Statystyki |
» Użytkownicy: 793
» Najnowszy użytkownik: Michal79
» Wątków na forum: 2 634
» Postów na forum: 18 638
Pełne statystyki
|
Ostatnie wątki |
Logitech G502 - przypisyw...
Forum: Przedszkole Linuksa
Ostatni post: Michal79
Wczoraj, 13:48
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 27
|
Proton VPN i brak drukowa...
Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: Zafel
20-12-2024, 21:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 209
|
Jak aktywować kernel 6.12
Ostatni post: wojaczek
20-12-2024, 17:18
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 104
|
Davinci Resolve 19 nie ot...
Forum: Software
Ostatni post: Morthy
20-12-2024, 16:45
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 655
|
Zmiana koloru światełek w...
Forum: Software
Ostatni post: Morthy
20-12-2024, 16:44
» Wyświetleń: 334
|
Instalacja Linux Mint 22
Forum: Instalacja i uruchamianie
Ostatni post: magnus
19-12-2024, 14:43
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 233
|
[oddzielony] Procesy zamy...
Forum: Kosz/Archiwum
Ostatni post: dedito
18-12-2024, 07:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 97
|
Mint 22.1 zatwierdzono do...
Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: dedito
18-12-2024, 07:57
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 396
|
Windows 11 i uzbrajający ...
Forum: System
Ostatni post: wojaczek
17-12-2024, 21:35
» Wyświetleń: 169
|
Skaner OpticSlim 1180
Ostatni post: Tecumseh
17-12-2024, 20:19
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 66
|
|
|
Przywitaj się |
Napisane przez: ulvhedin - 10-02-2019, 12:24 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (40)
|
|
Witajcie,
W tym wątku można przywitać się z użytkownikami forum.
Forma dowolna, nic nie narzucamy
Pozdrawiam
Ulvhedin
|
|
|
Podziekowania za nowe forum |
Napisane przez: Ender - 10-02-2019, 11:56 - Forum: Hyde Park
- Odpowiedzi (6)
|
|
Witam wszystkich.
Myślę, że warto podziękować Adminom i ich Pomocnikom, którzy włożyli wiele trudu, by przenieść nas w nową jakość, na nowe forum. Nie wiem jak to odbierzecie (reszta userów), ale ja tak zwyczajnie chciałem podziękować za Wasza pracę.
WIELKIE DZIĘKI i oby sił Wam nigdy nie zabrakło.
|
|
|
Problem z uruchomieniem usługi lightdm |
Napisane przez: Gość - 09-02-2019, 20:58 - Forum: System
- Odpowiedzi (1)
|
|
Łaaa, chwilę mnie nie było a tu taka niespodzianka : Jak tu pusto
No nic, napiszę pierwszy temat w tej kategorii, może ktoś pomoże.
Ma główna maszyna się zawiesiła, ale tak, że nawet Ctrl-Alt-Fx nie działało. Poszedł więc fizyczny reset i system ( a dokładniej lightdm ) nie chce wstać.
inxi -G:
Kod: Graphics: Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti]
Display Server: N/A driver: nvidia tty size: 240x67 Advanced Data: N/A out of X
journalctl -xe:
https://pastebin.com/pw0CNScQ
systemctl status lightdm.service:
Kod: ● lightdm.service - Light Display Manager
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/lightdm.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: start-limit-hit) since sob 2019-02-09 19:26:07 CET; 5min ago
Docs: man:lightdm(1)
Process: 4672 ExecStart=/usr/sbin/lightdm (code=exited, status=1/FAILURE)
Process: 4667 ExecStartPre=/bin/sh -c [ "$(basename $(cat /etc/X11/default-display-manager 2>/dev/null))" = "lightdm" ] (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 4672 (code=exited, status=1/FAILURE)
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Failed to start Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'exit-code'.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Service hold-off time over, scheduling restart.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Stopped Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Start request repeated too quickly.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: Failed to start Light Display Manager.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state.
lut 09 19:26:07 stacjonarny1 systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'start-limit-hit'.
Próbowałem trochę rzeczy znalezionych w sieci, ale nic nie pomogło.
Edit:
OK, udało się podnieść środowisko graficzne. Generalnie wszystko sprawia wrażenie, że działa. Jedynie jest jakiś problem z wine, większość gier się nie uruchamia, krzycząc że ma jakieś problemy z grafiką, więc muszę jeszcze przy tym posiedzieć.
