Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Xan666
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Xan666
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 60
Xan666
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
10 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 118
Xan666
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
10 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 432
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 252
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 307
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 344
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Wyświetleń: 132
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 249
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 119

Reinstalacja systemu
Napisane przez: pompio - 24-05-2019, 19:10 - Forum: System - Odpowiedzi (5)

Szanowni koledzy,
Postanowiłem przeinstalować minta. Już mi się nie chce walczyć ze sterownikami(osobny wątek).
Obecnie mam Cinnamona, a chcę sprawdzić XFCE.
Mam dwa pytania w związku z tym.
1. Czy w Operze zostaną zapisane hasła? ( /Home jest osobną partycją)
2. Oprócz spraw które oczywiście chcę zostawić, co można wywalić z /Home?

Słuchawki Bluetooch
Napisane przez: Gość - 24-05-2019, 15:49 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (8)

Mam pytanie odnośnie słuchawek. Odtwarzanie dźwięku działa całkiem okej. Natomiast gdy przełączę się na profil :"słuchawki z mikrofonem" to dźwięk działa dalej w porządku, natomiast mikrofon nie.  Co można zrobić z tym? Pełna nazwa słuchawek Mad Catz F.R.E.Q.M

"Przestawienie" klawiatury
Napisane przez: Gość - 24-05-2019, 15:23 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (5)

Witam. Mam taki problem. Minta mam na HP Elitebook 2540p. Z literami jest ok jednak gdy na przykład chcę wpisać znak równości pojawia się 0. Próbowałem znak fn , ctrl shift oraz ctrl i znak równości.  Nawet alt i ten znak i  nic. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jak zabezpieczyć Minta?
Napisane przez: AndrzejB - 24-05-2019, 11:04 - Forum: System - Odpowiedzi (3)

Słyszałem o Grsecurity , jest płatne. Opróćz tego coś takiego jak hardened Kernel, ale jak szukałem to było coś o Linuxie Arch.
Poza tym , trzeba było coś doinstalować by z nowym kernelem działał VirtualBox.

Tłumaczenie oficjalnego przewodnika instalacji.
Napisane przez: dedito - 23-05-2019, 17:35 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (11)

Temat zakończony.
Od miesiąca istnieje już oficjalne tłumaczenie na stronach projektu mint, jeszcze nieopublikowane.
Niedługo pojawi się kopia na naszym forum.

Witajcie,
chciałbym Was zaprosić do wspólnego tłumaczenia oficjalnego przewodnika instalacji dostępnego pod adresem https://linuxmint-installation-guide.rea...en/latest/

Tłumaczenie zostałoby podzielone na kawałki tak aby każdy mógł współuczestniczyć w procesie tłumaczenia.
Linkuję do wersji angielskiej i takie źródła będę wklejać w tym wątku, jednak jeśli komuś wygodniej tłumaczyć z innego języka to nic nie stoi na przeszkodzie aby wybrał jako źródło inny dostępny na tej stronie https://linuxmint.com/documentation.php.

Organizacyjnie widzę to tak, że będę publikował materiały do tłumaczenia, a osoba zainteresowana przetłumaczeniem danego kawałka klika przycisk zgłoś i podając powód "inny" zgłasza swoje uczestnictwo w procesie tłumaczenia.

Po zakończeniu procesu tłumaczenia i ewentualnej korekcie, wyniki zostaną opublikowanej na oficjalnej stronie poradnika, służąc społeczności polskiej w ułatwieniu procesu instalacji.

Osoby, które wesprą proces tłumaczenia zostaną odpowiednio uhonorowane.
Muszę to jeszcze przedyskutować z ekipą naszego forum, ale wstępnie zakładałem, że byłaby to ranga redaktora lub inna forma uhonorowania.

Link do pliku źródłowego: https://gitlab.com/linuxmint/documentati...e-en_GB.po
Pliki źródłowe innych języków: https://gitlab.com/linuxmint/documentati...anslations

A więc zaczynamy od pierwszego rozdziału.

P.S. Można śmiało wklejać kolejne działy, nie czekając na mnie.

Question Utworzenie wielu partycji pod Mint'em
Napisane przez: InfiniteLove - 23-05-2019, 17:03 - Forum: System - Odpowiedzi (45)

Już jest. Cały mój lap jest na Mincie. Jest jednak coś co chętnie bym jeszcze poprawił.
Podczas partycjonowania zrobiłem te 20GB na Boot, 4GB na ten SWAP i zostało mi jakieś 700GB. Czy nie da się tego też rozdzielić na inne partycje poza Home? Ja próbowałem np na Home przeznaczyć 200GB a resztę sobie podzieliłem na dwie po około 250GB no ale nie mogłem tego zrobić bo pojawiał się błąd, że niby system plików się nie zgadza i trzeba poprawić. Hola hola. Patrzyłem to wszystkie były pod tym samym systemem plików. Nie pamiętam dokładnie nazwy ale widziałem, że wszystkie partycje były pod tym samym systemem plików. Zero inności.

