Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
Zmiana koloru światełek w...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
Wczoraj, 09:12
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 368
dedito
Davinci Resolve 19 nie ot...

Forum: Software
Wczoraj, 09:05
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 724
Logitech G502 - przypisyw...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
21-12-2024, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 50
Zafel
Proton VPN i brak drukowa...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 231
wojaczek
Jak aktywować kernel 6.12

Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 141
magnus
Instalacja Linux Mint 22

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 273
dedito
[oddzielony] Procesy zamy...

Forum: Kosz/Archiwum
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 101
dedito
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 418
wojaczek
Windows 11 i uzbrajający ...

Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 186
Skaner OpticSlim 1180

Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 72

Question Partycjonowanie dysku pod instalację Linuksa
Napisane przez: InfiniteLove - 07-05-2019, 14:39 - Forum: System - Odpowiedzi (32)

Tak więc proszę o wskazówki odnośnie instalacji Minta obok "Okienek". Mam już oczyszczoną partycję dysku 250GB no ale trzeba chyba coś zrobić bo po odpaleniu Minta z pendrive przy instalacji nadal nie ma opcji by zainstalować obok "Okienek" a jest tylko wyczyszczenie całego dysku i instalacja  Minta jedynego.

PS: Sformatowałem nawet tą partycję całą. Nie niem czy dobrze ale skoro mowa o wyczyszczeniu to jest to dobry sposób :-)

Instalacja Minta tessa obok Win 10
Napisane przez: Gość - 07-05-2019, 14:11 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (2)

Witam,

tak jak ogarniam dobrze Windowsa tak z Linuxem dopiero rozpoczynam moją przygodę. Windowsa 10 mam zainstalowanego w trybie UEFI przy wyłączonym Secure Boot. chciałbym także w trybie UEFI zainstalować Minta na tym samym dysku. Jak prawidłowo podzielić partycję? Czy użyć tego co mi podpowiada instalator Minta?? Znalazłem ciekawy artykuł:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje...kroku.html

Stosować się do niego? czy wybrać opcję nr.1 instalacja Minta obok Windows Boot Manager. wolę spytać zawczasu, żeby potem nie płakać. Mogę ręcznie porobić partycję. to nie problem dla mnie. U mnie po kliknięciu  Instalacja obok Windows Boot Manager. chce mi zająć ponad połowę dostępnego miejsca na dysku. Mogę ręcznie ustawić partycję (/root) i na (/home) swapa ponoć przy mint się nie ustawia bo mint i tak automatycznie swapa zrobi. Załączyłem plik co prawda o Ubuntu ale mam taki sam wybór opcji instalacji. którą lepiej wybrać? automatyczną czy tak jak w artykule robić to ręcznie i ustawiać samemu partycje?

Konfiguracja sprzętu:

i7 - 8550U
16Gb RAM DDR4
SSD 512GB

Ati radeon.

Pozdrawiam i dzięki za rady.

Groźby hakera
Napisane przez: akaiyuki - 06-05-2019, 21:44 - Forum: Off topic - Odpowiedzi (14)

Witam, dzisiaj dostałem maila od (podobno) hakera, który informuje mnie, że ma dostęp do mojego systemu. Jako dowód przedstawia hasło do mojego konta pocztowego. Adres mailowy jest prawidłowy, ale hasło już nie. Gościu pisze, że zainfekowałem sobie komputer oprogramowaniem malware podczas wizyty na stronie dla dorosłych Smile, że ma pełną kontrolę nad moim systemem, widzi przez moją kamerę, słucha przez mikrofon itd. Mam mu zrobić przelew 794$ na adres bitcoin. Nie chce mi się wierzyć, że groźby są realne, choć adres mailowy jakoś zdobył.
Dotychczas żyłem w błogim przeświadczeniu, że Linux jest bezpieczny i nie ma sensu instalować antywirusa.
Co byście zrobili na moim miejscu?

