifndef HAVE_STRNLEN
GEM_EXPORT int strnlen(const char* string, int maxlen);
#endif
#ifndef HAVE_STRLCPY
GEM_EXPORT size_t strlcpy(char *d, const char *s, size_t l);
#endif

#ifndef WIN32
GEM_EXPORT char* strlwr(char* string);
#endif

#endif

Music Problem z dźwiękiem
Napisane przez: InfiniteLove - 02-06-2019, 15:15 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (4)

Dlaczego mam tak bardzo cichy dźwięk w laptopie?

Mam ustawione pokrętło dźwięku praktycznie na maksa a dźwięk nadal jest dość cichy. 

Szukałem programów by podrasować dźwięk nic nie znalazłem.

Jak upewnić się, że mam dobry sterownik dla karty dźwiękowej? Wśród poradników tutaj nie znalazłem sprawy dźwięku. Serio naprawdę jest słaby a ciągłe ustawienie dźwięku na maksa by normalnie słyszeć trochę mija się z celem.

Obecnie aby w miarę słyszeć co dzieje się na kompie muszę mieć ustawioną głośność na... 140%!

Chyba to nie tak powinno być? :-)

Zwłaszcza słuchanie filmów na Tubie to niezbyt ciekawa sprawa... mam ustawiony dźwięk na 150% a ledwo słyszę co koleś mówi :-)

kontroler esperanza egg112k
Napisane przez: dkpgkb - 02-06-2019, 13:13 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

Jak zainstalować sterowniki do kontrolera esperanza egg112k?

[Obrazek: 4107425_0_i1064.jpg]

Szantaż "hakiera"
Napisane przez: dedito - 01-06-2019, 17:46 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (13)

Taką oto wiadomość email otrzymałem dzisiaj.
Socjotechnika najniższych lotów:

[email protected] napisał(a):Pozdrawiam was!

Mam dla ciebie złe wieści.
11.02.2019 - w tym dniu włamałem się do twojego systemu operacyjnego i uzyskałem pełny dostęp do twojego konta [email protected].

Tak to było:
W oprogramowaniu routera, do którego byłeś podłączony w tym dniu, wystąpiła podatność na zranienie.
Najpierw zhakowałem ten router i umieściłem na nim mój złośliwy kod.
Kiedy połączone do niego przez Internet, mój trojan został zainstalowany w systemie operacyjnym twojego urządzenia.

Następnie wykonałem pełną kopię dysku (mam całą książkę adresową, historię przeglądania stron, wszystkie pliki, numery telefonów i adresy wszystkich kontaktów).

Miesiąc temu chciałem zablokować Twoje urządzenie i poprosić o niewielką kwotę, aby odblokować.
Ale przypadkowo widziałem witryny, które regularnie odwiedzasz. Jestem zszokowany twoimi ulubionymi zasobami.
Mówię o witrynach dla dorosłych.

Chcę powiedzieć - jesteś wielkim zboczeńcem. Masz nieokiełznaną fantazję!

Potem przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
Zrobiłem zrzut ekranu z intymnej strony, na którym "cieszyłeś się"(wiesz o co mi chodzi, prawda?).
Potem zrobiłem zdjęcie twojej rozrywki (używając aparatu twojego urządzenia).
Rezultat był świetny!

Jestem głęboko przekonany, że nie chciałbyś pokazać tych zdjęć swoim bliskim, przyjaciołom lub znajomym.
Myślę, że 253€ to niewielka kwota za moje milczenie.
Poza tym spędziłem dużo czasu nad tobą!

Akceptuję pieniądze tylko w Bitcons.
Mój portfel BTC: 12YfqqLP4qAeENmnuW7sB8oC8T6TFLawE5

Nie wiesz, jak uzupełnić portfel Bitcoin?
W dowolnej wyszukiwarce napisz "jak uzupełnić portfel btc".
To łatwiejsze niż przelanie pieniędzy na kartę kredytową!

W przypadku płatności masz trochę więcej niż dwa dni (dokładnie 50 godzin).
Nie martw się, timer włączy się, gdy tylko otworzy się ten list. Tak, tak ... już się zaczęło!

