Statystyki |
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640
Pełne statystyki
|
|
|
Kernel Liquorix |
Napisane przez: ciastek1981 - 28-02-2019, 18:09 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
|
Oprócz standardowych kerneli Ubuntu, rozwojowych, waniliowych, LowLatency/RealTimeKernel, płatnych e X t 73 , istnieje jeszcze Liquorix.
Liquorix jest kernelem zoptymalizowanym pod kątem zastosowań desktopowych, działania multimediów oraz wydajności podczas grania w gry komputerowe.
Repozytorium autora znajduje się pod adresem https://launchpad.net/~damentz/+archive/ubuntu/liquorix
Strona projektu https://liquorix.net/
Forum (z ograniczoną możliwością rejestracji) https://techpatterns.com/forums/forum-34.html
Przed instalacją kernela Liquorix należy odinstalować zamknięte sterowniki grafiki. System powinien pracować na otwartoźródłowym sterowniku. Dla kart Nvidii będzie to sterownik nouveau. Pozwoli nam to uniknąć problemów z ponownym uruchomieniem systemu.
Co do dedykowanych sterowników grafiki należy najpierw dodać repozytorium "Graphics Drivers" team - https://launchpad.net/~graphics-drivers/...ubuntu/ppa , które zawiera najnowsze wydanie sterowników dla kart Nvidia.
Kod: sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa && sudo apt-get update
Następnie bierzemy się za instalację kernela Liquorix
dla sytemu 64-bitowego
Kod: sudo add-apt-repository ppa:damentz/liquorix && sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-image-liquorix-amd64 linux-headers-liquorix-amd64
Po zainstalowaniu wszystkich składników należy ponownie uruchomić komputer.
Cytat:W przypadku problemów ze startem trzeba uruchomić system z poprzedniego jądra.
Po ponownym uruchomieniu, jeżeli system odpalił, a zależy nam dedykowanych sterownikach (i na pewno dodaliśmy repozytorium "Graphics Drivers" team) należy zainstalować ponownie zamknięte sterowniki czy to poprzez Menadżera Sterowników czy też konsolę.
Cytat:Jeżeli chodzi o awaryjność kernela, to raz w przeciągu ostatnich dwóch lat zdarzył mi się problem z ponownym rozruchem.
System zatrzymywał się na dwóch karma pingwinach. W tym wypadku należało uruchomić system na poprzednim jądrze i poczekać na aktualizację. Nastąpiło to w przeciągu ~24 godzin.
Cytat:Co do pracy samego systemu to pierwsze co można zauważyć to inne skalowanie procesora. Ogólnie pracuje na wyższych częstotliwościach bazowych.
Cytat:Co jeśli pojawiają się błędy w czasie instalacji kernela? Przede wszystkim należy odinstalować zainstalowane pakiety.
Cytat:Jeżeli bardzo nam zależy, a dalej jest problem z instalacją to można sprawdzić czy jest możliwość instalacji kernela z tego repozytorium https://software.opensuse.org/download.h...e=liquorix .
Patrzcie na numerki wersji - Ubuntu 16.04 = Mint 18, Ubuntu 18.04 = Mint 19.
|
|
|
Mint 19.1 Mate nie instaluje się na ASRock H110M |
Napisane przez: Gość - 28-02-2019, 16:37 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (3)
|
|
Mint 19.1 Mate nie instaluje się na tym > [ASRock H110M-HDV (chipset Intel H110); Intel G4560 (Intel HD Graphics 610); GOODRAM 4GB 2133MHz CL15; Crucial 240GB SSD BX500]. Pojawia się ekran startowy, potem kursor, dalej martwa cisza. Bez problemu uruchamia się Manjaro 18 Xface, a nawet SlackoLinux 5.7
|
|
|
agregacja folderów |
Napisane przez: Gość - 28-02-2019, 13:04 - Forum: System
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam serdecznie
moje pytanie brzmi: jak można wykonać agregację udostępnionych folderów na kilku dyskach
chodzi głównie o to, że posiadam komputer z kilkoma dyskami, na których udostępniam katalogi i nie chcę mapować każdego udostępnionego zasobu jako kolejną literę (bo ich braknie)
czyli jest
na dysku 1 jest katalog_nr1
na dysku 2 jest katalog_nr2
na dysku 3 jest katalog_nr3
i wszystkie te katalogi chcę zmapować jako jeden zasób
|
|
|
Drugi dysk - problem |
Napisane przez: Gość - 24-02-2019, 17:10 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (4)
|
|
Witam.
Po kolejnej awarii systemu przesiadłem się z win 7 na minta. Wszystko ładnie ogarnąłem, ale jednego problemu nie mogę rozwiązać. Mianowicie mam dwa dyski fizyczne hdd. Na pierwszym stoi system i jest jeną partycją. Na drugim mam trzy partycje na których są zdjęcia, firmy i dokumenty. Przy instalacji mint pytał, na którym dysku ma się zainstalować, czyli widział oba. Po instalacji drugi dysk jest zupełnie niewidoczny. Próbowałem kilka porad znalezionych u wujka googla, ale z żadnym efektem. Ktoś wie, jak to ogarnąć? Z góry dzięki.
|
|
|
Brak internetu |
Napisane przez: Gość - 24-02-2019, 00:27 - Forum: System
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam
Brak połączenia z internetem przez wszystkie możliwe sposoby ,po kablu, wifi, hot śpicie z komórki .Nic się nie dzieje,ale pokazuje że połączenie jest.Co to za diabeł?
|
|
|
Mam problem z wykonaniem pliku binarnego, napisanego w C++, w QT5 |
Napisane przez: Gość - 23-02-2019, 20:27 - Forum: Programowanie
- Odpowiedzi (1)
|
|
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu mam problem z wykonaniem programów, które piszę w C++ w oparciu o QT5. Znaczy problem polega na tym, że sam przebieg kompilacji (wszystkie informacje, które się pojawiają w terminalu) jest całkowicie dobry. Tylko w momencie, kiedy mam już gotową binarkę, gotową aplikację okienkową, to przy próbie otworzenia jej (po wcześniej nadaniu wykonywalności temu plikowi, oczywiście) pojawia mi się następujący komunikat, który zamieściłem w załączniku, ze zdjęciem/printscreenem tego komunikatu. Próbowałem na wszelki możliwy sposób dociec o co chodzi, no ale po prostu nie mogę. Bardzo Was proszę o pomoc.
PS: Właśnie probówałem dodać zdjęcie z tym printscreenem, ale nie chce mi dodać. Nie wiem, jak mam dodać załącznik.
PS2: W tym komunikacie, który mi się wyświetla, o którym pisałem, jest, że "nie można wyświetlić [tu podana ścieżka to mojego pliku wykonywalnego]. Brak zainstalowanego programu obsługującego pliki Kod obiektowy"
PS3: ok. już wiem jak załączyć grafikę/ten printscreen. Oto on:
|
|
|
|