Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 703
» Najnowszy użytkownik: albertartu
» Wątków na forum: 2 621
» Postów na forum: 18 694

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
mati75
Podziękowanie - SuperTux

Forum: Hyde Park
Ostatni post: mati75
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 75
mati75
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Wczoraj, 20:48
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 247
gbk77
Naprawa pendrive

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: gbk77
Wczoraj, 13:18
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 45
mati75
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Wczoraj, 09:33
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 304
System rusza powoli - jak...

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: albertartu
21-01-2025, 23:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 7 337
Zibi755
GRUB

Forum: System
Ostatni post: Zibi755
21-01-2025, 13:36
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 127
dedito
Czytnik linni papilarnych

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: dedito
21-01-2025, 09:32
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 75
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: dedito
20-01-2025, 18:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 246
Blade
Spotify nie odpala "Błędn...

Forum: Software
Ostatni post: Blade
20-01-2025, 13:25
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 116
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 421

Sterowanie przy pomocy Androida
Napisane przez: Gość - 19-07-2019, 12:28 - Forum: Software - Odpowiedzi (5)

Witam

Złożyłem oszczędny komputer htcp na płycie głównej asrock j4105 służy on za smart tv, serwer samba i ts3. Chciałbym jednak uprościć komunikację chodzi mi o zdalne uruchamianie multimediów jak youtube i muzyka z poziomu smartfona tak jak w smart tv udostępniam film aktualnie oglądany na telefonie lub wybieram radio internetowe lub plik mp3 z listy plików podobnie jak system musiccast yamahy. Czy istnieje takie rozwiązanie?

Instalacja win 7 obok Mint 19.1 który jest na całym dysku
Napisane przez: ugaandbuga - 19-07-2019, 11:55 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (3)

Witajcie. Mam prośbę. Chcę zainstalować windows 7 obok Minta 19.1, ale... Linuxa zainstalowałem na czysty dysk i teraz pytanie. Jak zainstalować windowsa obok tak, żeby nie usuwać minta, żeby w grubie był wybór który system uruchmić. Mój laptop to Lenovo z51 z UEFI. Proszę o poradę. Pozdrawiam wszystkich Smile.

Linux mint plus partycja recovery z instalatorami systemu.
Napisane przez: Gość - 16-07-2019, 23:09 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (7)

Witam, jestem świeżym użytkownikiem Linuxa .
Posiadam dysk 1tb podzielony na partycje.
Chcę go wykorzystać w komputerze tylko jedna z partycji została przeznaczona na instalatory systemów, jest to pierwsza partycja na dysku. Są na niej około 10 różnych systemów, stworzona programem pod windowsem wintousb. Obecnie dysk siedzi w obudowie USB. Wyjąłem go i podłączyłem do pc. Komputer bootuje z tej partycji z instalatorami. I właśnie na tym samym dysku chcę postawić Linuxa mint, ale tak aby nadal działała partycja z instalatorami. Jak próbowałem to miałem tylko Linuxa. Ktoś pomoże.

Mint 19.1 na tablecie x86, sam sie wylogowywuje
Napisane przez: Gość - 15-07-2019, 19:16 - Forum: Inne - Odpowiedzi (4)

Ktos sie bawi na tablecie z linuxem? Nowy kernel 5 ma juz wszystkie potrzebne stery dzieki czemu najwazniejsze rzeczy dzialaja jak bluetooth czy jasnosc ekranu i dzwiek.

Ale mam jeden problem, po aktualizacji co jakis czas pojawia sie czarny ekran a potem pojawia sie ekran logowania  Huh  I tak mozna w kolko po zalogowaniu sie.

Tablet to hp stream 7 z atomem z3735 i 1gb ramu. Zapakowalem mu minta 19.1 x64 mate.

Jak przyporządkować USB do COM1 ?
Napisane przez: Gość - 15-07-2019, 15:34 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (1)

Witam wszystkich .
Mam konwerter  FTDI USB->RS232 - jak przypisać to urządzenie do konkretnego COM1 tak żeby program DOSowy w DOSBOXie go widział i mógł się komunikować ? Huh 
Przeglądam różne manuale i jakoś nie mogę znaleźć Cry

Jeśli to temat na inny dział - to proszę go przenieść .

Problem z aktualizacją
Napisane przez: Gość - 15-07-2019, 08:28 - Forum: Software - Odpowiedzi (6)

W wątku Problem z aktualizacją jest rozwiązanie tego problemu, jednak nie jestem pewny czy wpisanie w terminalu jak podano:

Kod:
sudo apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv CFD4CCDE77B82D4FA3B113E521C6044A875B67B7

ten problem rozwiąże też i u mnie, dokładnie to chodzi o ten numer na końcu, tj: "CFD4....B7", mam to u siebie wklepać identycznie czy nie?

GParted dodaje do pending
Napisane przez: AndrzejB - 14-07-2019, 16:08 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (2)

Chciałem zmienić rozmiar bieżącej partycji za pomocą GParted, ale tylko dodaje do pending i dalej nic.
Chyba trzeba live: https://sourceforge.net/projects/gparted...rror=netix

Radeon 9200se out of range przy ekranie gruba
Napisane przez: Gość - 13-07-2019, 00:41 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (1)

Jak w temacie, karta jest raczej sprawna, ale widać że nie obsługuje trybu w którym działa grub. Testowałem na dwóch monitorach. Słabsza zintegrowana grafika na tej płycie pokazuje ekran gruba.

Czy jest jakiś sposób na wymuszenie innej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania ekranu dla gruba?

Będę wdzięczny za pomoc, poza tym system działa jak już się uruchomi.

Problem z ładowaniem interfejsu Minta - brak tapety, dolnego toolbara
Napisane przez: Gość - 12-07-2019, 12:30 - Forum: System - Odpowiedzi (3)

Witam wszystkich. Pacjent: Lenovo T420 z Mintem 19.1, kernel 4.15.54.

Zrobiłem backup Timeshiftem bo chciałem zmienić ssd Goodram cl100 na Cruciala mx500. Backup na dysku hdd przez usb. Przemieniłem dyski ssd, zainstalowałem minta na nowym, podegrałem timeshiftem backup. Po restarcie nie mógł sie zalogować z powodu systemu plików w trybie tylko do odczytu. Zrobiłem:

Kod:
mount -o /dev/sda1 remount, rw /
I system ruszył ale bez tapety, bez dolnego toolbara i kursorem w kształcie x. Nie mogłem odpalić terminala, mogłem wchodzić w foldery. Pomyslałem, że wrócę do poprzedniego dysku. Ale po zmianie na poprzedni ssd to samo. Tylko nie musiałem robić remount. Ale widok jak na screenie. Co robić? Zmiana kernela na 4.15.20 nie pomagaPiszę z telefonu bo komp niezdatny do pisania.[Obrazek: HdfQKWJl.jpg]

Czarny ekran przy uruchomianiu systemu
Napisane przez: Marek S - 11-07-2019, 20:52 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (4)

Po wyłączeniu i włączeniu laptopa nieprawidłowo uruchamia mi sie system tzn. najpierw widzę logo mint , słyszę dźwięk a potem jest czarny ekran, muszę wyłączyć z zasilania i czasem kilka razy uruchomić. Jakby się cinnamon nie ładował.Potem pracuje normalnie.
Mint 18.1, karta Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller.