Statystyki |
» Użytkownicy: 747
» Najnowszy użytkownik: Dawid0s
» Wątków na forum: 2 532
» Postów na forum: 18 747
Pełne statystyki
|
|
|
Mint na dysku wirtualnym |
Napisane przez: InfiniteLove - 22-04-2019, 19:41 - Forum: Przedszkole Linuksa
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Zadecydowałem rozpocząć przygodę z Linuxami. Wybrałem Minta. Zainstalowałem sobie go na wirtualnym i..... coś wybitnie jest do poprawy gdyż filmy na tubie mulą strasznie to raz. Nie instalowałem jeszcze steroników a tym bardziej nie wiem jak znaleźć sterowniki do mojego GF. System strasznie muli szczególnie w porównaniu do wersji wypalonej na pendrive która śmiga ale nie da się na niej nic na stałe zainstalować. Oczywiście gdy korzystam z pendrive to youtube śmiga normalnie. Poza tym gdy zgodnie z zaleceniami od razu po zainstalowaniu instaluję aktualizacje to później Mint mi się uruchamia ale od razu jest błąd i przechodzi w tryb "awaryjny".
Oglądam dużo filmików i wszędzie chwalą jak to wszystko łatwiutko idzie a u mnie "błąd" a poza tym nie umiem zainstalować sterników do mojej grafy i Mint chodzi.... nieładnie
Co muszę poprawić?
|
|
|
Dziwne lspci-usb apple i vboxguset fail verify key |
Napisane przez: Gość - 21-04-2019, 18:42 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Witam,
mint19.1 pod vbox , lspci daje:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440FX - 82441FX PMC [Natoma] (rev 02)
00:01.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371SB PIIX3 ISA [Natoma/Triton II]
00:01.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:02.0 VGA compatible controller: VMware SVGA II Adapter
00:03.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82540EM Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
00:04.0 System peripheral: InnoTek Systemberatung GmbH VirtualBox Guest Service
00:05.0 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801AA AC'97 Audio Controller (rev 01)
00:06.0 USB controller: Apple Inc. KeyLargo/Intrepid USB <----- NIE WIEM CO TO, MAM macbooka coś przelazło ?
00:07.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 08)
00:0b.0 USB controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller
00:0d.0 SATA controller: Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA Controller [AHCI mode]
Drugi problem z dmesg:
vboxguest: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
Pozdr, Proszę o sugestie.
|
|
|
Jakiego systemu używasz? |
Napisane przez: dedito - 21-04-2019, 08:36 - Forum: System
- Odpowiedzi (23)
|
 |
Jakiego systemu używasz?
Możesz to sprawdzić jednym z poniższych poleceń.
Za pomocą skryptu inxi:
Kod: inxi -S
System:
Host: `tu się wyświetli nazwa użytkownika` Kernel: `tu się wyświetli wersja jądra systemu` Desktop: `tu się wyświetli numer i nazwa kodowa Twojego środowiska graficznego`
Distro: `tu się wyświetli numer i nazwa kodowa Twojej wersji systemu`
Za pomocą pliku os-release
Kod: cat /etc/os-release
NAME=`tu się wyświetli nazwa Twojej dystrybucji systemu`
VERSION=`tu się wyświetli numer i nazwa kodowa Twojej wersji systemu`
ID=`tu się wyświetli identyfikator Twojej wersji systemu`
PRETTY_NAME=`tu się wyświetli numer i nazwa kodowa Twojej wersji systemu`
VERSION_ID=`tu się wyświetli numer Twojej wersji systemu`
VERSION_CODENAME=`tu się wyświetli nazwa kodowa Twojej wersji systemu`
Jeśli Twojego systemu nie ma na liście wyboru ankiety możesz wybrać inny i napisać jego nazwę w poście do tego wątku.
|
|
|
Linux Mint problem przy logowaniu po zabawie z compiz |
Napisane przez: Gość - 21-04-2019, 07:21 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Cześć mam problem z zalogowaniem się do systemu Linux Mint 19.1 Mate. Wiem że że sterownikami nie ma żadnego problemu bo laptop działał prze 3tygodnie. Problem pojawił się po mojej zabawie z compiz. System uruchamia się do okna logowania i po wpisaniu hasła zaczyna się logować po czym jest czarny ekran i spowrotem okno logowania. Jak to odkręcić?
|
|
|
Screen Tearing na Laptopie |
Napisane przez: MintMind - 20-04-2019, 12:22 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Mam problem z rozchodzącym/rozrywającym się obrazem (tzw. screen tearing), kiedy zainstaluje sterownik karty graficznej od nVidii z Menadżera Sterowników "Driver Manager". Z tego powodu korzystam z otwartoźródłowego sterownika "X.Org X server -- Nouvea display driver", jednak obsługuje on jedynie moją kartę zintegrowaną w procesorze przez co nawet najprostsze gry jak SuperTuxKart nie chodzą płynnie.
