Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
Zmiana koloru światełek w...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 09:12
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 369
dedito
Davinci Resolve 19 nie ot...

Forum: Software
Wczoraj, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 726
Logitech G502 - przypisyw...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
21-12-2024, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 50
Zafel
Proton VPN i brak drukowa...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 231
wojaczek
Jak aktywować kernel 6.12

Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 141
magnus
Instalacja Linux Mint 22

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 274
dedito
[oddzielony] Procesy zamy...

Forum: Kosz/Archiwum
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 101
dedito
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 419
wojaczek
Windows 11 i uzbrajający ...

Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 187
Skaner OpticSlim 1180

Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 72

Information Błąd aktualizacji
Napisane przez: InfiniteLove - 09-05-2019, 23:58 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (3)

Tymczasem dziś taka niespodzianka. Co zrobić z tym fantem oraz czy to jest istotny błąd?

[Obrazek: 92zgzVnl.jpg]

"Nie można było pobrać indeksów niektórych repozytoriów"

"Repozytorium może być niedostępne lub nieosiągalne z powodu problemów sieciowych. Zostanie użyta poprzednia wersja indeksu, jeśli jest dostępna. Jeśli jest niedostępna, to repozytorium zostanie zignorowane. Proszę sprawdzić ustawienia sieciowe i upewnić się, że adres repozytorium w preferencjach jest poprawny."

Ustawienia sieciowe są cały czas takie same od początku które pierwszą aktualizację umożliwiły spokojnie.

Jak zainstalować Sopcast?
Napisane przez: InfiniteLove - 09-05-2019, 13:00 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

[Obrazek: 1du0mWfl.jpg]

Sopcast to taki dość przydatny program do oglądania streamów którego używam.

Nie wiem natomiast co zrobić z tymi plikami.

Pomożecie? :-)

problem z menadżerem pakietów
Napisane przez: Gość - 09-05-2019, 08:01 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (2)

Witam, jestem tu nowy i jeśli chodzi o linux też zielony ale podoba mi się system i przy nim zostanę. Mam problem z takim komunikatem;

E: dpkg został przerwany, należy wykonać ręcznie "dpkg --configure -a", aby naprawić problem.

E: _cache->open() failed, please report.

Proszę o pomoc jak ręcznie wykonać to polecenie.System to 19.1.Komunikat wyskoczył podczas instalacji programu itumb i od tej pory nic się nie instaluje również aktualizacje.

Uszkodzony system pakietów
Napisane przez: Gość - 08-05-2019, 22:18 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Hejka,

Jestem nowy jeśli chodzi o Linuxa. W jakiś sposób uszkodziłem pakiety, nie wiem jak i nie mogę instalować żadnej nowej aplikacji. Któś by mógł pomóc jak to naprawić?

Pozdrawiam

Automatyczne przełączenie dźwięku na HDMI
Napisane przez: yahoob3 - 08-05-2019, 21:43 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

.Standardowo, po instalacji systemu jeśli chcemy przełączyć obraz i dźwięk na, np. telewizor przez port HDMI, z obrazem zasadniczo nie ma większego problemu. Dźwięk natomiast musimy ręcznie przełączyć w applecie "Dźwięk".
Jest sposób aby dźwięk przełączał się automatycznie (jak w Windows) po podpięciu wtyczki HDMI do komputera.
Oto on.

UWAGA! Komendy terminala przedstawione są w "nowej wersji", jakiej Mint używa od wydania 19.0.

Sprawdzamy, jaką mamy kartę dźwiękową w komputerze:

Kod:
pactl list cards

Powinno pojawić się coś podobnego w terminalu:
Cytat:jw@MINT ~ $ pactl list cards
0. karta
  Nazwa: alsa_card.pci-0000_00_1b.0
  Sterownik: module-alsa-card.c
  Właściciel modułu: 6
  Właściwości:
     alsa.card = "0"
     alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
     alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xd3610000 irq 29"
     alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
     device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
     sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
     device.bus = "pci"
     device.vendor.id = "8086"
     device.vendor.name = "Intel Corporation"
     device.product.id = "1e20"
     device.product.name = "7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
     device.form_factor = "internal"
     device.string = "0"
     device.description = "Wbudowany dźwięk"
     module-udev-detect.discovered = "1"
     device.icon_name = "audio-card-pci"
  Profile:
     input:analog-stereo: Wejście Analogowe stereo (odpływy: 0, źródła: 1, priorytet: 60, dostępne: tak)
     output:analog-stereo: Wyjście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 6000, dostępne: tak)
     output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analogowy dupleks stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 6060, dostępne: tak)
     output:hdmi-stereo: Wyjście Digital Stereo (HDMI) (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 5400, dostępne: tak)
     output:hdmi-stereo+input:analog-stereo: Wyjście Digital Stereo (HDMI) + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 5460, dostępne: tak)
     output:hdmi-surround: Wyjście Digital Surround 5.1 (HDMI) (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 300, dostępne: tak)
     output:hdmi-surround+input:analog-stereo: Wyjście Digital Surround 5.1 (HDMI) + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 360, dostępne: tak)
     output:hdmi-surround71: Wyjście Digital Surround 7.1 (HDMI) (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 300, dostępne: tak)
     output:hdmi-surround71+input:analog-stereo: Wyjście Digital Surround 7.1 (HDMI) + Wejście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 1, priorytet: 360, dostępne: tak)
     off: Wyłączone (odpływy: 0, źródła: 0, priorytet: 0, dostępne: tak)
  Aktywny profil: output:analog-stereo
  Porty:
     analog-input-internal-mic: Wewnętrzny mikrofon (priority: 8900, latency offset: 0 usec)
        Właściwości:
           device.icon_name = "audio-input-microphone"
        Część profilu: input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:hdmi-stereo+input:analog-stereo, output:hdmi-surround+input:analog-stereo, output:hdmi-surround71+input:analog-stereo
     analog-input-mic: Mikrofon (priority: 8700, latency offset: 0 usec, not available)
        Właściwości:
           device.icon_name = "audio-input-microphone"
        Część profilu: input:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo, output:hdmi-stereo+input:analog-stereo, output:hdmi-surround+input:analog-stereo, output:hdmi-surround71+input:analog-stereo
     analog-output-speaker: Głośniki (priority: 10000, latency offset: 0 usec)
        Właściwości:
           device.icon_name = "audio-speakers"
        Część profilu: output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
     analog-output-headphones: Słuchawki (priority: 9000, latency offset: 0 usec, not available)
        Właściwości:
           device.icon_name = "audio-headphones"
        Część profilu: output:analog-stereo, output:analog-stereo+input:analog-stereo
     hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority: 5900, latency offset: 0 usec, not available)
        Właściwości:
           device.icon_name = "video-display"         Część profilu: output:hdmi-stereo, output:hdmi-stereo+input:analog-stereo, output:hdmi-surround, output:hdmi-surround+input:analog-stereo, output:hdmi-surround71, output:hdmi-surround71+input:analog-stereo[
aby automatycznie przełączyć dźwięk na TV potrzebujemy dwóch informacji:
Nazwy karty dźwiękowej w systemie (po kropce!):
Cytat:Nazwa: alsa_card.pci-0000_00_1b.0
oraz nazw profili, pomiędzy którymi skrypt będzie przełączał dźwięk:
Cytat:Profile:
    output:analog-stereo: Wyjście Analogowe stereo (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 6000, dostępne: tak)
    output:hdmi-stereo: Wyjście Digital Stereo (HDMI) (odpływy: 1, źródła: 0, priorytet: 5400, dostępne: tak)

Sprawdzamy, jaki numer ma ostatnia reguła w lokalizacji /lib/udev/rules.d/

[Obrazek: Eg6nCnQl.png]

Jak widzimy ostatnia reguła ma nr 99.
Tworzymy kolejną czyli w tym przypadku 100 ale w lokalizacji /etc/udev/rules.d o nazwie 100-hdmi_sound.rules.

Tworzymy plik ww.:
Kod:
sudo touch /etc/udev/rules.d/100-hdmi_sound.rules

Otwieramy go do edycji:
Kod:
xed admin:///etc/udev/rules.d/100-hdmi_sound.rules

Gdzie xed, to nazwa edytora tekstu jaki zainstalowany mamy w systemie. Można użyć także innego graficznego jak: mousepad, pluma, gedit czy innego edytora tekstu, w zależności od tego, jaki dostępny jest w systemie.

Otworzy nam się puste okno edytora, w które wklejamy następujący kod:
Kod:
ACTION=="change", SUBSYSTEM=="drm", RUN+="/usr/bin/hdmi_sound_toggle.sh"
Zapisujemy zmiany i zamykamy okno edytora.

Teraz tworzymy skrypt, który będzie przełączał dźwięk.

