Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 640

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
dedito
Zmiana koloru światełek w...

Forum: Software
Ostatni post: dedito
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 337
dedito
Davinci Resolve 19 nie ot...

Forum: Software
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 686
Logitech G502 - przypisyw...

Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
Wczoraj, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 28
Zafel
Proton VPN i brak drukowa...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 223
wojaczek
Jak aktywować kernel 6.12

Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 132
magnus
Instalacja Linux Mint 22

Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 250
dedito
[oddzielony] Procesy zamy...

Forum: Kosz/Archiwum
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
dedito
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 404
wojaczek
Windows 11 i uzbrajający ...

Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 170
Skaner OpticSlim 1180

Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 67

Kryptowaluty
Napisane przez: ulvhedin - 06-03-2019, 11:50 - Forum: Off topic - Brak odpowiedzi

Ogólny wątek dot. kryptowalut. Można tu pisać o dowolnym temacie związanym z kryptowalutami, np. portfelach, inwestowaniu, projektach bazujących na blockchain i wspierajacych ogólnie rozumiany opensource.

Jeśli wątek będzie aktywny to wydzielimy pewnie jakieś poddziały, jeśli będzie taka wola ludu. Wink

Linux Mint - instalacja
Napisane przez: magnus - 05-03-2019, 16:42 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Linux Mint występuje w trzech odmianach (środowiskach graficznych).

• Cinnamon: najbardziej zaawansowany i nowoczesny, z najlepszymi efektami graficznymi. Także najbardziej popularny, tworzony głównie przez zespół Minta dla tego systemu.

• MATE: bardziej tradycyjny i szybszy ale z mniejszą ilością zaawansowanych funkcji i uboższy graficznie.

• Xfce: najprostszy ale za to najbardziej stabilny, najlepiej nadający się dla starszych komputerów.

Przygotowanie systemu Windows

Jeżeli chcemy zainstalować Linux Mint obok systemu Windows wyłączamy funkcję szybkiego uruchamiania (hibernacji):
Start > System > Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Opcje zasilania > Wybierz działanie przycisków zasilania > Zmień ustawienia, które są obecnie niedostępne > Włącz szybkie uruchamianie

Jeżeli mamy funkcję BitLocker (szyfrowanie dysku) także ją wyłączamy:
Start > System > Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Szyfrowanie dysków funkcją BitLocker > Wyłącz funkcję BitLocker

Robimy miejsce na dysku na Linux Mint (przynajmniej 100 GB) usuwając niepotrzebne pliki. Warto także zrobić defragmentację dysku.

Pobranie pliku ISO

Wchodzimy na stronę >> Linux Mint i wybieramy odpowiednią wersję systemu. Pobieramy plik ISO wybierając polski serwer z listy "Download mirrors".

Sprawdzenie pliku ISO

Po pobraniu pliku ISO możemy dokonać sprawdzenia czy nie został on uszkodzony podczas przesyłania. Powinniśmy to zrobić jeżeli są jakiekolwiek problemy podczas instalacji systemu.
Możemy także wykonać dodatkowy test dający nam pewność że nasza kopia pliku ISO nie zawiera szkodliwego oprogramowania:
>> Sprawdzenie pliku ISO przed instalacją systemu

Utworzenie rozruchowego nośnika USB

Napęd USB (pendrive), który nie powinien być mniejszy niż 4 GB, zostanie w tym procesie sformatowany, co oznacza że wszystko co się na nim znajduje będzie usunięte.
Do jego utworzenia użyjemy programu >> Etcher który pobieramy i uruchamiamy w systemie Windows.
W systemie Linux pobieramy plik programu, klikamy na niego prawym klawiszem myszy, z menu wybieramy "Właściwości > Uprawnienia" i zaznaczamy "Zezwolenie na wykonywanie pliku jako programu". Program uruchamiamy klikając na plik.

[Obrazek: MCUUmRJl.png]

Klikamy na "Flash from file" i wybieramy plik ISO. Klikamy na "Select target" i wybieramy napęd USB. Klikamy "Flash!". Po kilku minutach nośnik rozruchowy będzie gotowy.