Linux problem z instalacją
Napisane przez: Gość - 06-05-2019, 17:22 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (22)

Witam wszystkich użytkowników Linux. Jestem laikiem jeśli chodzi o komputery. Dotychczas oddawałem znajomemu kompa, jak pojawiały się jakiekolwiek problemy.
Niedawno postanowiłem przejść z Windowsa na system operacyjny Linux. Wybór padł na Ubuntu a ponieważ miałem problem z instalacją i nie działał prawy klawisz touchpada zdecydowałem przejść na Mint.
Ściągnąłem Minta:'Linux Mint 19.1, codename "Tessa"'' ze strony linuxmint.com.
Za pomocą programu blenaEtcher jak podane jest w instrukcji instalowania zbootowałem flashdriva.
Odpaliłem laptopa, na którym nie ma żadnego systemu operacyjnego. Był Windows 10, lecz podczas instalacji Ububnt, sformatowało dysk i systemu nie ma.
Mint odpalił.
Kliknąłem instal Mint
Mint niby się zainstalował, lecz po wyłaczeniu komputera wciąż nie ma systemu. Żeby odpalić laptopa potrzebuję program na flashu.
Podobnie było z Ubuntu. Z flasha odpalał a po instalacji programu na laptopa nie widział systemu.
Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Dlaczego pomimo procesu instalacji systemu na komputer i konćowego komunikatu, że program zainstalowano, w rzeczywistości nie ma go na dysku w komputerze?
Kiedy próbuję ściągnąć program linuxmint, żeby zainstalować go na tym samym komputerze na którym chodzi mint z flasha, nie chce ściągnąć programu.
Podobnie było z Ubuntu.
Proszę o łopatologiczne wyjaśnienia. Na komputerach się nie znam a isnatalacja minta zajęła mi kilka dni, zanim w końcu poszedłem na łatwiznę i skorzystałem z programu bootującego. Wskazówki jakie są na stronach linuxmint są dla mnie niezrozumiałe. Nie mam pojęcia jak otworzyć command window. itd.

Sprawdzenie pliku ISO przed instalacją systemu
Napisane przez: magnus - 05-05-2019, 16:49 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Przed >> instalacją Linux Mint możemy dokonać sprawdzenia czy plik ISO nie został uszkodzony podczas przesyłania. Możemy także sprawdzić jego autentyczność, co da nam pewność że nasza kopia pliku ISO nie zawiera szkodliwego oprogramowania.

Sprawdzenie czy plik ISO nie został uszkodzony podczas przesyłania

W tym celu porównujemy dwie liczby zwane sumami kontrolnymi SHA-256.
Wchodzimy na stronę >> Linux Mint i wybieramy odpowiednią wersję systemu. Pierwszą liczbę znajdziemy klikając na plik sum kontrolnych sha256sum.txt.

[Obrazek: 2nEyThOl.png]

Drugą liczbę musimy wygenerować z pliku ISO. Następnie je porównujemy, jeżeli są identyczne to oznacza że nasz plik nie zawiera żadnych błędów, jeżeli są różne to musimy powtórzyć pobranie pliku.

Użytkownicy systemu Windows:

Klikamy prawym klawiszem na ikonę Menu/Start i wybieramy "Wiersz polecenia".
Kopiujemy pierwszą część polecenia i wklejamy ją klikając prawym klawiszem w oknie wiersza polecenia: CertUtil -hashfile
Dodajemy spację i przeciągamy plik ISO na okno wiersza polecenia wpisując w ten sposób ścieżkę do pliku ISO.
Dodajemy spację i wklejamy ostatnią część polecenia: SHA256
Naciskamy klawisz Enter.
Przykład całego polecenia:

Kod:
CertUtil -hashfile C:\Users\t\Downloads\linuxmint-21.2-cinnamon-64bit.iso SHA256

Użytkownicy systemów Linux:

Otwieramy Terminal. Kopiujemy i wklejamy pierwszą część polecenia: sha256sum -b
Dodajemy spację i przeciągamy plik ISO na okno terminalu wpisując w ten sposób ścieżkę do pliku ISO.
Naciskamy klawisz Enter.
Przykład całego polecenia:

Kod:
sha256sum -b '/home/t/Pobrane/linuxmint-21.2-cinnamon-64bit.iso'

Sprawdzenie autentyczności pliku ISO

Wchodzimy na stronę >> Linux Mint i wybieramy odpowiednią wersję systemu. Pobieramy plik sum kontrolnych sha256sum.txt i plik podpisu sha256sum.txt.gpg klikając na nie prawym klawiszem myszy i wybierając opcję "Zapisz element docelowy jako".
Jeżeli Windows nie rozróżnia tych plików i przy pobieraniu drugiego ostrzega nas że taki plik już istnieje to pobieramy go do innego folderu.

[Obrazek: A4MGASRl.png]

Użytkownicy systemu Windows:

Klikamy prawym klawiszem myszy na pustą przestrzeń na pulpicie i tworzymy folder o nazwie ISO (Nowy > Folder). W folderze umieszczamy wcześniej pobrane pliki sha256sum.txt i sha256sum.txt.gpg.

Wchodzimy na stronę programu >> GnuPG i pobieramy instalator programu klikając na słowo download:

[Obrazek: b9hMV6rl.png]

Instalujemy program GnuPG.

Przytrzymujemy klawisz Shift i prawym klawiszem myszy klikamy na ikonę folderu ISO. Z menu wybieramy "Otwórz tutaj okno programu PowerShell" (albo "Otwórz okno polecenia tutaj").

[Obrazek: JomZruSl.png]

Następnie po kolei kopiujemy i wklejamy poniższe polecenia w oknie polecenia, po każdym naciskając klawisz Enter:

Kod:
cmd

Kod:
gpg --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-key "27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09"

Kod:
gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt

Tak powinien wyglądać wynik poleceń:

PS C:\Users\t\Desktop\ISO> cmd
Microsoft Windows [Version 10.0.18363.418]
(c) 2019 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Users\t\Desktop\ISO>gpg --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-key "27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09"
gpg: key 300F846BA25BAE09: 32 podpisy nie zostały sprawdzone z powodu braku klucza
gpg: klucz 300F846BA25BAE09: ,,Linux Mint ISO Signing Key <[email protected]>'' bez zmian
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 1
gpg:                    bez zmian: 1

C:\Users\t\Desktop\ISO>gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt
gpg: Podpisano w 01/06/21 16:10:08 GMT <czas standardowy>
gpg:                przy użyciu klucza RSA 27DE B15644C6 B3CF3BD7D291300F846BA25BAE09
gpg: Poprawny podpis złożony przez ,,Linux Mint ISO Signing Key <[email protected]>'' [nieznany]
gpg: OSTRZEŻENIE: Ten klucz nie jest poświadczony zaufanym podpisem!
gpg:              Nie ma pewności co do tożsamości osoby która złożyła podpis.
Odcisk klucza głównego: 27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09

C:\Users\t\Desktop\ISO>

Zdanie zaczynające się słowami Poprawny podpis oznacza że plik jest autentyczny. Słowa NIEPOPRAWNY podpis wskazują brak autentyczności.

Użytkownicy systemu Linux:

Otwieramy nasz katalog domowy i tworzymy w nim katalog o nazwie ISO. W katalogu ISO umieszczamy wcześniej pobrane pliki sha256sum.txt i sha256sum.txt.gpg.

Po kolei kopiujemy i wklejamy poniższe polecenia w terminalu, po każdym naciskając klawisz Enter:

Kod:
gpg --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-key "27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09"