Czy w ogóle da się coś takiego zrobić? Partycja jedna 700GB to lekka przesada jak myślę. Były tam opcje by zrobić je pod /user np i tak chciałem zrobić no ale wyskakiwał ten błąd....

Da się coś z tym zrobić?

PS: A teraz takie coś -> [Obrazek: wrSrMCgl.png]

Skrypt BASH
Napisane przez: Gość - 21-05-2019, 22:04 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić poprawność mojego kodu?

Zadanie brzmiało:
Program na przyjmować na wejściu 3 parametry:

1) nazwe katalogu

2) rozszerzenie

3) nazwe pliku wyjściowego w którym będzie zapisana lista plików podanego rozszerzenia, z podanego katalogu. W pliku wyjściowym mają znaleźć się również zmienne środowiskowe.

Jeżeli plik nie jest katalogiem bądź nie ma parametrów ma sie pokazać pomoc i program ma zakonczyć działanie.

Kod:
#!/bin/bash
if [ "$#" -eq 0 ]
then
echo "Podaj parametry"
exit
else

if [ "$1" = "--help" ]
then
echo "Podaj katalog, rozszerzenie i plik wynikowy"
exit
else

if [ -d "$1" ]
then
echo "$1 jest katalogiem"

rm $3
touch $3

find  $1 -fprintf $2 >> $3

else
echo "$1 nie jest katalogiem"
exit

fi
fi
fi
Nie mam pojęcia jakie zmienne środowiskowe wypisać.

Adapter WiFi na USB
Napisane przez: Gość - 21-05-2019, 20:01 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (7)

Szukam taniego adaptera, który zadziała z Minte'm Plug and Play. Posiadam Tenda W326U i system go nie widzi Angry Czy coś z tego sklepy zadziała bez instalacji dodatkowych sterowników? 
KLIK

Question Instalacja Mint'a krok po kroku
Napisane przez: InfiniteLove - 21-05-2019, 18:42 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (10)

Z góry przepraszam, że nie szukałem bardziej wnikliwie lecz na tę chwilę nie znalazłem odpowiedniego poradnika.

Instalacja Mint'a z pendrive jest i wiem co zrobić. Nie widzę natomiast prostych instrukcji odnośnie późniejszego robienia partycji GParted. Kiedy je robić? Tzn przed instalacją czy po czy w trakcie? Instalowałem już jak wiecie Mint'a na jednej z partycji i śmiga. W ten jednak sposób nie musiałem tworzyć tych partycji na nowo. Teraz gdy myślę, o wywaleniu okienek całkowicie i postawienia jednego Minta na cały dysk to jednak takie "krok po kroku" bardzo się przyda. Marzy mi się takie właśnie krok po kroku.. proste jak budowa cepa.

1. Posiadanie instalatora Minta na pendrive i uruchomienie lapa z pendrive.
2. Wybór instalacji Minta a w następnym menu wybór wyczyszczenia całego dysku i instalacja Minta (oczywiście backup danych (zdjęcia, filmy itd) już dawno zrobiony)
3. Co dalej? 

Będzie miło jeśli napiszecie co będzie i na co mam się przygotować oraz w którym momencie użyć tego GParted by zrobić partycję (ponoć 100GB na system to nawet za dużo) Oraz jeśli mam te 4GB Ramu to czy ten cały SWAP jest potrzebny a jeśli tak to proszę też o instrukcję jak to zrobić :-)

PS: Proszę nie bijcie mnie za taki post.. naprawdę nie robię tego celowo a forum jest od pomocy i wsparcia tak więc proszę o takie wskazówki krok po kroku. A jeśli już jest taki post to proszę na spokojnie podesłać mi link :-)

Smile Preinstalacja Minta
Napisane przez: InfiniteLove - 20-05-2019, 16:07 - Forum: Off topic - Brak odpowiedzi

Nio...

Działam sobie już trochę czasu na Mincie a o Okienkach już w sumie zapomniałem.
Podsumowanie:
Na Mincie mogę robić wszystko to co robiłem na Okienkach. Używam lapa głównie do rozrywki.
Jedyna rzecz której nie znalazłem na Minta to DZIAŁAJĄCY program typu sopcast do oglądania streamów meczów w necie. Ten dedykowany "sopcast" na Minta jakoś nie kwapi się by łączyć się ze źródłem transmisji tak jak ten okienkowy. No ale to PlayOnLinux to uzupełnia.
Zamiast winampa znalazłem QMMP który wygląda praktycznie tak samo i działa :-)
Gierki ze Steama będą chodzić co już sprawdziłem.

Czy jest coś jeszcze o czym muszę pomyśleć przed całkowitym wywaleniem okienek z lapa na rzecz FULL Mint'a? :-) Angel