Statystyki |
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 638
Pełne statystyki
|
Ostatnie wątki |
Logitech G502 - przypisyw...
Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
Wczoraj, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 26
|
Proton VPN i brak drukowa...
Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 209
|
Jak aktywować kernel 6.12
Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 104
|
Davinci Resolve 19 nie ot...
Forum: Software
Ostatni post: Morthy
20-12-2024, 16:45
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 655
|
Zmiana koloru światełek w...
Forum: Software
Ostatni post: Morthy
20-12-2024, 16:44
» Wyświetleń: 334
|
Instalacja Linux Mint 22
Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 233
|
[oddzielony] Procesy zamy...
Forum: Kosz/Archiwum
Ostatni post: dedito
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
|
Mint 22.1 zatwierdzono do...
Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: dedito
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 396
|
Windows 11 i uzbrajający ...
Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Wyświetleń: 169
|
Skaner OpticSlim 1180
Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 66
|
|
|
Czym jest LMDE? |
Napisane przez: dedito - 19-02-2019, 19:24 - Forum: System
- Brak odpowiedzi
|
|
LMDE jest projektem Linux Mint zapoczątkowanym w 2010 roku o pełnej nazwie "Linux Mint Debian Edition".
Głównym celem zespołu Linux Mint jest sprawdzenie, czy jest opłacalna i możliwa kontynuacja rozwijania dystrybucji, gdyby system Ubuntu kiedykolwiek zniknął.
LMDE ma być jak najbardziej zbliżony do Linux Mint, ale bez użycia Ubuntu. Baza pakietów jest dostarczana przez Debiana.
W LMDE nie ma wydań punktowych.
Poprawki błędów i poprawki bezpieczeństwa oraz pakiety podstawowe są takie same jak w Debianie.
Nowo opracowane, przez developerów Minta, składniki trafiają bezpośrednio do LMDE, podczas gdy w standardowej dystrybucji opartej o Ubuntu są one dostępne w kolejnym wydaniu punktowym Linux Mint.
System LMDE bazuje na wydaniu stabilnym Debiana, choć na początku opierał się o gałąź testową Debiana.
Czego można spodziewać się po tej dystrybucji:
- LMDE jest szybszy i bardziej responsywny od edycji Mint opartej o Ubuntu
- LMDE wymaga od użytkownika większej wiedzy i doświadczenia w obsłudze systemów GNU/Linux.
- LMDE jest mniej przyjazny dla użytkownika i nie ma tyle samo narzędzi graficznych co w edycji opartej o Ubuntu.
- LMDE jest w 100% zgodny z Debianem, przez co możemy korzystać z dobrodziejstw tego systemu, a nawet przerobić swojego LMDE w pełnoprawną edycję Debiana
- LMDE nie jest zgodne z dystrybucjami Ubuntu.
Obecne wydanie to "LMDE 6 Faye", które zostało wydane razem ze środowiskiem graficznym Cinnamon dla platform opartych o procesory 32 i 64 bit Intel/AMD
Wymagania systemowe:- 1GB RAM (2GB zalecane).
- 15GB przestrzeni dyskowej (20GB zalecane).
- 1024×768 rozdzielczość ekranu (przy niższych, wciśnij ALT aby przesuwać pulpit myszką jeśli okna nie mieszczą się na ekranie).
Informacje:- Obraz 64-bit może być uruchamiany w trybie BIOS lub UEFI.
- Obraz 32-bit może być uruchamiany tylko w trybie BIOS.
- Obraz 64-bit jest zalecany do nowych komputerów (przeważnie są to komputery sprzedawane od 2007 z procesorami 64-bit).
Odnośniki do stron:
Strona pobierania: https://linuxmint.com/download_lmde.php
Strona na wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint#LMDE
Wpis na blogu Linux Mint dotyczący wydania LMDE 4 "Debbie": https://blog.linuxmint.com/?p=3867
Informacje na temat wydania LMDE 4: https://linuxmint.com/rel_debbie.php
Wpis na blogu Linux Mint dotyczący wydania LMDE 6 "Faye": https://blog.linuxmint.com/?p=4570
Informacje na temat wydania LMDE 6: https://www.linuxmint.com/rel_faye.php
P.S.
Prośba o dopisywanie się do historii zmian.
