Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 718
» Najnowszy użytkownik: lborkowski
» Wątków na forum: 2 660
» Postów na forum: 18 815

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 303
Blade
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: Blade
17-01-2025, 18:21
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 143
dedito
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: dedito
17-01-2025, 06:56
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 165
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
16-01-2025, 16:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 121
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
16-01-2025, 10:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 100
mati75
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
16-01-2025, 09:35
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 849
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
15-01-2025, 16:50
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 589
Problem z wolnym lub brak...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 1 167
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 194
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 161

mint i sterowanie systemd
Napisane przez: Gość - 21-09-2020, 04:33 - Forum: Software - Odpowiedzi (1)

gdzie jest graficzne zarzadzanie systemd - takie jak systemdgenie, systemd managier, systemamd czy cokolwiek graficzne?

mint 20
Napisane przez: Gość - 20-09-2020, 22:35 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (2)

Witam.
Za bardzo nie wiem gdzie umieścić pytanie, prośba o przeniesienie.

Miałem minta 19.3 upgrade do 20 przez konsole udało się, ale.
Grafika/animacja się uruchamia i zaraz odpala się konsola i prośba o login i hasło, nie mam pomysłu jak przejść w tryb graficzny, z konsoli.
Podobne problemy pojawiały się jak było mało miejsca na dysku ( w innych wersjach, trochę pokopałem w necie za min tu post wrucam).
Usunąłem jakieś śmieci z "pulpitu" łączenie z 4 giga, za pomocą konsoli bo tylko to działa ale dalej nic.
Ile wolnego musi być na dysku żeby mint się uruchomił ?
Jakiś pomysł co powinienem zrobić ?

upgrade update i autoremove nie pomaga...

dell inspirion 5558 problem z instalacją
Napisane przez: Gość - 20-09-2020, 19:55 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (9)

Witam,
otóż mój problem jest taki. Ostatnio postanowiłem ożywić starego laptopa, w którym całkiem padł dysk. Kupiłem nowy i potrzebowałem systemu i padło właśnie na linuxa mint (jest to pierwszy raz kiedy używam linuxa). Zbootowałem pendrive na innym komputerze i na początku nie mogłem ustawić jego pierwszeństwa w biosie aczkolwiek w końcu się udało. Odpaliłem komputer i włączyłem instalacje. Wyskoczył błąd (nie pamiętam dokładnie ale było tam coś z user error) wiec anulowałem instalacje i uruchomiłem ponownie laptopa i od wtedy za każdym razem wyskakuje coś takiego (załącznik) i nie mam pojęcia co zrobić.
Laptop Dell inspirion 5558

Video Karta dedykowana i zintregrowana
Napisane przez: Gość - 20-09-2020, 09:16 - Forum: Software - Odpowiedzi (1)

Hi;.
Panowie, przesiadłem się na minta ale nie wiedziałem że taki problem będzie z dwiema kartami w systemie.
Ktoś poradzi jak zrobił żeby przy większym wysiłku przełączały się miedzy sobą?
Chodzi bardziej o gry. Szukam i nic nie mogę znaleźć.
AMD rx560x / AMD VAG 8
Ktoś coś poradzi?

RST
Napisane przez: Gość - 20-09-2020, 01:15 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (9)

Próbuję zainstalować Linuksa i wyświetla mi się komunikat, że nie może instalować z powodu Intel RST. Mint przy tym wyświetla odesłanie do instrukcji umieszczonej na forum Ubuntu (tej), ale zastosowanie instrukcji kończy się tym, że Windows (który chce zachować jako drugi system) musi się samonaprawiać i wraca do ustawień pod RST. Czy jest możliwe, że trzeba coś jeszcze przestawiać, żeby faktycznie wszystko pod AHCI?

Próbuję naprzemiennie walczyć raz z instalacją Minta, raz z innymi distro i ciągle coś :-(

Firewall na poziomie aplikacji
Napisane przez: Gość - 19-09-2020, 17:57 - Forum: Software - Odpowiedzi (6)

Pytanie być może głupie i z oczywistą odpowiedzią, proszę nie bić :-)
Standardowe iptables blokuje po IP lub po portach.
Ale czy na Linuksa jest jakiś odpowiednik tego, co robi część windowsowych firewalli (tych z firm trzecich, nie tego wbudowanego), czyli coś, co działałoby w tle i:
- informowało w przypadku, gdy jakiś program próbuje łączyć się z internetem,
- nie przepuszczało tego połączenia do momentu akceptacji
- miało oddzielone funkcje dla przepuszczenia jednorazowego lub zapamiętania danego programu (z możliwością późniejszej zmiany decyzji).
- z interfejsem graficznym.

Układ klawiatury
Napisane przez: Gość - 19-09-2020, 16:10 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (4)

Cześć wszystkim,
niedawno zainstalowałam sobie linuxa. Przy instalacji wybrałam zły układ klawiatury i ok w systemie zmieniłam go zaraz po zainstalowaniu, tylko przy logowaniu domyślnie używa tego układu. Jak to odkręcić?   Big Grin

Nowy laptop instalacja LM zawiesza się.
Napisane przez: xlm - 19-09-2020, 15:42 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (45)

Witam i pozdrawiam.
Kupiłem nowy laptop bez systemu"Acer R5 - CPU "AMD Ryzen 5 3500U with Radeon".
Przy instalacji początkowo zaczyna ładować system naciskam "start Linux Mint 20" i pojawia się logo,słyszę jak procesor pracuję i nagle ustaje a logo cały czas wisi.
Zanosiłem go do naprawy aby fachowiec mi pomógł ustawić lapa a on powiedział,że to przez dysk "SSD" ze złączem "M-2".Próbował wgrać sterowniki i nic.
Zaniosłem go na gwarancję to po miesiącu oddali i napisali,że jest ok a za systemy trzecie nie odpowiadają.Napisali ,że zainstalowali "Eshell".
I dzieje się to samo.
Pendrive z systemem jest ok sprawdzony na starym lapie bez problemu instaluję LM.
Jestem nowym użytkownikiem LM i uczę się go od podstaw ,proszę o instrukcję co mam robić,za co z góry dziękuję.
Wersja BIOSU V1.08

tworzenie i odtwarzanie Macra w wielu Oknach
Napisane przez: Nicson - 19-09-2020, 00:28 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (13)

Witam mam takie pytanie nagrywam sobie macro do gry daje odtwarzam  i wszystko super jest a czy mogę zrobić następne macro w innym oknie czyli otwieram grę z postacią włączam tam macro otwieram 2 grę z inna już postacią i nagrywam   macro i tak dalej .... im więcej tym lepiej czy taka funkcja jest możliwa ?

mint "current"
Napisane przez: Gość - 18-09-2020, 22:52 - Forum: Software - Odpowiedzi (5)

chce miec cos jak w archu - swierze paczki 

Kod:
deb http://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/linuxmint/packages ulyana main upstream import backport multiverse universe romeo

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu groovy main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu groovy-updates main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu groovy-backports main restricted universe multiverse

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ groovy-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ groovy partner

/etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list dobrze to robie? w sumie mam zerowe doswiadczenie z .debami ..