Witam !
Proszę się nie denerwować, że zadaję bardzo prozaiczne pytanie, ale dopiero zaczynam. Forum przejrzałem - jednak takiej właściwej odpowiedzi nie znalazłem.
Po zainstalowaniu nvidia-driver-390 [Quadro 600] po uruchomieniu systemu pokazuje mi się komunikat, że będzie grafika wolniej działać. gdy uruchomiłem konsolę tty2 brak pełnej rozdzielczości jest chyba taka podstawowa. Próbowałem to jakoś zmienić, ale nie wiem jak. wpisałem xrand -- output VGA (-1) -- panning 1920x1080 nicto mnie dało. Dokąd nie uzyskam pomocy to będę dalej kombinował. Aha nie można uruchomić ustawienia nvidia.
Witajcie! Kope lat! Uuu zleciało Słuchajcie, mam kłopot z instalacją sterownika do karty nVidia 540M w laptopie Samsung RC530. Systemy *ubu podobne nie mają z tym żadnego kłopotu, ale wszystkie oparte o Debian, owszem. Kłopoty te nie rozwiązane sa w moim przypadku od bardzo dawna. Na dziś dzień próbowałem zainstalować sterownik 390.138 poprzez skrypt run. Podczas instalacji wyskakuje komunikat, że działa sterownik nouveau i może on zostać zablokowany w pliku *.conf i czy chcę by zostało to zrobione. Po zatwierdzeniu, otrzymałem komunikat, że instalacja nie powiodła się, a szczegóły zostały zapisane do pliku, który załączam. Domyślam się, że być może należy zablokować sterownik jeszcze przed startem systemu, tylko pytanie jak zrobić to prawidłowo? Na Mx linux - oparty o debian - mimo takiej blokady, instalacja dalej nie była mozliwa.
Dodano po pewnym czasie:
Zastanawiam się, czy w przypadku Debiana, nie gra tu pewnej roli, brak secure boot w tym laptopie, które pierwotnie było, ale zostało w jakiś sposób usunięte przez co podpis sterownika nie może zostać zweryfikowany. Dodano po pewnym czasie:
Podjąłem próbę z blokadą nouveau z poziomu lini poleceń przed uruchomieniem i instalacja ukończona została powodzeniem. Jednak zdaje się mi, że sterownik nadal nie jest w użyciu. Dodano po pewnym czasie:
Informacje o systemie:
Zainstalowałem wersję mint 19.3 bez problemów. Problem to mam z bluetooth. ikonka jest na pasku, ale nie rozpoznaje moich 2 aparatów słuchowych. Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa i nie bardzo sobie umiem poradzić. Przeglądając w google podobne tematy nie trafiłem na właściwe rozwiązanie.
Witam - mam w lapku 2 karty (Intel+Nvidia), swego czasu na dolnym panelu była ikonka która informowała, która karta jest używana- z możliwością przełączenia.
Obecnie w niewytłumaczalny dla mnie sposób - ZNIKNĘŁA ! Jak to naprawić ??
Witajcie,
W laptopie jest zamontowany nowy dysk SSD 2,5'' 500GB (ze sklepu, więc nie był formatowany) (jest to jedyny dysk w lapku). Co dalej zrobić?
Chcę zainstalować Minta 19.2 z pendriva (będzie to jedyny system na lapku) z podziałem na 2 partycje (jedna na system i druga na pliki, które nie chciałbym stracić w przypadku konieczności formatu)
Trzeba jakoś sformatować ten dysk SSD? Kiedy i jak?
Podłączam pena z Mintem, włączam lapka i co dalej?
Witam i pozdrawiam.
Jestem nowym użytkownikiem LM i mam go próbnie zainstalowanego na zapasowym laptopie z domyślną partycją.We wtorek będę instalował LM na nowym laptopie Dysk 512 GB SSD i 8GB RAM i chcę zrobić następujące partycję BOOT 50GB SWAP 8GB i reszta na HOME.Chcę zrobić to przy instalacji i nawet próbowałem to zrobić tylko kompletnie nie wiem co mam tam zaznaczać i wpisywać,szukałem wszędzie instrukcji ale nie mogę znaleźć.
Proszę o dokładną instrukcję tworzenia partycji przy instalacji za co z góry dziękuję.