Po dokonaniu płatności mój wirus i kompromitacja z Tobą automatycznie ulegają samozniszczeniu.
Pamiętaj, jeśli nie otrzymam określonej kwoty od ciebie, twoje urządzenie zostanie zablokowane, a wszystkie twoje kontakty otrzymają zdjęcie z twoją "rozrywką".

Chcę, żebyś nie robił głupich rzeczy:
- Nie próbuj znaleźć i zniszczyć mojego wirusa! (Wszystkie twoje dane są już przesłane na serwer zdalny)
- Nie próbuj się ze mną kontaktować (nie jest to możliwe, adres nadawcy jest generowany automatycznie).
- Różne usługi bezpieczeństwa nie pomogą, formatowanie dysku lub niszczenie urządzenia również nie pomoże, ponieważ dane są już na serwerze zdalnym.

P.S. Gwarantuję ci, że nie będę ci przeszkadzał po wypłacie, ponieważ nie jesteś jedyną osobą, z którą "pracuję".
To jest kod honoru hakera.

Od tej pory radzę korzystać z dobrych programów antywirusowych i aktualizować je regularnie (kilka razy dziennie)!

Nie bądź na mnie zły, każdy ma własną pracę.
Do widzenia

Odpowiadając z wyprzedzeniem, na Wasze pytania: Nie, nie było w załączniku "zdjęcia z rozrywki". Dokładnie, nic więcej nie było.

Wink Nvidia GTX 1080 i Sony 55" 4K
Napisane przez: Gość - 01-06-2019, 11:06 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (4)

Witam

Jestem całkowicie nowym użytkownikiem Linuxa i zachwycony Mintem.
Problem pojawił się u mnie podczas przeglądania poszczególnych elementów Menu, gdy wszedłem w aplet "Zarządzanie sterownikami (jako administrator)".
Otóż był tam ustawiony linuksowy sterownik otwartoźródłowy,  więc zaznaczyłem zalecany sterownik nvidii i zastosowałem zmiany.
Po ponownym uruchomieniu systemu  okazało się, że sterownik działa gorzej od domyślnego, więc chciałem przywrócić poprzedni, niestety okazało się to już niemożliwe, ponieważ wszystkie opcje i przyciski stały się nieaktywne w oknie Zarządzania sterownikami i na dole opcji pojawiła się trwale zaznaczona opcja "Kontynuowanie używania sterownika zainstalowanego ręcznie".
Jak wybrnąć z tej sytuacji i przywrócić domyślny sterownik?

Sad Mysz Corsair Glaive nie działa na Linux Mint
Napisane przez: rivulek - 31-05-2019, 16:19 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (5)

Dzień dobry.
Mam bardzo nietypowy problem z myszą Corsair Glaive. Po podłączeniu do komputera mysz działała, ale gdy nacisnąłem przycisk do regulacji DPI - przestała. Od tamtej pory mysz wcale nie działa w systemie - świecą się światła na niej, ale przyciski i kursor nie reagują. Próbowałem ponownie włączyć przewód do komputera (kilka lat temu miałem mysz Genius Gila której właśnie ponowne wpięcie pomagało w tym problemie) ale to nic nie dało. Na systemie z Windows wgrałem do niej inną konfigurację bo myślałem że jak nadpiszę pamięć to coś pomoże, ale nie - mysz nie działa i nie potrafię tego zmienić. Co ciekawe, mysz na najnowszym Ubuntu działa bez zastrzeżeń. Na Mincie MATE i Cinnamon po naciśnięciu DPI - to co opisałem wyżej.

Przeglądałem ten temat, ale niespecjalnie rozumiem rozumiem czy dobrze zastosowałem się do tej rady.bo jedynie zainstalowałem ten ckb-next poleceniem git clone [link].
Byłem także na tym temacie gdzie użytkownik mikevelez też miał problem z działaniem myszy, ale nie rozumiem tej odpowiedzi która padła " Which branch did you download from?" - nie wiem co to jest branch z którego się pobiera.
Nie chce też zbyt dużo robić na własną rękę żeby nie pogorszyć sytuacji a szkoda żeby ta mysz działała tylko na jednym systemie.