Uruchomienie systemu z rozruchowego nośnika USB

Zaczynamy od sprawdzenia w dokumentacji komputera którym klawiszem na klawiaturze możemy otworzyć ustawienia BIOS (BIOS Setup). W niektórych przypadkach, żeby ten klawisz zadziałał najpierw musimy wyłączyć komputer z systemem Windows przytrzymując klawisz Shift.
Podłączamy rozruchowy nośnik USB, startujemy komputer i naciskając wielokrotnie odpowiedni klawisz otwieramy ustawienia BIOS.
Rozpoczynamy od wyłączenia funkcji Secure Boot która powoduje problemy. Czasami trzeba zabezpieczyć BIOS hasłem, żeby opcja Secure Boot stała się aktywna i można ją było wyłączyć.
Następnie poszukujemy listy napędów z których startuje system operacyjny (Boot Sequence, Boot Option). Na liście wyszukujemy pozycji która reprezentuje rozruchowy nośnik USB i przesuwamy ją na początek listy. Potwierdzamy zmiany. Opuszczenie ustawień BIOS spowoduje uruchomienie systemu Linux Mint.

Zawieszanie się systemu podczas rozruchu >> Problemy podczas instalacji systemu

Instalacja systemu na dysku

Linux Mint uruchomiony z nośnika USB jest tymczasowy, powolny i nie w pełni funkcjonalny. Jest krokiem do osiągnięcia pełnej instalacji, ale można w nim przetestować czy nasz sprzęt współpracuje z systemem i czy dane środowisko graficzne odpowiada naszym gustom.
Na jego pulpicie znajdziemy ikonę "Install Linux Mint", na którą podwójnie klikamy. Wybieramy język i klawiaturę. Możemy połączyć się z internetem poprzez wi-fi i wybrać "Zainstaluj oprogramowanie podmiotów trzecich..." (jeżeli wcześniej nie udało nam się wyłączyć funkcji Secure Boot w ustawieniach BIOS to pomijamy na razie tą opcję). Następnie wybieramy rodzaj instalacji.

[Obrazek: xepS1nol.png]

Pierwsza opcja to "Instalacja Linux Mint obok ..." systemu który mamy na komputerze. Po wybraniu tej opcji będziemy mieli możliwość regulacji ile przestrzeni będzie przydzielone dla Linux Mint przesuwając podziałkę.

[Obrazek: zj7rWGsl.png]

Druga opcja to "Wyczyszczenie dysku i zainstalowanie Linux Mint". Stary system i wszystko co mamy na dysku będzie bezpowrotnie stracone.

W obydwu opcjach jest także możliwość tworzenia poszczególnych partycji dla bardziej zaawansowanych użytkowników. W tym przypadku wybieramy "Użycie innego rozwiązania".

Kontynuujemy instalację wybierając strefę czasu, imię użytkownika, nazwę komputera, hasło, logowanie automatyczne albo poprzez hasło.

Po zakończeniu instalacji i zrestartowaniu komputera będziemy mogli wybrać z listy który system chcemy wystartować, jeżeli wybraliśmy pierwszą opcję.

>> Konfiguracja GRUB - domyślny system operacyjny

Brak wyboru systemu przy rozruchu >> Problemy podczas instalacji systemu

Pełne spolszczenie systemu

Rozpoczynamy od zainstalowania wszystkich aktualizacji:
Menu > Menedżer aktualizacji > Zainstaluj aktualizacje

Możemy także zainstalować "oprogramowanie podmiotów trzecich" jeżeli nie zrobiliśmy tego podczas instalacji systemu:
Menu > Zainstaluj kodeki multimediów

Następnie instalujemy dodatkowe pakiety dla języka polskiego i restartujemy komputer:
Menu > Języki > Zainstaluj/usuń języki > Polish, Poland > Zainstaluj pakiety językowe

problem z dyskiem
Napisane przez: Gość - 05-03-2019, 13:23 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

witam

mam problem z dyskiem zewnetrzym. do tej pory dzialał elegancko jednak dzisiaj po podpieciu go w ogole nie czyta. co mam zrobic zeby go jakos naprawic badz sprawdzic ?? dysk chodzi, lampka sie swieci a komputer go nie widzi...