Tworzymy plik:
Kod:
sudo touch /usr/bin/hdmi_sound_toggle.sh

Otwieramy go do edycji:
Kod:
xed admin:///usr/bin/hdmi_sound_toggle.sh

Znów otworzy się puste okno edytora, w które wklejamy przygotowany specjalnie dla naszego sprzętu kod skryptu (to tu jest potrzebny wynik komendy z początku tego poradnika).
Linijki kodu, które należy zmodyfikować, opisane są zakomentowanym tekstem (#), aby był ignorowany podczas wykonywania kodu.
Kod:
#!/bin/bash

USER_NAME=$(who | grep tty$(sudo fgconsole) | cut -f1 -d' ')
USER_ID=$(id -u "$USER_NAME")
HDMI_STATUS=$(</sys/class/drm/card0/*HDMI*/status)

HDMI_CARD="pci-0000_00_1b.0" # Tu wstawiamy nazwę karty dźwiękowej - zgodnie z danymi z pierwszej komendy.
HDMI_PROFILE="hdmi-stereo"     # Tu wstawiamy nazwę profilu HDMI, na który dźwięk będzie przełączany po podpięciu wtyczki HDMI.

INTERNAL_CARD="pci-0000_00_1b.0" # Tu wstawiamy jeszcze raz nazwę karty dźwiękowej - zgodnie z danymi z pierwszej komendy.
INTERNAL_PROFILE="analog-stereo"  # Tu wstawiamy nazwę profilu domyślnego (głośniki), który będzie używany gdy wtyczka HDMI nie będzie podpięta.

export LANG=C
export PULSE_SERVER="unix:/run/user/$USER_ID/pulse/native"

function pactl_cmd() {
  sudo -u $USER_NAME pactl --server $PULSE_SERVER $*
}

if [ "$HDMI_STATUS" = "connected" ]; then
  CARD=$HDMI_CARD
  OUTPUT=$HDMI_PROFILE
else
  CARD=$INTERNAL_CARD
  OUTPUT=$INTERNAL_PROFILE
fi

pactl_cmd set-default-sink alsa_output.$CARD.$OUTPUT
pactl_cmd set-card-profile alsa_card.$CARD output:$OUTPUT

INPUTS=($(pactl_cmd list sink-inputs | grep "^Sink Input #"|cut -d# -f2))
for i in ${INPUTS[*]}; do
  pactl_cmd move-sink-input $i alsa_output.$CARD.$OUTPUT
done

Zapisujemy i zamykamy okno edytora.

Następnie nadajemy temu plikowi prawa wykonania (w końcu to skrypt - ma się _wykonać_ Wink)

Kod:
sudo chmod +x /usr/bin/hdmi_sound_toggle.sh

Musimy jeszcze odświeżyć listę reguł poleceniem:

Kod:
sudo udevadm control --reload-rules

i zrestartować komputer, np. sudo reboot

Po ponownym uruchomieniu komputera powinno działać mniej więcej tak: http://venco.com.pl/~yahoob3/priv/tajne/HDMI.mp4

Przepis i treść jednego ze skryptów zaczerpnąłem ze strony: http://askubuntu.com/questions/458194/sw...ptop-14-04
Posiłkowałem się jednak jeszcze takimi materiałami:
UDEV, czyli jak pisać reguły dla urządzeń,
https://pl.wikipedia.org/wiki/Filesystem...y_Standard
https://pl.wikibooks.org/wiki/Linux/Syst...log%C3%B3w
- https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=36 Smile dzięki @magnus

cofanie aktualizacji
Napisane przez: Gość - 08-05-2019, 19:24 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (6)

Witam,
w jaki sposób mogę cofnąć ostatnią aktualizację Firefoxa ?
Kilka dni temu dokonałem aktualizacji przeglądarki Firefox do najnowszej wersji 66.0.3,
mniej więcej dobę po aktualizacji Firefox wyłączył wszystkie rozszerzenia z jakich korzystam, pod pretekstem nie spełniania obecnych standardów Firefox...
Używałem blokerów reklam oraz rozszerzeń pomagających chronić się przed śledzeniem - nic niezwykłego, teraz nie mogę niczego używać ani nic nowego  dodać.
Na moim drugim laptopie, z wciąż niezaktualizowanym Firefoxem rozszerzenia śmigają bezproblemowo.
Korzystam z LM 18.3 Cynamon

klawiatura ekranowa
Napisane przez: Gość - 08-05-2019, 10:44 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (7)

witam
jestem początkujący i mam taki problem że zmieniło mi się położenie klawiatury ekranowej z dołu na górę ekranu jak to zmienić ?