Kod:
cd
cd ISO

Tak powinien wyglądać wynik poleceń:

t@t-7:~$ gpg --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-key "27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09"
gpg: katalog ,,/home/t/.gnupg'' utworzony
gpg: keybox ,,/home/t/.gnupg/pubring.kbx'' utworzony
gpg: /home/t/.gnupg/trustdb.gpg: baza zaufania utworzona
gpg: klucz 300F846BA25BAE09: klucz publiczny ,,Linux Mint ISO Signing Key <[email protected]>'' wczytano do zbioru
gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 1
gpg:              dołączono do zbioru: 1
t@t-7:~$ cd
cd ISO
gpg: Podpisano w pią, 29 lip 2022, 12:26:29 BST
gpg:                przy użyciu klucza RSA 27DEB15644C6B3CF3BD7D291300F846BA25BAE09
gpg: Poprawny podpis złożony przez ,,Linux Mint ISO Signing Key <[email protected]>'' [nieznany]
gpg: OSTRZEŻENIE: Ten klucz nie jest poświadczony zaufanym podpisem!
gpg:          Nie ma pewności co do tożsamości osoby która złożyła podpis.
Odcisk klucza głównego: 27DE B156 44C6 B3CF 3BD7  D291 300F 846B A25B AE09
t@t-7:~/ISO$

Zdanie zaczynające się słowami Poprawny podpis oznacza że plik jest autentyczny. Słowa NIEPOPRAWNY podpis wskazują brak autentyczności.

Lenovo IdeaPad 330 - nie działa touchpad
Napisane przez: Gość - 05-05-2019, 14:34 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Cześć,
zakupiłem Lenovo IdeaPad 330-15ARR (Ryzen 5 2500U, Vega 8, 12GB Ram, 480GB SSD bez systemu w celu poznania w końcu platformy Linuxa (ot taki system motywacyjny, brak WIN7 motywuje do działania na Linuxie Wink

Po udanej instalacji Linux Mint pojawiły się dwa problemy pierwszy to brak połączenia WIFI, i drugi nie działający touch pad, o ile z pierwszym sobie w miarę szybko poradziłem to z touchpadem mam pewne problemy bo jaki bym podobny temat nie znalazł w sieci to coś jest inaczej.
Nie chciałbym tutaj wypisywać głupot bo jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam z Linuxem więc skupię się na faktach:

Po wpisaniu

Kod:
xinput

widzimy:
Kod:
⎡ Virtual core pointer                        id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                  id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Logitech USB Optical Mouse                  id=10    [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                       id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard                 id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                                id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                   id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                   id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                                id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ EasyCamera: EasyCamera                      id=11    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Ideapad extra buttons                       id=12    [slave  keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard                id=13    [slave  keyboard (3)]

Jak widać myszka na USB działa bez problemowo.

Dodatkowe info:

Kod:
uname -a

Linux Lenovo-ideapad-330-15ARR 4.15.0-47-generic #50-Ubuntu SMP Wed Mar 13 10:44:52 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

cat /etc/issue

Linux Mint 19.1 Tessa \n \lp { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; }

Co więcej aktualizowałem co się dało (jądro i wszystkie inne aktualizacje jakie były dostępne w panelu Menadźer aktualizacji - bo wyczytałem, że dla ubuntu wystarczy aktualizacja jądra w podobnym temacie, liczyłem że może to to, ale nie pomogło).

Pomóżcie, abym mógł się nadal cieszyć użytkowaniem i poznawaniem Linuxa Smile

Cloverefiboot/rEFInd/BURG - zmiana bootloadera
Napisane przez: Gość - 05-05-2019, 13:02 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (19)

Cześć.
chciałem zainstalować BURGa. Kiedy stosuję instrukcje znalezione w necie, Terminal wywala mi komunikaty:

Kod:
:~$ sudo add-apt-repository ppa:n-muench/burg
[sudo] hasło użytkownika :          
HTTP Error 404: Not Found
Nie można dodać prywatnego archiwum pakietów: „'To PPA nie obsługuje bionic'”
:~$ sudo add-apt-repository ppa:bean123ch/burg
HTTP Error 404: Not Found
Nie można dodać prywatnego archiwum pakietów: „'To PPA nie obsługuje bionic'”

Udało się komuś zainstalować BURGa w Mint 19.1?

