Witam!
Szukam kogos kto moglby za oplata wyjasnic mi dzialanie kilku komend(jak je wykonac)
w programie penetracyjnym AutoSploit i sama instalacje tego programu.
zainteresowanych prosze o PM!
Pozdrawiam
Witam,
mam problem z (tak mi sie wydaje) dyskiem. Około tygodnia temu wymieniłem kilka rzeczy w komputerze zasilacz (bequiet 450W), procesor (intel xeon x3440), dodałem 1 kość ram 4gb z samsunga, no i dysk SSD 240gb crucial. Wszystko działało płynnie i bez zarzutów, aż do dziś, kiedy w końcu ustawiłem dysk hdd 750gb, z którego korzytałem w poprzednich latach. Dodałem 2 partycje po około 300gb i zainstalowałem grę i wrzuciłem tam kilka plików. Wszystko elegancko działało, ale po wyłączeniu komputera i późniejszym włączeniu, po pokazaniu sie obrazu o płycie głównej, wystąpił problem jak w tytule wątku. Nie znam się zbyt na komputerach więc jedyne czego próbowałem to sprawdzenie czy jest ustawione bootowanie na ssd i próbowałem też przeinstalować system. Podczas próby instalacji minta od nowa wystąpił błąd "zainstalowanie programu rozruchowego w określonym położeniu okazało się niemożliwe". Można wybrać inne urządzenie, ale nawet jak wybierałem hdd to nic się nie działo, a okna nawet nie dało sie zamknąć. Co robić?
ok dzięki, udało mnie się z pomocą tego dodać odpowiednią opcję do panelu sterowania nvidia i mogę sterować prędkością wiatraków grafiki. Istnieje coś podobnego dla CPU?
Czy istnieje jakiś sposób na ręczne sterowanie wiatrakami na cpu i gpu? Czasami chciałbym, aby zawiało mocniej niż domyślnie się ustawia np podczas gry
Czy zna ktoś sposób na uruchomienie tej gry na Linux? Próbowałem przy pomocy lutris, zwykłego wine oraz play on linux i żaden z tych programów nie jest wstanie sobie z tym poradzić. Przypuszczam, że chyba całkiem nie jest możliwe by Lol działał.. ale może ktoś zna jakąś ukrytą sztuczkę, pozwalającą na uruchomienie i optymalne działanie tego cudeńka pod tym systemem.
Nie wiem czy to dobry dział, ale Android w sumie opiera się na jądrze linuksa. Tak więc, może ktoś już przechodził przez tego typu proces i będzie potrafił coś doradzić.
Jako, że operator przestał już wspierać mój telefon ( Huawei Ascend G620S-L01 ) więc potrzebuję jakoś samodzielnie wgrać sobie nowy system operacyjny ( obecnie jest tam Android 4.4.4 ) Poczytałem w sieci trochę w tym temacie ( ale nie powiem abym jakoś specjalnie czuł się że to rozumiem ) i trochę zacząłem się bawić. Ale za dużo nie udało mi się zrobić, bo np mając telefon podpięty pod USB i będąc w trybie bootloader/fastboot jak daję zwykłą komendę oem device-info, to krzyczy że nie wie co to:
Natomiast wylistowanie urządzeń niby coś tam wyświetla, więc urządzenie jest widoczne:
Kod:
sudo ./fastboot devices
3a226eb fastboot
Co ciekawe ( a przynajmniej ja tego nie rozumiem ) jak wywołuję wylistowanie urządzeń przez adb, to wyświetla inne znaki, a wg mojego rozumienia to powinien być numer seryjny urządzenia, więc niezależnie jaką metodą sprawdzane, to zwracany ciąg znaków numeru seryjnego zawsze powinien być taki sam:
Kod:
./adb devices
List of devices attached
84dbac441b79 device
Witam,
Poradźcie dziadziowi, dlaczego przy odtwarzaniu filmów z Netflix, HBOGO, zużycie procka rośnie do 90%, a co za tym idzie temperatura skacze do 89 stopni.
Powiedzcie, jakie informacje potrzebujecie.
Na początek to, jaki to sprzęt:
Hej. Systemowa aplikacja do wyświetlania obrazu z ekranu kompa na TV via HDMI to badziew i żart programistów.
Czy zna ktoś jakiś zamiennik, ale działający? Na kompie mam matrycę o rozdzielczości HD a na TV oglądam, np. filmy, w fullHD, i tu pojawia się problem, gdybym miał na kompie matrycę fullHD to ustawiłbym tylko ten sam obraz na obu urządzeniach i byłby problem z głowy, a przy dwóch różnych rozdzielczościach ten soft pada jak kawka.
Mam mały problem przy instalacji Minta obok systemu z TC. O ile na wirtualnej poradziłem sobie, o tyle już w realu nie bardzo.
Mam system z TC. Dysk SSD 250 GB. Przed systemem z TC mam 250 MB wolnego na partycje /boot z Minta, za systemem z TC mam około 30GB wolnego. Odpalam instalacje z pendrive z mintem, wybieram inne rozwiązanie (aby mi nie czyścił całego dysku), dalej wolne miejsce przydzielam , moje 250 MB jako ext4 i podpinam /boot i tam instaluje GRUB. Dalej wolne 30GB robię jako szyfrowany wolumin luks (jakoś tak to się chyba nazywa ) wpisuje hasło. Tworzy.
Kolejno na drugim dysku HDD chce mieć partycje SWAP i home obie też szyfrowane. Problem się zaczyna, robię tak samo jak przy pierwszym wyborze, czyli wybieram np 4GB, biorę wolumin do szyfrowania, niby tworzy go, łącznie z hasłem, ale już po podpięciu pod niego przestrzeni wymiany, oraz gdy te moje 30GB oznaczę jako / , instalacja się wysypuje. W kolejnym kroku wyskakuje mi, że nie może zamontować partycji z /. Na wirtualnej maszynie miałem problem, gdy na osobnym dysku tworzyłem jeszcze trzeci wolumin szyfrowany z /home, z tym sobie poradziłem, przez ręczne podpięcie już po uruchomieniu.
Ale że SWAP nie bardzo. Jak zainstaluje bez partycji SWAP, to tworzy mi plik wymiany, a tego nie chce.
Kolejna kwestia, lepiej z pkt widzenia szyfrowania (jego bezpieczeństwa jest mieć SWAP na SSD czy HDD, czy jest bez różnicy?) Czy ogólnie SWAP lepiej na HDD czy SSD, zdania niby są różne....