Dedykowany sterownik nVidii nie ma opcji “Force Composition Pipeline”
Moja konfiguracja sprzętowa:
Kod: System:
Host: G70_80 Kernel: 4.15.0-47-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.10 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 80FF v: Lenovo G70-80
serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: Lenovo G70-80 v: NO DPK serial: <filter>
UEFI [Legacy]: LENOVO v: ABCN80WW date: 05/18/2015
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i5-5200U bits: 64 type: MT MCP
arch: Broadwell rev: 4 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 17559
Speed: 1072 MHz min/max: 500/2700 MHz Core speeds (MHz): 1: 798 2: 798
3: 798 4: 798
Graphics:
Device-1: Intel HD Graphics 5500 vendor: Lenovo driver: i915 v: kernel
bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GK208BM [GeForce 920M] vendor: Lenovo driver: nouveau
v: kernel bus ID: 04:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nouveau
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 5500 (Broadwell GT2)
v: 4.5 Mesa 18.2.8 direct render: Yes
Info:
Processes: 240 Uptime: 15h 00m Memory: 7.71 GiB used: 3.72 GiB (48.3%)
Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
inxi: 3.0.27
Ja się już prawie poddałem screen tearingowi, może Wy coś pomożecie, byłbym bardzo wdzięczny.
Używaj znaczników code - https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...d=33#pid33
|
|
|
Brak WiFi - Mint 19.1 Lenovo Yoga |
Napisane przez: Gość - 19-04-2019, 20:11 - Forum: Sieci
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Drodzy linuxiarze,
Mam problem z Linux Mint 19.1 i Lenovo Yoga. Zarówno w wersji z USB jak i po zainstalowaniu na dysku po starcie systemu na pasku ikonka WiFi jest przekreślona „krzyżykiem w czerwonym kółku” a po najechaniu na nią kursorem w rozwijanej liście nie widać żadnych dostępnych sieci WiFi. Wiem, że oparta jest oparta na BCM4352. Pewnie brakuje jakis sterownikow. Patrzyłem na sieci za rozwiązaniami, ale one wymagaja załadowania sterownikow z sieci, przeważnie z poziomu lini poleceń. Sęk w tym, że mam internet tylko po WIFi, wiec nie podepne kompa żadnym kablem. Mam drugiego kompa z windą, wiec moge coś skopiować na pendrive.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Harom
|
|
|
Środowisko Cynamon |
Napisane przez: Gość - 19-04-2019, 18:23 - Forum: Środowiska graficzne i oprogramowanie
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Mam takie pytanie: - czy środowisko "Cynamon" ma dużo większe wymagania niż Xfce. Pytanie zadaje dlatego, że LMDE 3 Cindy jest tylko na cynamonie.
W przypadku Minta można wybierać z trzech środowisk. Cynamona jeszcze nie używałem i ciekawi mnie jakie on ma wymagania (te w praktyce) bo mam tylko 4GB pamięci. Planuje co prawda (ale to tylko plany) dokupić 8GB (max. zalecane do modelu tego co mam) ale może się zdażyć, że "nagle" (odpukać w niemalowane) paść cały laptop - to po co dokupywać kość pamięci.
Dlatego ciekawi mnie działanie środowiska Cynamon.
Pozdrawiam
|
|
|
LibreOffice - nie uruchamia się |
Napisane przez: Karpiu - 19-04-2019, 10:32 - Forum: Software
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Miałem problem z LibreOffice - nie uruchamiał się, odinstalowałem wszystko związanego z LibreOffice przez menadżer oprogramowania, zainstalowałem LibreOffice metapackage ale problem dalej występował, zacząłem szukać w internecie i udało mi się zrobić żeby się uruchamiało(wystarczyło wyłączyć openCL w ustawieniach LibreOffice).
Chciałbym teraz przywrócić domyślny wygląd i konfigurację ale nie wiem jakie były pakiety zainstalowane i jak było poustawiane, może ktoś podesłać co i jak było
|
|
|
|