Pozdrawiam.

jak zrobić nośnik instalacyjny usb dla iinstalacji windowsa 10
Napisane przez: Gość - 03-05-2019, 01:50 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Witam weteranów linuxa 

Chce zainstalować na Linux Mint 19 Tara Cinnamon Windows 10 tylko nie wiem jak utworzyć nośnik instalacyjny na usb 8gb,
plik windowsa obraz Win10_1809Oct_v2_Polish_x64.iso mam już pobrany,proszę o podpowiedź.

Wyskakujące okienka
Napisane przez: Gość - 02-05-2019, 02:32 - Forum: Multimedia - Odpowiedzi (2)

Witam Forumowiczów

Kilka dni temu zauważyłem,że w chromium u góry po prawej wyskakują samoistnie małe okienka
[Obrazek: dd1wJaTl.png]
wygląda to dość nieprofesjonalnie bo po najechaniu na button w okienku nie wyświetla się żaden tekst,co to jest?
strasznie mnie to drażni i chce to usunąć,ale nie wiem jak Confused

Tworzenie i konfiguracja maszyny wirtualnej przy pomocy VMware Player
Napisane przez: yahoob3 - 01-05-2019, 21:16 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Aby utworzyć maszynę wirtualną i zainstalować na niej wspierany system operacyjny, postępujemy w poniżej przedstawiony sposób.

Słowniczek:
gospodarz - system komputera, na którym zainstalowany jest program VMware Workstation Player,
gość - system instalowany/zainstalowany wewnątrz maszyny wirtualnej.

Uruchamiamy program VMware Workstation Player (Menu, Administracja, VMware Player) i z menu po prawej stronie wybieramy: "Create a New Virtual Machine", czyli "Utwórz nową maszynę wirtualną".
W dalszej części będę posługiwał się polskimi znaczeniami poszczególnych opcji.

[Obrazek: xqjh4Ndl.png]

W pierwszej formatce ustalamy źródło (nośnik: płyta CD/DVD, plik obrazu płyty w formacie ISO), z którego zostanie zainstalowany system:
[Obrazek: mNwBUygl.png]

- Jeśli dysponujemy napędem CD/DVD oraz płytą instalacyjną systemu gościa, zaznaczamy "użyj fizycznego napędu". Władamy do niego płytę i z listy rozwijanej wybieramy urządzenie - źródło.

- Jeśli dysponujemy jedynie obrazem nośnika instalacyjnego w postaci pliku ISO, wybieramy: "Użyj obrazu ISO" i poprzez "Przeglądaj" wskazujemy ten plik.

- Jeśli nie chcemy jeszcze instalować systemu, a jedynie przygotować czystą maszynę wirtualną, wybieramy: "Zainstaluję system operacyjny później".

Wybieramy typ systemu operacyjnego gościa - w naszym przypadku będzie to Linux:
[Obrazek: 6jN23gJl.png]
Od tego ustawienia zależą parametry, jakie domyślnie zaproponuje program tworząc nową maszynę wirtualną.
Typ systemu operacyjnego gościa determinuje takie ustawienia jak:
- wielkość maszyny wirtualnej (Windows XP, 7, 8, 10 od 40 do 60 GB, Linuksy - 20 GB Smile)
- przydzielony domyślnie RAM, w tym niezbędny do prawidłowego funkcjonowania karty graficznej.
- system plików tworzonej partycji (NTFS, FAT, FAT32, ext4, itd.)

A następnie z listy wybieramy wersję. Najbliższy Mintowi 64 bit będzie Ubuntu 64 bit:
[Obrazek: Ivdfqonl.png]

Nadajemy maszynie własną nazwę i (opcjonalnie) wskazujemy miejsce, w którym ma zostać utworzona.
[Obrazek: Mj18T0Fl.png]
Uwaga! Maszyna tworzona jest domyślnie w katalogu domowym użytkownika (partycja /home) - pamiętajmy, że musimy zapewnić odpowiednio dużo miejsca na partycji, na której tworzona jest maszyna wirtualna.
Domyślnym katalogiem, w którym przechowywane są wszystkie maszyny wirtualne jest "vmware", znajdujący się w katalogu użytkownika, czyli /home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA/vmware - w skrócie ~/vmware.