Mint nie widzi dysku SSD
Napisane przez: dkpgkb - 08-05-2019, 09:48 - Forum: Podstawy - Odpowiedzi (3)

Witam
Mam laptopa z którego wykręciłem dysk HDD z Windowsem i wkręciłem nowy dysk SSD. Z pendrive'a 32GB odpalilem live minta ale nie widzi dysku SSD Sad

Kod:
mint@mint:~$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM  SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0    7:0    0  1.8G  1 loop /rofs
sda      8:0    1 29.7G  0 disk /cdrom
├─sda1   8:1    1  1.9G  0 part 
└─sda2   8:2    1  2.3M  0 part 
sr0     11:0    1 1024M  0 rom  

Kod:
mint@mint:~$ sudo fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 29.7 GiB, 31914983424 bytes, 62333952 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x7012e9a0
Kod:
Device     Boot   Start     End Sectors  Size Id Type
/dev/sda1  *          0 3964927 3964928  1.9G  0 Empty
/dev/sda2       3951336 3956007    4672  2.3M ef EFI (FAT-12/16/32)
mint@mint:~$ 

co robić?

Załączone pliki
.txt   dmesg.txt (Rozmiar: 66,21 KB / Pobrań: 4)

Brak możliwości zestawienia połączenia LTE, wbudowany model Dell w Dell Latitude 3590
Napisane przez: Gość - 08-05-2019, 00:59 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (1)

WItam

Pomoże ktoś??Nie mogę zestawić połączenia LTE w moim laptopie. Pod Windowsem wszystko gra. WIFI pod Linuxem działa ok. Bluetooth też. Wbudowany modem mi wykrywa, karta SIM wlożona.. Jak widać na screenshot próbuje dodać sieć i nic. Próbuje włączać wyłączać połączenie i nic. na dole jest jakiś przycisk ustawień ale nie mogę w niego kliknąć.

na stronie Della sterowniki tylko pod Windowsa.

Pozdrawiam

WItam można zamknąć temat, poradziłem sobie i wszedłem w dodaj nowe połączenie sieciowe.

pozdrawiam

Menadżer aktualizacji w Linux Mint
Napisane przez: Pawlik - 07-05-2019, 17:04 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Uwaga: Od wersji Linux Mint 19.2 nie ma już poziomów aktualizacji. Alternatywę do poziomów aktualizacji opisał Magnus w swoim wątku https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=444

Jest to bardzo użyteczne narzędzie dla początkujących użytkowników i nie tylko. Pomaga utrzymać system aktualny i bezpieczny w dość czytelny dla zwykłego użytkownika sposób. Aktualizacje systemowe są ważnym elementem systemu i nie powinno się ich lekceważyć. Czasem jednak powodują sporo problemów zwanych "regresjami", dlatego warto skorzystać w pierwszej kolejności z systemu migawek "Timeshift" dostępnym w Linux Mint aby w razie potrzeby przywrócić system z migawki po błędach aktualizacji.

Rozróżniamy kilka rodzajów i poziomów aktualizacji, grafiki pokazują jak to wygląda w skrócie.

poziomy aktualizacji:

[Obrazek: HCogkKUl.png]

Z moich spostrzeżeń wynika, że faktycznie pierwszy i drugi poziom nie zrobi krzywdy naszemu systemowi i wszystko powinno działać normalnie, natomiast poziom 3 i 4 to już inna sprawa. Miałem LinuxMint na latopie dell xt2 i po aktualizacjach, zwłaszcza jądra bo były one oznaczone poziomem 4, zawsze coś nie działało prawidłowo w systemie np. animacje od podgłaszania dźwięku na ekranie, czasem nie działało wifi, usb itp. Wiem, jest zawsze opcja odpalić system na starym kernelu ale mimo wszystko nikt nie lubi problemów.

[Obrazek: EtmTZWDl.png]

Druga grafika przedstawia podstawowe rodzaje aktualizacji oraz sytuacje w menadżerze w której to domaga się on aby zrobić migawkę przed aktualizacją systemu, nawet jest to oznaczone jaskrawym kolorem ponieważ jest to ważne.

Polecam ustawić też odpowiednio blisko zlokalizowane serwery lustrzane repozytoriów, zlokalizowane są one w menu Edycja>Źródła oprogramowania, pomoże to przyspieszyć aktualizację i instalację nowych pakietów w systemie.

To tyle krótkiego opisu tej aplikacji, po więcej odsyłam do pomocy w tej aplikacji. Jest tam zawarte sporo ciekawych informacji
i duże dopełnienie tego krótkiego opisu.