Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 697

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Xan666
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Xan666
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 63
Xan666
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 121
Xan666
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 434
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 255
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
22-01-2025, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 309
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 346
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Wyświetleń: 132
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 76
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 249
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Wyświetleń: 120

Wine tricks
Napisane przez: Gość - 20-05-2019, 08:40 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (3)

Witam pojawia mi się komunikat zdj w załączniku i nie wiem jak to naprawić i nie wszystkie biblioteki mogę zainstalować Bardzo Proszę o pomoc.

Załączone pliki Miniatury

Pomoc /Odplatne
Napisane przez: Gość - 20-05-2019, 02:33 - Forum: Hyde Park - Odpowiedzi (1)

Witam!
Szukam kogos kto moglby za oplata wyjasnic mi dzialanie kilku komend(jak je wykonac)
w programie penetracyjnym AutoSploit i sama instalacje tego programu.
zainteresowanych prosze o PM!
Pozdrawiam

System sie nie włącza, biała kreska na czarnym tle.
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 20:15 - Forum: System - Odpowiedzi (10)

Witam,
mam problem z (tak mi sie wydaje) dyskiem. Około tygodnia temu wymieniłem kilka rzeczy w komputerze zasilacz (bequiet 450W), procesor (intel xeon x3440), dodałem 1 kość ram 4gb z samsunga, no i dysk SSD 240gb crucial. Wszystko działało płynnie i bez zarzutów, aż do dziś, kiedy w końcu ustawiłem dysk hdd 750gb, z którego korzytałem w poprzednich latach. Dodałem 2 partycje po około 300gb i zainstalowałem grę i wrzuciłem tam kilka plików. Wszystko elegancko działało, ale po wyłączeniu komputera i późniejszym włączeniu, po pokazaniu sie obrazu o płycie głównej, wystąpił problem jak w tytule wątku. Nie znam się zbyt na komputerach więc jedyne czego próbowałem to sprawdzenie czy jest ustawione bootowanie na ssd i próbowałem też przeinstalować system. Podczas próby instalacji minta od nowa wystąpił błąd "zainstalowanie programu rozruchowego w określonym położeniu okazało się niemożliwe". Można wybrać inne urządzenie, ale nawet jak wybierałem hdd to nic się nie działo, a okna nawet nie dało sie zamknąć. Co robić?  Huh

[oddzielony] Sterowanie wentylatorami desktop - pc.
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 20:01 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (18)

ok dzięki, udało mnie się z pomocą tego dodać odpowiednią opcję do panelu sterowania nvidia i mogę sterować prędkością wiatraków grafiki. Istnieje coś podobnego dla CPU?

sterowanie wentylatorami
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 17:08 - Forum: Software - Odpowiedzi (6)

Czy istnieje jakiś sposób na ręczne sterowanie  wiatrakami na cpu i gpu? Czasami chciałbym, aby zawiało mocniej niż domyślnie się ustawia np podczas gry

League of Legends na linux
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 16:18 - Forum: Gry i wine - Odpowiedzi (6)

Witam

Czy zna ktoś sposób na uruchomienie tej gry na Linux? Próbowałem przy pomocy lutris, zwykłego wine oraz play on linux i żaden z tych programów nie jest wstanie sobie z tym poradzić. Przypuszczam, że chyba całkiem nie jest możliwe by Lol działał.. ale może ktoś zna jakąś ukrytą sztuczkę, pozwalającą na uruchomienie i optymalne działanie tego cudeńka pod tym systemem.

Aktualizacja Androida
Napisane przez: Gość - 19-05-2019, 16:07 - Forum: Nie tylko Mint... - Odpowiedzi (11)

Nie wiem czy to dobry dział, ale Android w sumie opiera się na jądrze linuksa. Tak więc, może ktoś już przechodził przez tego typu proces i będzie potrafił coś doradzić.

Jako, że operator przestał już wspierać mój telefon ( Huawei Ascend G620S-L01 ) więc potrzebuję jakoś samodzielnie wgrać sobie nowy system operacyjny ( obecnie jest tam Android 4.4.4 ) Poczytałem w sieci trochę w tym temacie ( ale nie powiem abym jakoś specjalnie czuł się że to rozumiem ) i trochę zacząłem się bawić. Ale za dużo nie udało mi się zrobić, bo np mając telefon podpięty pod USB i będąc w trybie bootloader/fastboot jak daję zwykłą komendę oem device-info, to krzyczy że nie wie co to:

Kod:
sudo ./fastboot oem device-info                                                   
FAILED (remote: 'Invalid command')
fastboot: error: Command failed

