Statystyki |
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697
Pełne statystyki
|
|
|
Reinstalacja systemu |
Napisane przez: pompio - 24-05-2019, 19:10 - Forum: System
- Odpowiedzi (5)
|
|
Szanowni koledzy,
Postanowiłem przeinstalować minta. Już mi się nie chce walczyć ze sterownikami(osobny wątek).
Obecnie mam Cinnamona, a chcę sprawdzić XFCE.
Mam dwa pytania w związku z tym.
1. Czy w Operze zostaną zapisane hasła? ( /Home jest osobną partycją)
2. Oprócz spraw które oczywiście chcę zostawić, co można wywalić z /Home?
|
|
|
Słuchawki Bluetooch |
Napisane przez: Gość - 24-05-2019, 15:49 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (8)
|
|
Mam pytanie odnośnie słuchawek. Odtwarzanie dźwięku działa całkiem okej. Natomiast gdy przełączę się na profil :"słuchawki z mikrofonem" to dźwięk działa dalej w porządku, natomiast mikrofon nie. Co można zrobić z tym? Pełna nazwa słuchawek Mad Catz F.R.E.Q.M
|
|
|
"Przestawienie" klawiatury |
Napisane przez: Gość - 24-05-2019, 15:23 - Forum: Podstawy
- Odpowiedzi (5)
|
|
Witam. Mam taki problem. Minta mam na HP Elitebook 2540p. Z literami jest ok jednak gdy na przykład chcę wpisać znak równości pojawia się 0. Próbowałem znak fn , ctrl shift oraz ctrl i znak równości. Nawet alt i ten znak i nic. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
|
|
Jak zabezpieczyć Minta? |
Napisane przez: AndrzejB - 24-05-2019, 11:04 - Forum: System
- Odpowiedzi (3)
|
|
Słyszałem o Grsecurity , jest płatne. Opróćz tego coś takiego jak hardened Kernel, ale jak szukałem to było coś o Linuxie Arch.
Poza tym , trzeba było coś doinstalować by z nowym kernelem działał VirtualBox.
|
|
|
Tłumaczenie oficjalnego przewodnika instalacji. |
Napisane przez: dedito - 23-05-2019, 17:35 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (11)
|
|
Temat zakończony.
Od miesiąca istnieje już oficjalne tłumaczenie na stronach projektu mint, jeszcze nieopublikowane.
Niedługo pojawi się kopia na naszym forum.
Witajcie,
chciałbym Was zaprosić do wspólnego tłumaczenia oficjalnego przewodnika instalacji dostępnego pod adresem https://linuxmint-installation-guide.rea...en/latest/
Tłumaczenie zostałoby podzielone na kawałki tak aby każdy mógł współuczestniczyć w procesie tłumaczenia.
Linkuję do wersji angielskiej i takie źródła będę wklejać w tym wątku, jednak jeśli komuś wygodniej tłumaczyć z innego języka to nic nie stoi na przeszkodzie aby wybrał jako źródło inny dostępny na tej stronie https://linuxmint.com/documentation.php.
Organizacyjnie widzę to tak, że będę publikował materiały do tłumaczenia, a osoba zainteresowana przetłumaczeniem danego kawałka klika przycisk zgłoś i podając powód "inny" zgłasza swoje uczestnictwo w procesie tłumaczenia.
Po zakończeniu procesu tłumaczenia i ewentualnej korekcie, wyniki zostaną opublikowanej na oficjalnej stronie poradnika, służąc społeczności polskiej w ułatwieniu procesu instalacji.
Osoby, które wesprą proces tłumaczenia zostaną odpowiednio uhonorowane.
Muszę to jeszcze przedyskutować z ekipą naszego forum, ale wstępnie zakładałem, że byłaby to ranga redaktora lub inna forma uhonorowania.
Link do pliku źródłowego: https://gitlab.com/linuxmint/documentati...e-en_GB.po
Pliki źródłowe innych języków: https://gitlab.com/linuxmint/documentati...anslations
A więc zaczynamy od pierwszego rozdziału.
P.S. Można śmiało wklejać kolejne działy, nie czekając na mnie.
|
|
|
Skrypt BASH |
Napisane przez: Gość - 21-05-2019, 22:04 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (2)
|
|
Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność mojego kodu?
Zadanie brzmiało:
Program na przyjmować na wejściu 3 parametry:
1) nazwe katalogu
2) rozszerzenie
3) nazwe pliku wyjściowego w którym będzie zapisana lista plików podanego rozszerzenia, z podanego katalogu. W pliku wyjściowym mają znaleźć się również zmienne środowiskowe.
Jeżeli plik nie jest katalogiem bądź nie ma parametrów ma sie pokazać pomoc i program ma zakonczyć działanie.
Kod: #!/bin/bash
if [ "$#" -eq 0 ]
then
echo "Podaj parametry"
exit
else
if [ "$1" = "--help" ]
then
echo "Podaj katalog, rozszerzenie i plik wynikowy"
exit
else
if [ -d "$1" ]
then
echo "$1 jest katalogiem"
rm $3
touch $3
find $1 -fprintf $2 >> $3
else
echo "$1 nie jest katalogiem"
exit
fi
fi
fi
Nie mam pojęcia jakie zmienne środowiskowe wypisać.
|
|
|
Adapter WiFi na USB |
Napisane przez: Gość - 21-05-2019, 20:01 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (7)
|
|
Szukam taniego adaptera, który zadziała z Minte'm Plug and Play. Posiadam Tenda W326U i system go nie widzi Czy coś z tego sklepy zadziała bez instalacji dodatkowych sterowników?
KLIK
|
|
|
Instalacja Mint'a krok po kroku |
Napisane przez: InfiniteLove - 21-05-2019, 18:42 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (10)
|
|
Z góry przepraszam, że nie szukałem bardziej wnikliwie lecz na tę chwilę nie znalazłem odpowiedniego poradnika.
Instalacja Mint'a z pendrive jest i wiem co zrobić. Nie widzę natomiast prostych instrukcji odnośnie późniejszego robienia partycji GParted. Kiedy je robić? Tzn przed instalacją czy po czy w trakcie? Instalowałem już jak wiecie Mint'a na jednej z partycji i śmiga. W ten jednak sposób nie musiałem tworzyć tych partycji na nowo. Teraz gdy myślę, o wywaleniu okienek całkowicie i postawienia jednego Minta na cały dysk to jednak takie "krok po kroku" bardzo się przyda. Marzy mi się takie właśnie krok po kroku.. proste jak budowa cepa.
1. Posiadanie instalatora Minta na pendrive i uruchomienie lapa z pendrive.
2. Wybór instalacji Minta a w następnym menu wybór wyczyszczenia całego dysku i instalacja Minta (oczywiście backup danych (zdjęcia, filmy itd) już dawno zrobiony)
3. Co dalej?
Będzie miło jeśli napiszecie co będzie i na co mam się przygotować oraz w którym momencie użyć tego GParted by zrobić partycję (ponoć 100GB na system to nawet za dużo) Oraz jeśli mam te 4GB Ramu to czy ten cały SWAP jest potrzebny a jeśli tak to proszę też o instrukcję jak to zrobić :-)
PS: Proszę nie bijcie mnie za taki post.. naprawdę nie robię tego celowo a forum jest od pomocy i wsparcia tak więc proszę o takie wskazówki krok po kroku. A jeśli już jest taki post to proszę na spokojnie podesłać mi link :-)
|
|
|
|