* Tylda "~" zastępuje ciąg znaków "/home/NAZWA_UŻYTKOWNIKA". Warto o tym pamiętać.

Następnym krokiem jest określenie pojemności dysku wirtualnego. Domyślnym rozmiarem maszyny wirtualnej dla Linuksa (dalej będę używał skrótu VM) jest 20 GB i tyle możemy pozostawić. Zwiększyć pojemność zawsze można później. Program sam określa domyślne wartości w zależności od systemu, jaki instalujemy.
[Obrazek: E83xpIxl.png]

Opcjonalnie mamy do wyboru utworzenie VM jako jednego pliku, lub podzielenia jej na wiele plików.
Obydwie opcje mają swoje wady i zalety. Dociekliwi znajdą wyjaśnienie - jest zawarte w treści tej formatki Smile.
W naszym przypadku chodzi o czysty, testowy system. Zatem podział VM na pliki będzie dobrym wyborem.

OPCJE MASZYNY WIRTUALNEJ
Z poziomu kolejnej formatki mamy możliwość utworzenia już VM, lub doprecyzowania jej parametrów, co możemy uczynić klikając przycisk "Dostosuj sprzęt":
[Obrazek: C5ORgYpl.png]

Uwaga, jeśli zaznaczymy "Automatycznie włącz tę maszynę wirtualną po utworzeniu", to... zostanie ona po zakończeniu tworzenia uruchomiona. Dlatego też, jeśli nie jesteśmy pewni ustawień, można tę opcję wyłączyć, a samą VM uruchomić w dogodnym momencie z poziomu formatki domowej, poprzez "Otwórz maszynę wirtualną", a następnie "Włącz" (po prawej na dole formatki).  Poniżej możemy wejść do ustawień - opcji VM.
[Obrazek: P9cFLvDl.png]

Dostosowanie sprzętu

RAM
[Obrazek: 3PMB2Qzl.png]
Mając 6 GB RAM do dyspozycji, zazwyczaj przydzielam od 2,5 do 3 GB. Wartość tę można zmienić, gdyby okazało się, że gość, czy gospodarz zaczyna znacznie gorzej funkcjonować. Lepiej przydzielić gościowi mniej, niż odebrać gospodarzowi za dużo. Jeśli nie wiemy  jakich wartości użyć, pozostawmy ten parametr bez zmian. Program po prawej stronie formatki informuje, jak najlepiej ustawić tę wartość.

Rdzenie procesora
[Obrazek: yF6PNgTl.png]
Mam dwa, więc nie mam z czym szaleć. Pozwalam VM korzystać z obydwu. Przy większej, dostępnej liczbie "rdzeniuf" można je sobie podzielić inaczej. kwestia komfortu pracy.

Napęd CD/DVD
Wedle uznania. Jeśli jest i chcemy z niego via VM korzystać, wskazujemy.
Istotne jest, żeby w przypadku instalacji systemu gościa z obrazu ISO, nie restartować od razu gościa ponownie, ale w ustawieniach VM (ścieżka - obrazek drugi) wyłączyć napęd, odpiąć ISO, lub przepiąć z ISO na fizyczny napęd. Powód - po ponownym uruchomieniu gościa uruchomi się on normalnie, a nie znów z trybie Live.
[Obrazek: 0NiPylFl.png]

[Obrazek: z9HdoCEl.png]

Karta sieciowa
[Obrazek: DBudSubl.png]
Ten parametr pozostawiamy bez zmian, chyba że chcemy aby VM nie miała dostępu do internetu. Odznaczamy wówczas "Połącz przy włączeniu"

Karta dźwiękowa
[Obrazek: SZUaAZxl.png]
Ten parametr pozostawiamy bez zmian.