Mint się nie uruchamia i nie da się nagrać nowego
Napisane przez: Gość - 04-03-2019, 20:31 - Forum: System - Odpowiedzi (12)

W sobotę zawiesił mi się komputer podczas oglądania turnieju w Katowicach. Konkretnie Firefox się zawiesił. Możliwe było uruchomienie komputera jeszcze raz więc zrobiłem to. System wstał ale nie odpowiadał na żadne polecenia, nie mogłem uruchomic nawet konsoli. Włożyłem boot pendrive żeby tam zobaczyć co się dzieje lecz i on się nie uruchomil. Próbowałem na kilku pendrive, bez efektów. Jak już udało się wystartować z pendrive to nie uruchamiał się cinnamon i system się zawieszał. Zadzwoniłem do MSI z orosba o pomoc to mnie zbyli mówiąc że oni wspierają windowsa, ale podpowiedzieli żeby go zainstalować i zobaczyc co się dzieje. Instalacja windowsa też się nie udała. System nie startuje, nie mogę nic zainstalować, nie wiem co się dzieje.
[Obrazek: x7qYyPil.jpg]
[Obrazek: YavXi3Hl.jpg]
[Obrazek: BzVe50wl.jpg]

Edycja

[Obrazek: y9L3QKHl.jpg]

Podczas próby instalacji mint 18.3

Praca w trybie renderowania programowego
Napisane przez: Klusio19 - 03-03-2019, 19:44 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (5)

Witam. Po raz pierwszy wgrałem sobie jakiegokolwiek linuxa i padło na Linuxmint (chodzi mi o to,że jestem totalnie zielony w tym wszystkim, więc proszę o "łopatologiczny" język. To jest stary gruz znaleziony gdzieś w szafie nieużywany od bardzo dawna jbc ). Po zainstalowaniu go, wyskoczył komunikat : Praca w trybie renderowania programowego.

Jak rozwiązać ten problem?
Po wklepaniu komendy "inxi -Fxz" otrzymałem:

Kod:
System:
 Host: LaptopNokia Kernel: 4.15.0-45-generic i686 bits: 32 compiler: gcc
 v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.9 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
 base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
 Type: Portable System: Nokia product: Nokia Booklet 3G
 v: 00000000000000000000000000000040 serial: <filter>
 Mobo: Nokia model: NYU00 v: REFERENCE serial: <filter> BIOS: Nokia v: 1.90
 date: 12/23/2009
Battery:
 ID-1: BAT1 charge: 48.5 Wh condition: 48.5/56.8 Wh (85%) model: NOKIA
 status: Full
CPU:
 Topology: Single Core model: Intel Atom Z530 bits: 32 type: MT
 arch: Bonnell rev: 2 L2 cache: 512 KiB
 flags: nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx bogomips: 6384
 Speed: 1567 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1069 2: 980
Graphics:
 Device-1: Intel US15W/US15X SCH [Poulsbo] Graphics
 vendor: Nokia Tele oy System Hub driver: gma500 v: N/A bus ID: 00:02.0
 Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
 resolution: 1280x720~60Hz
 OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 7.0 128 bits) v: 3.3 Mesa 18.2.2
 direct render: Yes
Audio:
 Device-1: Intel US15W/US15X/US15L/UL11L SCH [Poulsbo] HD Audio
 vendor: Nokia Tele oy System Hub driver: snd_hda_intel v: kernel
 bus ID: 00:1b.0
 Sound Server: ALSA v: k4.15.0-45-generic
Network:
 Device-1: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter vendor: Accton
 driver: ath9k v: kernel port: 1810 bus ID: 02:00.0
 IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
 IF-ID-1: hso0 state: down mac: N/A
Drives:
 Local Storage: total: 111.79 GiB used: 8.66 GiB (7.7%)
 ID-1: /dev/sda vendor: Toshiba model: MK1235GSL size: 111.79 GiB
Partition:
 ID-1: / size: 109.53 GiB used: 8.66 GiB (7.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
Sensors:
 System Temperatures: cpu: 42.0 C mobo: N/A
 Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
 Processes: 160 Uptime: 16m Memory: 988.4 MiB used: 459.6 MiB (46.5%)
 Init: systemd runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.3.0 Shell: bash v: 4.4.19
 inxi: 3.0.27
Dodam, że w Menu->Administracja->Zarządzanie sterownikami mam tam kompletnie pusto.
Dziękuję za wszelką pomoc.