Historia zmian:
06-01-2021 dedito, aktualizacja do nowej wersji LMDE 4.
11-01-2021 dedito: poprawka daty powstania LMDE.
12-12-2024 dedito nowe wydanie LMDE 6.
|
|
|
Sterowniki do NVIDIA GEFORCE |
Napisane przez: Gość - 18-02-2019, 21:12 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (8)
|
|
Witam posiadam kartę graficzną NVIDIA GEFORCE 6200 256MB i mam system Linux Mint 19 i za luja nie mogę zainstalować sterowników.
Może ktoś mi powiedzieć krok po kroku jak to zrobić najłatwiej bo jestem nowy na Linux Mint i wogóle na całym systemie Linux.
MÓJ PC:
Pentium 4 2.80 Ghz
Nvidia Geforce 6200 256MB
2GB RAM
160 GB DYSK
Jak komuś jest to potrzebne.
|
|
|
Problem z instalacją HP Color LaserJet Pro MFP M176n |
Napisane przez: Karpiu - 18-02-2019, 01:43 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (7)
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie jeśli chodzi o Linuxa to jestem początkujący ale nie boję się wyzwań zainstalowałem Minta 19.1 i mam problem z instalacją kombo drukarki i skanera HP Color LaserJet Pro MFP M176n
Drukarka jest połączona przez sieć i ma iP: 192.168.1.103
Drukarka jest wyszukiwana w programie Drukarki, instaluje się przez hplib(domyślnie zaznaczone jako jedno z 3 możliwych) ale nie drukuje, usunąłem drukarkę i ponownie spróbowałem ją zainstalować ale tym razem zmieniłem na IPP i tutaj zaczęło działać, a nawet pokazuje poziom poszczególnych tonerów.
Przystąpiłem więc do uruchomienia programu: Proste skanowanie i tu niestety jest klapa, program nie widzi skanera, szukałem na internecie ale nic użytecznego dla mnie poza informacją(bardziej sugestią) że trzeba dopisać ręcznie ip do jakiegoś pliku(nie opisano jakiego!) w /etc/sane.d/ powinno rozwiązać problem, przeglądałem wszystkie pliku powiązane z hp ale nie znalazłem tam żadnego miejsca gdzie mógłbym coś wpisać żeby to miało ręce i nogi
Na dodatek teraz przestał też działać program Drukarki:
jak wciskam połącz, dostaję:
a następnie połącz, to dostaję błąd:
googlowanie dało mi niby rozwiązanie problemu przez terminal ale nie działa ono i dostaję komunikat:
Proszę o jakąś pomoc jak to ogarnąć, od razu zaznaczam że podłączenie przez USB odpada, ze względu na inne komputery(wszystkie Windowsy) w domu, które też korzystają z tej drukarki przez sieć, a do tego drukarka stoi w innym pokoju niż PC
|
|
|
trzeszczenie dźwięku |
Napisane przez: Gość - 18-02-2019, 00:33 - Forum: Sprzęt i sterowniki
- Odpowiedzi (5)
|
|
Witam wszystkich Serdecznie !!
Jestem tu nowy i mam problem z linuxem bo co jakiś czas zaczyna mi trzeszczeć dźwięk , problem nie ukazuje sie ciąglę ale raz na jakiś czas , co może być przyczyną tego i jakie rozwiązanie może być ?
|
|
|
Czyszczenie systemu |
Napisane przez: magnus - 17-02-2019, 22:25 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
|
Ze względu na sposób formatowania twardych dysków i napędów półprzewodnikowych (SSD) Linux Mint bardzo dobrze radzi sobie z fragmentacją pamięci, zwłaszcza jeżeli dana partycja jest przynajmniej w 20% wolna. Dlatego nie stosuje się defragmentacji, tym bardziej że może to doprowadzić do utraty plików.
Czyszczenie systemu nie jest konieczne ponieważ pomięć którą w ten sposób odzyskamy jest niewielka w porównaniu do pojemności współczesnych dysków. Jeżeli to robimy to za pomocą narzędzi istniejących w systemie. Używanie programów takich jak BleachBit nie jest zalecane, ponieważ mogą one usunąć więcej niż tego sobie życzymy. To samo a nawet więcej możemy osiągnąć za pomocą programów które są dobrze zintegrowane z systemem.