Drukarka
Pozostawiamy bez zmian. Po instalacji drukarki, jak w systemie gospodarza będzie ona dostępna w systemie gościa.
[Obrazek: qD11huCl.png]

Porty USB
Dostosowujemy te ustawienia do naszego sprzętu. Jeśli komputer dysponuje USB3.0 (niebieski port), a system gościa obsługuje ten standard, wybieramy tak, jak na poniższym obrazku.
Jak widzimy urządzenia Bluetooth również można współdzielić.
[Obrazek: KSpY5hXl.png]

Ekran
Jeśli karta graficzna gospodarza wpiera akcelerację 3D, warto włączyć tę opcję. Jeśli nie - włączenie jej skutkować będzie podczas uruchamiania VM informacją o braku wsparcia akceleracji i o tym, że gość zostanie uruchomiony w trybie renderowania programowego, co znacząco zwiększa zużycie procesora. 
Ustawienie rozdzielczości monitora zaznaczamy "użyj ustawień gospodarza". Umożliwia to komfortowe korzystanie z VM na pełnym ekranie, w natywnej rozdzielczości gospodarza. 
Ale... jeśli ktoś korzysta z 2 lub więcej monitorów, warto pobawić się tym parametrem, aby komfortowo pracować, mając gościa wyświetlonego na drugim monitorze w odpowiedniej - natywnej rozdzielczości.
[Obrazek: WqSxEqll.png]

Zamykamy formatkę, klikamy "Zakończ" i... uruchamia (lub nie - w zależności od wcześniejszych ustawień) nam się gość w trybie Live. 

Uwaga! Aby przenieść obsługę klawiatury i myszki do VM wystarczy kliknąć w jej otwartym oknie, lub nacisnąć kombinację klawiszy Ctrl+G.
Aby uwolnić klawiaturę i myszkę z VM naciskamy Ctrl+Alt.

Instalacja systemu Linux Mint opisana została już w innym poradniku. Tu nie różni się absolutne niczym.
[Obrazek: zufnm91l.png]

INSTALACJA VMWARE TOOLS
Aby w pełni wykorzystać możliwości VM należy zainstalować dodatek VMware Tools. Dodatek ten umożliwia m.in. współdzielenie schowka pomiędzy gospodarza i gościa, czyli Ctrl+C w gospodarzu umożliwi Ctrl+V w gościu i vice versa. Dotyczy to również kopiowania plików, nie tylko tekstu, czy komend terminala.
Instalację przeprowadzamy w zainstalowanej już i uruchomionej VM klikając: menu wysuwane i "zainstaluj WMware Tools".
[Obrazek: JNGdLa9l.png]

Po chwili na pulpicie powinna pojawić się ikona płyty DVD, którą klikamy dwukrotnie, aby wyświetlić jej zawartość.
Kopiujemy na Pulpit plik "VMwareTools-xxxxxx.tar.gz" (xxxxxx to ciąg cyfr), klikamy skopiowany już plik PPM i wybieramy z menu "Rozpakuj tutaj".
Utworzony katalog "vmware-tools-distrib" klikamy PPM i wybieramy z menu "Otwórz jako administrator". 
Następnie plik "vmware-install.pl" klikamy dwukrotnie i wybieramy "Uruchom w terminalu".
[Obrazek: IaQY6mtl.png]

Na każde z pojawiających się pytań odpowiadamy naciskając Enter, co jest równoznaczne z zatwierdzeniem domyślnego wyboru opcji.
Niektóre z opcji instalowane są bardzo szybko, inne nieco dłużej - czekamy cierpliwie na pojawienie się kolejnego pytania. 
Gdy instalator zakończy pracę okno terminala zamknie się samoczynnie, a w menu wysuwanym opcja "Zainstaluj Vmware Tools" zmieniona zostanie na "Zainstaluj ponownie VMware Tools" (Reinstall VMT).
Po uruchomieniu ponownie VM (tak jak normalnego systemu) dodatki VMT będą dostępne. Ich parametry można edytować w zakładce "Opcje", która pojawi się obok zakładki "Sprzęt" w formatce "Ustawienia maszyny wirtualnej".

W razie pytań lub niejasności załóż wątek w dziale Wsparcie - Sofware