OC 2500k - problemy ze stabilnością po przejściu z windowsa
Napisane przez: Karpiu - 03-03-2019, 15:11 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (4)

Hej, pisałem wcześniej na shoutboxie ale teraz mam dopiero czas posiedzieć nad tematem. Mam problem z stabilnością, procek podkręcony @4.6GHz zawiesza przy bootowaniu Minta, na @4.5GHz czasami bootuje ale później losowo łapie zawieszki, na windowsie jest stabilny na takich ustawieniach i nic się nie dzieje, zresetowałem ustawienia uefi i jestem już prawie gotowy aby pokombinować. Czym testować stabilność i monitorować temperaturę?
Tu jest poradnik oc, na którego podstawie kręciłem: Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition*

Kod:
karpiu@karpiu-desktop:~/Pulpit$ inxi -CGM
Machine:
 Type: Desktop Mobo: ASRock model: P67 Pro3 serial: <root required>
 UEFI: American Megatrends v: P3.40 date: 03/17/2018
CPU:
 Topology: Quad Core model: Intel Core i5-2500K bits: 64 type: MCP
 L2 cache: 6144 KiB
 Speed: 1596 MHz min/max: 1600/3700 MHz Core speeds (MHz): 1: 1596 2: 1596
 3: 1596 4: 1596
Graphics:
 Device-1: AMD Hawaii PRO [Radeon R9 290/390] driver: radeon v: kernel
 Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon
 unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
 OpenGL: renderer: AMD HAWAII (DRM 2.50.0 4.15.0-45-generic LLVM 7.0.0)
 v: 4.5 Mesa 18.2.2

Tworzenie bootowalnego pendrive'a za pomocą niskopoziomowego programu dd.
Napisane przez: ciastek1981 - 01-03-2019, 15:55 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Odpowiedzi (8)

Do tworzenia bootowalnego pendrive'a z dystrybucją możemy użyć niskopoziomowego programu dd. Tworzy on kopię 1:1 bit po bicie.

W momencie kiedy zakończy się pobieranie naszego obrazu odpalamy terminal.

Za pomocą polecenia ls wyświetlamy listę folderów w katalogu [ /home/twoja_nazwa_użytkownika ]

Kod:
ciastek@R61i:~$ ls
Dokumenty  Muzyka  Obrazy  Pobrane  Publiczny  Pulpit  Templates  Wideo

Z racji tego, że wiemy iż obraz został zapisany w folderze [ Pobrane ] to wchodzimy do tego katalogu za pomocą polecenia cd [ cd + nazwa katalogu ] (tutaj Pobrane).

Kod:
ciastek@R61i:~$ cd Pobrane

Następnie w katalogu Pobrane wyszukujemy za pomocą polecenia ls twój obraz. Parametr grep służy do zawężenia (szukanie wg wzorca) wyświetlania rekordów z nazwą zawierająca fragment ".iso". Wielkość liter ma znaczenie. Jeżeli chcielibyśmy wyszukać .iso z literami o dowolnej wielkości po grep należy dodać [ -i ] -ignoruje rozróżnianie  wielkości  znaków.

Kod:
ciastek@R61i:~/Pobrane$ ls | grep .iso
netrunner-desktop-1901-64bit.iso
Win10_1809Oct_Polish_x64.iso

Jak widać powyżej w folderze znajdują się dwa obrazy .iso .

Następnie za pomocą polecenia lsblk ustalamy nazwę przypisaną przez system do twojego pendrive'a - [ sdX ]. Tutaj sdb.

Kod:
ciastek@R61i:~/Pobrane$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sdb      8:16   1   7,2G  0 disk 
├─sdb2   8:18   1   2,5M  0 part 
└─sdb1   8:17   1   2,7G  0 part /media/ciastek/Netrunner Desktop 20190112.0958
sr0     11:0    1  1024M  0 rom  
sda      8:0    0 465,8G  0 disk 
├─sda2   8:2    0   289G  0 part 
├─sda5   8:5    0 170,8G  0 part /
├─sda1   8:1    0     1K  0 part 
└─sda6   8:6    0     6G  0 part [SWAP]

Po ustaleniu nazwy przypisanej przez system -  - [ sdX ] (tutaj sdb) należy odmontować urządzenie za pomocą polecenia umount. Pomijamy cyfry w drzewku ponieważ chodzi nam o cały pendrive'a a nie konkretną partycję na tym dysku.

Kod:
ciastek@R61i:~/Pobrane$ umount /dev/sdb
umount: /dev/sdb: nie zamontowany

Po odmontowaniu należy sformatować pendrive. Do tej operacji użytkownik powinien posiadać odpowiednie uprawnienia administracyjne. if=/dev/zero znaczy tylko tyle, że dysk of=/dev/sdb zostanie zapisany zerami. Parametr bs = odczytuje i zapisuje BAJTÓW naraz (pożądany rozmiar bloku danych) , count = kopiuje jedynie N wejściowych bloków (ilość kopiowanych bloków danych).