Pakiety pozostające po instalacji programów
Możemy się ich pozbyć natychmiast po instalacji programów poleceniem w terminalu:
Albo poprzez menedżera pakietów Synaptic. W menu programu wybieramy: Ustawienia > Preferences > Pliki. Klikamy na "Wykasuj podręczne archiwum pakietów (cache)".
Poza tym pakiety są usuwane automatycznie po siedmiu dniach albo jeżeli archiwum przekroczy pojemność 500 MB.
Pakiety pozostające po odinstalowaniu programów
Do usunięcia ich także używamy menedżera pakietów Synaptic. W panelu po lewej stronie, na dole, wybieramy "Stan", na górze "Nie zainstalowane (pozostałości po konfiguratorze)". W głównym oknie pokażą się pakiety do skasowania. Klikamy na każdy z nich prawym klawiszem i wybieramy opcję "Zaznacz do całkowitego usunięcia". Dokonujemy usunięcia klikając "Zastosuj" i "Apply".
Miniatury obrazów
Dla każdego obrazu (zdjęcia, wideo, grafiki, dokumentu) wyświetlonego w komputerze tworzone są miniatury wykorzystywane w ikonach i przechowywane w naszym katalogu domowym. Miniatury pozostają nawet po usunięciu obrazu. Domyślnie te archiwum ma pojemność 512 MB i ma tendencję do szybkiego wypełniania się. Dopiero miniatury starsze niż 180 dni są usuwane. Te archiwum możemy w całości usunąć za pomocą polecenia w terminalu:
Kod: cd ~/.cache && rm -rf thumbnails
Jak tylko wyświetlimy kolejny obraz, nowe archiwum zostanie utworzone.
Tym poleceniem zmienimy czas przetrzymywania miniatur w archiwum. Wartość 180 dni możemy dowolnie zmienić. Żeby nasze archiwum nie miało ograniczenia czasu stosujemy wartość -1.
Cinnamon:
Kod: gsettings set org.cinnamon.desktop.thumbnail-cache maximum-age 180
MATE:
Kod: gsettings set org.mate.thumbnail-cache maximum-age 180
Tym poleceniem zmienimy pojemność archiwum. Wartość 512 MB możemy dowolnie zmienić. Żeby nasze archiwum nie miało ograniczenia wielkości stosujemy wartość -1.
Cinnamon:
Kod: gsettings set org.cinnamon.desktop.thumbnail-cache maximum-size 512
MATE:
Kod: gsettings set org.mate.thumbnail-cache maximum-size 512
Zawsze możemy sprawdzić jakie parametry ma archiwum za pomocą tego polecenia.
maximum-age oznacza maksymalny wiek.
maximum-size oznacza maksymalną wielkość.
Cinnamon:
Kod: gsettings list-recursively org.cinnamon.desktop.thumbnail-cache
MATE:
Kod: gsettings list-recursively org.mate.thumbnail-cache
Migawki systemu
Jeżeli używamy programu Timeshift do tworzenia migawek (kopii) systemu to warto ograniczyć ich ilość do dwóch: Ustawienia > Harmonogram > Określ liczbę migawek.
Zbędne jądra Linuksa
Każde takie jądro i pliki które są niezbędne do jego działania to około 200 MB. Możemy je usunąć za pomocą Menedżera aktualizacji. W menu programu wybieramy: Widok > Jądra Linuksa. Żeby usunąć pojedyncze jądro klikamy na nie i wybieramy "Usuń". Żeby usunąć kilka naraz korzystamy z opcji "Usuń jądra". Następnie restartujemy komputer.
Możemy także wybrać opcję która ogranicza ilość jąder do dwóch: Edycja > Właściwości > Automatyzacja > Automatyczne utrzymanie > Usuwaj przestarzałe jądra i zależności.
Przeglądarka
Każdą przeglądarkę można tak ustawić że podczas jej zamykania będzie usuwana historia naszej działalności w sieci.
W programie Firefox wybieramy: Menu > Preferencje > Prywatność i bezpieczeństwo > Historia > Program Firefox: będzie używał ustawień użytkownika. Zaznaczamy: "Czyszczenie historii podczas zamykania przeglądarki Firefox". Wchodzimy w "Ustawienia" gdzie możemy wybrać wszystkie pozycje. Jeśli to zrobimy niektóre strony mogą nie pamiętać naszych preferencji.