Natomiast wylistowanie urządzeń niby coś tam wyświetla, więc urządzenie jest widoczne:

Kod:
sudo ./fastboot devices

3a226eb fastboot

Co ciekawe ( a przynajmniej ja tego nie rozumiem ) jak wywołuję wylistowanie urządzeń przez adb, to wyświetla inne znaki, a wg mojego rozumienia to powinien być numer seryjny urządzenia, więc niezależnie jaką metodą sprawdzane, to zwracany ciąg znaków numeru seryjnego zawsze powinien być taki sam:

Kod:
./adb devices
List of devices attached
84dbac441b79 device

Temperatura CPU
Napisane przez: pompio - 17-05-2019, 18:33 - Forum: System - Odpowiedzi (31)

Witam,
Poradźcie dziadziowi, dlaczego przy odtwarzaniu filmów z Netflix, HBOGO, zużycie procka rośnie do 90%, a co za tym idzie temperatura skacze do 89 stopni.
Powiedzcie, jakie informacje potrzebujecie.
Na początek to, jaki to sprzęt:

Kod:
pietrek [~]> inxi -b
System:    Host: msi Kernel: 4.15.0-50-generic x86_64 (64 bit)
          Desktop: Cinnamon 3.6.7  Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine:   Mobo: Micro-Star model: MS-16G1 v: Ver.001
          Bios: American Megatrends v: E16G1IMS VER1.02 date: 07/08/2010
CPU:       Dual core Intel Core i3 M 350 (-HT-MCP-) speed/max: 1078/2266 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller
          Card-2: NVIDIA GT216M [GeForce GT 325M]
          Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau
          Resolution: [email protected], [email protected]
          GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile
          GLX Version: 2.1 Mesa 18.0.5

wyświetlanie ekranu komputera na TV
Napisane przez: Gość - 17-05-2019, 14:56 - Forum: Software - Odpowiedzi (9)

Hej. Systemowa aplikacja do wyświetlania obrazu z ekranu kompa na TV via HDMI to badziew i żart programistów.
Czy zna ktoś jakiś zamiennik, ale działający? Na kompie mam matrycę o rozdzielczości HD a na TV oglądam, np. filmy, w fullHD, i tu pojawia się problem, gdybym miał na kompie matrycę fullHD to ustawiłbym tylko ten sam obraz na obu urządzeniach i byłby problem z głowy, a przy dwóch różnych rozdzielczościach ten soft pada jak kawka. Sad

Mint, TC+Luks, problem ze SWAP
Napisane przez: lexmark - 17-05-2019, 12:58 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (6)

Witam.

Mam mały problem przy instalacji Minta obok systemu z TC. O ile na wirtualnej poradziłem sobie, o tyle już w realu nie bardzo.
Mam system z TC. Dysk SSD 250 GB. Przed  systemem z TC mam 250 MB wolnego na partycje /boot z Minta, za systemem z TC mam około 30GB wolnego. Odpalam instalacje z pendrive z mintem, wybieram inne rozwiązanie (aby mi nie czyścił całego dysku), dalej wolne miejsce przydzielam , moje 250 MB jako ext4 i podpinam /boot i tam instaluje GRUB. Dalej wolne 30GB robię jako szyfrowany wolumin luks (jakoś tak to się chyba nazywa Wink ) wpisuje hasło. Tworzy.
Kolejno na drugim dysku HDD chce mieć partycje SWAP i home obie też szyfrowane. Problem się zaczyna, robię tak samo jak przy pierwszym wyborze, czyli wybieram np 4GB, biorę wolumin do szyfrowania, niby tworzy go, łącznie z hasłem, ale już po podpięciu pod niego przestrzeni wymiany, oraz gdy te moje 30GB oznaczę jako / , instalacja się wysypuje. W kolejnym kroku wyskakuje mi, że nie może zamontować partycji z /. Na wirtualnej maszynie miałem problem, gdy na osobnym dysku tworzyłem jeszcze trzeci wolumin szyfrowany z /home, z tym sobie poradziłem, przez ręczne podpięcie już po uruchomieniu.
Ale że SWAP nie bardzo. Jak zainstaluje bez partycji SWAP, to tworzy mi plik wymiany, a tego nie chce.
Kolejna kwestia, lepiej z pkt widzenia szyfrowania (jego bezpieczeństwa jest mieć SWAP na SSD czy HDD, czy jest bez różnicy?) Czy ogólnie SWAP lepiej na HDD czy SSD, zdania niby są różne....