Kod:
ciastek@R61i:~/Pobrane$ sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=512 count=4096
[sudo] hasło użytkownika ciastek: 
4096+0 przeczytanych rekordów
4096+0 zapisanych rekordów
2097152 bajtów (2,1 MB, 2,0 MiB), 0,29482 s, 7,1 MB/s

Po sformatowaniu urządzenia przystępujemy do tworzenie bootowalnego penrive'a. Z racji tego, że jesteśmy w folderze pobrane to wystarczy podać tylko if=nazwa_pliku.iso . Jeżeli nie weszlibyśmy do tego folderu należało by podać całą ścieżkę do pliku. Flaga sync znaczy tylko tyle, że używa synchronizowanego I/O dla danych.

Kod:
ciastek@R61i:~/Pobrane$ sudo dd if=netrunner-desktop-1901-64bit.iso of=/dev/sdb && sync
5712000+0 przeczytanych rekordów
5712000+0 zapisanych rekordów
2924544000 bajtów (2,9 GB, 2,7 GiB), 770,199 s, 3,8 MB/s
ciastek@R61i:~/Pobrane$ 

Po około 12-15 minutach mamy przygotowany obraz live. Szybkość zależy m. in. od tego jakie parametry zapisu i odczytu ma nasz pendrive'a oraz od tego czy korzystamy z portu USB 2.0 czy też USB >= 3.0  oraz wielkości samego obrazu .iso.

Brak dźwięku DELL Chromebook 11
Napisane przez: Gość - 01-03-2019, 15:41 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

Witam mam pewien problem. Zainstalowałem Linux Mint 19.1 "Tessa" - Cinnamon (64-bit) na DELL Chromebook 11, niestety mam pewien problem - brak dźwięku. Jestem zielony w temacie linuxa. Komputer ma służyć do przeglądania internetu i oglądania filmów. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jeżeli zły dział to przepraszam.

Testowałem to: https://linuxporady.pl/irytujacy-blad-z-...my-output/ ale błąd not found pulseaudio i wywalenie systemu.

Alsamixer: https://zapodaj.net/322e2239d5dd8.jpg.html

Speaker test: https://zapodaj.net/6b66ca43fa5b3.jpg.html

Pozdrawiam.

Tworzenie bootowalnego pendrive'a z dystrybucją Linuxa za pomocą programu Dyski.
Napisane przez: ciastek1981 - 01-03-2019, 01:35 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Brak odpowiedzi

Czasami na waszej dystrybucji potrzebujecie sobie przygotować bootowalnego pendrive'a z jakąś dystrybucją Linuksa.

Do tego celu można użyć dobrze znanego programu Dyski / Disks

[Obrazek: cprelf7l.png] - ikona programu

[Obrazek: RASvsBwl.png]

Jeżeli mamy już pobrany obraz ISO jakiejś dystrybucji to klikamy na niego PPM (Prawy Przycisk Myszy) >> wybieramy [ Otwórz za pomocą... > ] , a następnie wybieramy [ Otwórz za pomocą "Zapisywanie obrazów dysków" ]

[Obrazek: 7a1QYxtl.png]

Po wybraniu [ Otwórz za pomocą "Zapisywanie obrazów dysków" ] pojawi się następujące okno zatytułowane [ Przywrócenie obrazu dysku ] , a w tle będziemy mieli już okno otwartego programu Dyski / Disks .

[Obrazek: yAgO2m3l.png]

W rozwijanym polu [ Cel ] należy wskazać wolumin (wskazany przez ciebie pendrive USB) na którym ma zostać utworzony obraz dystrybucji. Następnie uaktywni się przycisk [ Rozpocznij przywracanie... ] i należy w niego kliknąć.

[Obrazek: Wkk91c2l.png]

Po wskazaniu odpowiedniego pendrive'a i wybraniu przycisku [ Rozpocznij przywracanie... ]. Pojawi się okno z pytaniem [ Na pewno zapisać obraz dysku na urządzeniu? ] Zatwierdzamy za pomocą przycisku [ Przywróć ].

