Cześć, jak w temacie. Nie mam neta, piszę z telefonu, który służył mi dotychczas jako hotspot dla stacjonarnego komputera w biurze.
Kiedy zainstalowałem na nim 20, karta USB Realtek Semiconductor Corp. 802.11ac NIC stała się nieaktywna, chociaż polecenie "lsusb" ją widzi pod powyższą nazwą.
Proszę o porady...
Mam problem ze swoim Libreelec a dokładnie z brakiem działającego pilota przez USB IR Recevier. Oprogramowanie postawione jest na mini PC-Zotac w wersji Generic. Chciałbym móc korzystać z nowej wersji 9.2.4 jednakże pilot nie współpracuję, ponieważ w systemie jest bug, rozwiązaniem jest edycja, dopisanie pewnych komend z linku :
Niestety, jestem zielony w tych sprawach, kompletnie nie wiem o co w tym chodzi ? Jak dopisać te wiersze, w jaki sposób ? Czy ktoś łaskawy mógłby krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić ? Podpowiem, że na laptopie korzystam z systemu Linux Mint 19 Cinnamon.
proszę o wsparcie i poradę, mianowicie podczas startu systemu (wer.18.3), ten zawiesza się. Logo Minta ładuje się a pózniej ekran staje się czarny i nie widac nawet kursora myszki.
Podpiąłem inny rezerwowy dysk na którym jest ta sama wersja systemu by wykluczyć usterkę samego PC i ten działa poprawnie. Postanowiłem, że na dysku z ktorego system nie startuje postawię najnowszą wersję (i tak miałem to zrobić w niedługim czasie). Niestety nie mogę dostać się do swoich danych aby je zgrać na dysk zewnętrzny albo na dysk ze sprawnym systemem (nie widać dysku).
Dysk z danymi jest wykrywany na wersji LIVE i mogę w niego wejść, niestety nie mogę tym sposobem zgrać danych na np dysk zewnętrzny (system LIVE równiez go wówczas nie widzi).
może jest sposób by system na wadliwym dysku jakimś sposobem uruchomić? A jeżeli nie ma takiej opcji to chociaż zgrać z niego dane jakimś wiadomym Wam sposobem bym mógł wówczas postawić nowy system ?!
Z góry dziekuję za ewentualne rozwiązanie problemu
Mam problem ze sterownikami, nie ma sterowników do karty sieciowej, grafiki. Nie mam pojęcia skąd je wziąć i jak zainstalować. Pomoże ktoś? Może jest jakaś paczka z wszystkimi sterownikami na ten model? Próbowałem przy pomocy menadżer urządzeń wyszukało do wifi wybrałem , zresetowałem i nadal nie działa.
Dla mnie póki co to jest magia, więc proszę o wyrozumiałość
Kod:
Karta sieciowa Broadcom 802.11g
PCI\VEN_14E4&DEV_4311&SUBSYS_04221468&REV_01
Witam. Problem to brak reakcji suwaka na poziom jasności w HP-ku. Sposób z wątku https://forum.linuxmint.pl/showthread.ph...+regulacji nie działa.
Ktoś coś doradzi? Przygodę z Linuxem rozpocząłem wczoraj wieczorem, więc bardziej niż zielony jestem.
Kompletnie nie wiem, gdzie czego szukać ( i jak ) w konfiguracji sprzętowej.
Hej!
Chciałbym powiększyć rozmiar partycji linuksa bez utraty danych, ale nie jestem pewny czy jest to możliwe.
W laptopie mam 2 dyski:
- HDD: 250GB -> ten jest przeznaczony wyłącznie na dane
- SSD: 250GB -> na tym mam 2 systemy: Linux i Windows
Windowsa mogę z powodzeniem usunąć z dysku SSD i całą jego przestrzeń poświęcić na Linuksa. Windowsa zaintaluję później na dysku HDD. Nie chciałbym natomiast ruszać Linuxa i stracić własne konfiguracje i dane. Ewentualnie mogę to zrobić, jeśli jest opcja zainstalowania Linux MIn 20 na czysto i wczytanie całej konfiguracji z Linux Mint 19.3: mam na myśli, zainstalowane programy, pluginy i dane. Jest taka możliwość?
Siema. Właśnie zainstalowałem dual boota z Windows 10 na osobnych dyskach i zaczynam przygodę z Mintem. Mam problem z ze sterownikami do RX 570, wydaje mi się ,że nie wszytko się zainstalowało ,bo grafiki często migają na stronach. Pomożecie świeżakowi ?
Kiedys wiele lat temu troche bawilem sie na Ubuntu na kolegi kompie. Moj win10 teraz mi na dojadl i postanowilem sobie zapodac LMinta.
Instalacja L Minta szla mi dobrze az do momentu utworzenia patrycji. Zrobilem pierwsza podstawowa na wolnej przestrzeni dyskowej ext4 "/" 40GB - utworzylo ja ale juz nastepnych partycji nie chce instalator utworzyc gdyz pozostala czesc wolnej przestrzeni dyskowej a jest jej ok 200GB pokazuje ze jest to czesc bezuzyteczna i nic z nia nie daje sie zrobic. Zalozylem wiec profil na waszym forum (chwilke wczesniej) i probowalem znalezc podobny problem - ale nic nie ma podobnego. Moze znajdzie sie ktos kto pomoze rozwiazac moj problem,