Statystyki |
» Użytkownicy: 747
» Najnowszy użytkownik: Dawid0s
» Wątków na forum: 2 531
» Postów na forum: 18 744
Pełne statystyki
|
|
|
Przygotowania do instalacji |
Napisane przez: InfiniteLove - 26-04-2019, 20:33 - Forum: Off topic
- Odpowiedzi (32)
|
 |
Wiem już dużo nt Minta. Planuję przesiąść się z windy do Minta. O czym trzeba pamiętać decydując się na przesiadkę? Mam 750GB SataIII i 3 partycje, systemowa i dwie pozostałe. Wszystko zostanie oczyszczone przy instalacji czyli trzeba znaleźć sposób by przenieść te 500GB danych, zdjęcia. filmy itd. Mój lap ma prawie 7 lat i chcę się upewnić, że da radę i czy będzie szybszy niż na win7.
Nio i będzie potem trudniej sprzedać lapa który nie ma windowsa tak? :-)
Co muszę wziąć pod uwagę przy przesiadce na Minta? Póki co widzę tylko jeden minus - mniej gier oraz będą gorzej chodzić niż na windzie.
Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę? Wielu z Was ma tutaj dużo doświadczenia więc doradźcie mnie... amatorowi (jeszcze) :-)
|
|
|
Inny układ klawiszy niż wybrałem |
Napisane przez: Gość - 25-04-2019, 10:50 - Forum: Software
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Zainstalowałem dziś system Mint Cinnamon najnowszy z oficjalnej strony Minta, wybrałem klawiaturę Polski Programisty ale włączył mi się jakiś dziwny układ z zupełnie innym ustawieniem znaków w dodatku bez znaków numerycznych.
Kiedy testowałem tego Minta z pamięci USB to wszystko było ok a po instalacji takie dziwne kwiatki.
Przestawiałem języki i rodzaje klawiatur i nic to nie dało, układ klawiszy ciągle jest taki sam.
Czy można coś z tym zrobić czy to jakiś błąd w tej wersji.
|
|
|
Instalacja oprogramowania z nieoficjalnego repozytorium |
Napisane przez: MintMind - 23-04-2019, 23:23 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Chciałem sprawdzić emulator PPSSPP, jednak nie jest on dostępny w Menedżerze Oprogramowania, a oficjalna strona kieruje do tego źródła: https://launchpad.net/~ppsspp/+archive/ubuntu/stable
Według instrukcji, chciałem dodać to nieoficjalne repozytorium:
Kod: sudo add-apt-repository ppa:ppsspp/stable
Wyskoczył mi błąd:
"Executing: /tmp/apt-key-gpghome.EcZkm8fMQ7/gpg.1.sh --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys (numer klucza)
gpg: keyserver receive failed: Server indicated a failure"
Następnie wykonałem:
i wyskoczył mi kolejny bląd:
"W: GPG error: http://ppa.launchpad.net/ppsspp/stable/ubuntu bionic InRelease: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY (numer klucza)
E: The repository 'http://ppa.launchpad.net/ppsspp/stable/ubuntu bionic InRelease' is not signed.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration detail"
Dodałem zatem komende:
Kod: sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys (numer klucza)
i wyskoczył kolejny błąd
"Executing: /tmp/apt-key-gpghome.G4nvgapqzy/gpg.1.sh --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys (numer klucza)
gpg: keyserver receive failed: Server indicated a failure"
Chętnie bym się już poddał, bo za długo nad tym siedzę, ale na przyszłość przyda mi się wiedza, jak dodać takie nieoficjalne repozytorium i jak nim zarządzać - jak będę chciał odinstalować jakiś program z takiego źródła, to jak potem odwrócić cały ten proces "odbiezpieczania".
|
|
|
WiFi Lenovo Z500 - bardzo wolno działa |
Napisane przez: Gość - 23-04-2019, 09:43 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Cześć. Witam wszystkich na linuksiarzy 
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu z bardzo wolno działającym połączeniem Wifi.
Lenovo Z500, i7, 16GB RAM - połaczenie z netem działa bardzo wolno.
2 systemy: Mint 19.1 + Windows
Pod windą wszystko działa OK.
Instalacja Linuksa przebiegała bardzo długo - repozytoria ściągały się, jak "krew z nosa".
Ponieważ dopiero poznają linuksa, jestem zielony, jak "szczypior na wiosnę". Szukałem info w necie, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania.
Będę wdzięczny za pomoc 
lspci -k
Kod: 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
Subsystem: Lenovo 3rd Gen Core processor DRAM Controller
Kernel driver in use: ivb_uncore
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
Subsystem: Lenovo 3rd Gen Core processor Graphics Controller
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller
Kernel driver in use: xhci_hcd
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C216 Chipset Family MEI Controller
Kernel driver in use: mei_me
Kernel modules: mei_me
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd_hda_intel
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
Kernel driver in use: pcieport
Kernel modules: shpchp
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
Kernel driver in use: pcieport
Kernel modules: shpchp
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller
Kernel driver in use: ehci-pci
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
Subsystem: Lenovo HM76 Express Chipset LPC Controller
Kernel driver in use: lpc_ich
Kernel modules: lpc_ich
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode]
Kernel driver in use: ahci
Kernel modules: ahci
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
Subsystem: Lenovo 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Controller
Kernel driver in use: i801_smbus
Kernel modules: i2c_i801
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller (rev 05)
Subsystem: Lenovo RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller
Kernel driver in use: r8169
Kernel modules: r8169
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 2230 (rev c4)
Subsystem: Intel Corporation Centrino Wireless-N 2230 BGN
Kernel driver in use: iwlwifi
Kernel modules: iwlwifi
|
|
|
Mint na dysku wirtualnym |
Napisane przez: InfiniteLove - 22-04-2019, 19:41 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Zadecydowałem rozpocząć przygodę z Linuxami. Wybrałem Minta. Zainstalowałem sobie go na wirtualnym i..... coś wybitnie jest do poprawy gdyż filmy na tubie mulą strasznie to raz. Nie instalowałem jeszcze steroników a tym bardziej nie wiem jak znaleźć sterowniki do mojego GF. System strasznie muli szczególnie w porównaniu do wersji wypalonej na pendrive która śmiga ale nie da się na niej nic na stałe zainstalować. Oczywiście gdy korzystam z pendrive to youtube śmiga normalnie. Poza tym gdy zgodnie z zaleceniami od razu po zainstalowaniu instaluję aktualizacje to później Mint mi się uruchamia ale od razu jest błąd i przechodzi w tryb "awaryjny".
Oglądam dużo filmików i wszędzie chwalą jak to wszystko łatwiutko idzie a u mnie "błąd" a poza tym nie umiem zainstalować sterników do mojej grafy i Mint chodzi.... nieładnie
Co muszę poprawić?
|
|
|
|