Kosz
Opróżnienie kosza może uwolnić nam sporo pamięci. Możemy także ustawić czas po którym pliki zalegające w koszu będą automatycznie usuwane po każdym logowaniu. W tym celu instalujemy program o nazwie trash-cli za pomocą Menedżera oprogramowania.
Następnie otwieramy aplikację Programy startowe (Xfce: Sesja i uruchamianie > Uruchamiane programy).
Dodajemy nowy program startowy (Cinnamon: + > Polecenie użytkownika).
Nazwa dowolna. W rubryce "Polecenie" wpisujemy: trash-empty 30
Możemy dowolnie zmieniać liczbę 30 oznaczającą ilość dni po których pliki w koszu będą automatycznie usunięte.
|
|
|
Zmiana Cinnamon na mate ? |
Napisane przez: Gość - 16-02-2019, 19:26 - Forum: Instalacja i uruchamianie
- Odpowiedzi (6)
|
|
Witam, czy istnieje możliwość zmiany Cinnamon na mate z zachowaniem wszystkich ustawień, programów, itd. ? Posiadam LM 19.1.
Zmianę muszę dokonać, ponieważ jak mam odpalone kilka programów to procek męczy się na poziomie 75-90 a czasami nawet 100%. Odczuwam utratę płynności.
|
|
|
Różnice w użyciu su, sudo, admin:// i pkexec |
Napisane przez: magnus - 14-02-2019, 22:33 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
|
Polecenia su, sudo, admin:// i pkexec nadają nam uprawnienia administratora.
Polecenia pkexec i admin:// używamy do uruchamiania aplikacji graficznych poprzez terminal.
Jeżeli chcemy otworzyć menedżera plików używamy pkexec.
Cinnamon:
MATE:
Xfce:
Uprawnienia administratora dla menedżera plików możemy także uzyskać poprzez kliknięcie prawym klawiszem myszy na katalog i wybranie opcji "Otwórz jako administrator" albo "Open as Root".
Nie należy edytować plików w naszym katalogu domowym mając uprawnienia administratora ponieważ doprowadza to do zmiany własności tych plików z użytkownika na administratora. Taka sytuacja może czasami powodować problemy.
Otwarcie pliku z uprawnieniami administratora w edytorze tekstu Xed wymaga użycia polecenia admin://. Przykład:
Kod: xed admin:///usr/share/X11/xkb/symbols/pc
W grupie trzech ukośników ostatni z nich jest początkiem ścieżki do pliku który chcemy edytować. Pierwsze użycie tego polecenia wymaga wpisania hasła dwa razy.
Polecenie sudo jest używane dla programów bez interfejsu graficznego. Można nim także zalogować się w terminalu jako administrator, tak że wszystkie wykonywane polecenia będą miały takie uprawnienia:
Opcja -i oznacza logowanie.
Wszystkie powyższe polecenia działają z użyciem hasła użytkownika, jedynie su wymaga hasła administratora.
Konto administratora domyślnie nie posiada hasła ale możemy je utworzyć za pomocą polecenia:
Hasło administratora może być takie same jak hasło użytkownika.
Polecenie su może także być użyte do zalogowania się w terminalu jako administrator:
Opcja - oznacza logowanie.
Jak wcześniej było wspomniane katalog domowy użytkownika powinien zawierać tylko katalogi i pliki które są jego własnością, dlatego nie jest wskazane otwieranie aplikacji graficznych za pomocą su i sudo, ponieważ może to spowodować że niektóre z tych katalogów i plików staną się własnością administratora. Taka sytuacja może czasami powodować problemy. Nieprawidłowe uprawnienia katalogów i plików mogą także wynikać z błędów w systemie. Czy je mamy możemy sprawdzić za pomocą tego polecenia:
Kod: find $HOME -not -user $USER -exec ls -lad {} \;
Przykład takiego pliku:
Kod: -rw------- 1 root root 2 Feb 21 13:32 /home/t/.cache/dconf/user
Żeby ponownie stać się właścicielem tych katalogów i plików używamy polecenia:
Kod: sudo chown -R $USER:$USER $HOME
|
|
|
|