[Obrazek: dkOSgLBl.png]

Po wybraniu przycisku [ Przywróć ] pojawi się pytanie o hasło użytkownika (musi on posiadać uprawnienia administracyjne). Po wprowadzeniu hasła należy wybrać przycisk [ Uwierzytelnij ]. W tym momencie zacznie się proces tworzenia bootowalnego pendrive'a.

[Obrazek: WUThBHBl.png]

Kolejne etapy instalacji będą wyglądać tak.

[Obrazek: KhzNLF3l.png]

[Obrazek: TjD753jl.png]

[Obrazek: 8wjfzK0l.png]

Po zakończeniu tworzenia bootowalnego pendrive'a, ujrzymy taki obraz:

[Obrazek: WdnConXl.png]

Program należy zamknąć, a pendrive'a wysunąć.

Koniec Dodgy

...a może suplement jak prezentuje się przygotowany obraz live Confused

[Obrazek: HSKVNb9l.png]

[Obrazek: i44obenl.png]

[Obrazek: AuPfNh8l.png]

WoeUSB program do tworzenia bootowalnego pendrive'a z Windows.
Napisane przez: ciastek1981 - 28-02-2019, 20:17 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania - Odpowiedzi (1)

Uwaga:

(09-05-2021, 12:59)magnus napisał(a): Zakończono projekt do którego wskazuje poradnik.
Program WoeUSB został przejęty przez nowy projekt pod nazwą >> WoeUSB-ng
Używam, działa dobrze.

---------------------------------

Czasami pobieracie sobie obraz Windowsa bezpośrednio na waszą dystrybucję.

Z racji tego, że nie każdemu Windows Media Creation Tool pasuje, często płata figle, a zmiana identyfikacji systemu pod Windowsem to czarna magia to wspomagacie się Linuksem. Potem np. przenosicie obraz na Windowsa i korzystacie np. z Rufusa.

Niemniej bootowalny pendrive USB z Windows możecie utworzyć również na waszej dystrybucji. Służy do tego program WoeUSB.

Strona projektu https://github.com/slacka/WoeUSB

Repozytorium z pakietami .deb http://ppa.launchpad.net/nilarimogard/we.../w/woeusb/

Co należy zrobić, aby skorzystać z tego programu - zainstalować  Big Grin (oczywiście po dodaniu repozytorium i odświeżeniu źródeł)

Kod:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8 && sudo apt update

sudo apt install woeusb

Jeżeli już zainstalowaliśmy program WoeUSB oraz pobraliśmy obraz Windows to możemy zacząć tworzyć bootowalny pendrive.

1. Wkładamy pendrive do portu USB. W momencie kiedy się zamontuje, należy PPM go odmontować (ale nie wysunąć).

[Obrazek: B3V810yl.png]

W przypadku kiedy nie odmontujemy pendrive'a USB w czasie instalacji pojawi się taki komunikat

[Obrazek: RNGHjDul.png]

2. Uruchamiamy program WoeUSB. Jeżeli mamy prawidłowo odmontowany pendrive należy w polu [ From a disk image (iso) ] wskazać ścieżkę (kliknąć w tą strzałeczkę do góry) do obrazu .iso Windowsa. Następnie w polu [ Target device ] należy wybrać/kliknąć w ścieżkę do naszego pendrive'a - ma się podświetlić.

[Obrazek: mVkhVvQl.png] - ikona programu.

[Obrazek: bMGvlaKl.png]

3. Po kliknięciu we wskazaną ścieżkę uaktywni się przycisk [ Install ], po wybraniu którego zostaniemy poproszeni o podanie hasła

[Obrazek: 7cUgtQPl.png]

4. Po podaniu prawidłowego hasła, nastąpi instalacja obrazu. Poniżej kolejne etapy.

[Obrazek: RgCe6xnl.png]

[Obrazek: OlAQEZhl.png]

[Obrazek: c2CHGESl.png]

5. W momencie kiedy program zakończy tworzenie bootowalnego pendrive'a pojawi się stosowana informacja. Wolumin będzie miał etykietę [ Windows USB ] .

[Obrazek: w8akJxBl.png]

Uwaga: Jeżeli ekran przy ustawieniu bootowania z tego pendrive'a będzie wisiał na "oknie"(plansza z logo Windows) 10-15 min to się nie przejmujcie. Po tym czasie powinno się pojawić opcja z wyborem języka i klawiatury. Potem również będzie wolno.
Dzieje się tak niezależnie od tego czy obraz nagraliśmy Windows Media Creation Tool, Rufusem czy WoeUSB.