Edit2:
Nie no jakaś patologia. Usunąłem wine i zainstalowałem jeszcze raz. I jakoś tak podczas instalacji mignęło mi, że w sekcji "usuwanie" zobaczyłem komunikat, że usunął lightdm. Jak skończył instalować wine to przewinąłem do komunikatów z usuwania i faktycznie, lightdm został usunięty, serwer X też ( plus kupę innych rzeczy, nawet nie czytałem dalej )
Zrobiłem restart maszyny i faktycznie, środowisko graficznie papa. No do jasnej cholery, jakim prawem istalując wine ( czy cokolwiek ) ten dziadowski system usuwa takie rzeczy. No jakim.
|
|
|
Temperatura CPU Mate vs Cinnamon (laptop) |
Napisane przez: Gość - 09-02-2019, 00:38 - Forum: Desktop i menadżery okien
- Odpowiedzi (2)
|
|
Wydanie Linux Mint 19.1 Tessa 64-bitowe
Procesor: Intel® Core™ i7-2630QM
Nie instalowane zadne sterowniki, nie moge sobie poradzic z temperatura. Mate w stanie spoczynku lub lekiej pracy mam miedzy 46-52stopnie, Cinnamon przy tej samej pracy 60 czasami nawet i 80 wpadnie.
Odpalam "Psensor" na Mate temp gpu nvidia 0 0 0, Cinnamon znow moim zdaniem wykazuje aktywnosc nvidii pokazujac temperatury a zadne sterowniki jak pisalem nie sa doinstalowane lub zmienione, caly czas opieram sie na "xserver-xorg-video-nouveau".
Nie zebym sie czepial do Mate ale lekko mnie to zaczyna irytowac, zmienie srodowisko na Cinnamon i juz mi lapek odlatuje, chce sobie potestowac ubuntu, cos porownac ta sama sytuacja. Na ubuntu zmienialem sterowniki, srodowiska graficzne cinnamon xfce mate z marnym skutkiem, zysk paru stopni.
Co takiego i gdzie sie zmienia ze Mint mate to prawie lodowka a cala reszta dobra na zime?
|
|
|
Screenshot - zmiana domyślnego programu |
Napisane przez: yahoob3 - 05-02-2019, 20:44 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
|
Każde środowisko graficzne Linuksa dostarcza innego zestawu programów, które choć maja te same zadania, mogą oferować w stosunku do swoich "braci" rożne ciekawe i przydatne funkcje. Jednym z nich jest domyślnie instalowany w środowisku XFCE program do wykonywania zrzutów ekranu - xfce4-screenshooter.
Domyślne programy z Cinnamona i Mate nie posiadają funkcji wysyłania wykonanego zrzutu bezpośrednio do serwisu hostingowego, jakim jest m.in. IMGUR
Instalacja programu banalna (klikalnego sposobu nie będę opisywał, za długo ):
Kod: sudo apt install -y xfce4-screenshooter
Dzięki parametrowi "-y" apt nie będzie zdawał dodatkowego pytania "czy aby na pewno zainstalować".
OK, instalacja z głowy, ale w dalszym ciągu pod klawiszem PrtSc ukrywa się systemowy (gnome-screenshot --interactive).
Aby prz(e)ypisać ten skrót klawiszowy w środowisku Cinnamon klikamy: Menu, Preferencje, Klawiatura i wybieramy zakładkę Skróty. Rozwijamy na lewy panelu System i klikamy "Zrzuty ekranu i nagrywanie", a następnie po prawej "Wykonanie zrzutu ekranu".
W okienku na dole wyświetli się m.in. "Print", który po kliknięciu kasujemy przyciskiem Backspace.
Następnie udajemy się do lewego panelu i klikamy "Własne skróty" i dodajemy własny:
Przypisujemy mu tzw. hotkey - klikmy linię i wciskamy klawisz PrtSc:
Zamykamy okno i już. Cieszymy się nowego screenshootera.
W środowisku Mate instalację przeprowadzamy dokładnie, jak wyżej.
Prz(e)ypisanie nowego programu do klawisza wykonujemy w: Menu, Preferencje, Skróty klawiszowe analogicznie, jak wyżej.
Kasujemy dotychczasowy skrót:
i dodajemy własny skrót:
klikając na dodany wiersz i wciskając klawisz PrtSc
Po tym wszystkim, kiedy chcemy wykonać zrzut ekranu mamy (po wciśnięciu klawisza PrtSC) do wyboru kilka opcji.
Jedną z nich jest wysłanie zrzutu ekranu bezpośrednio do serwisu hostingowego.
Po chwili od zatwierdzenia, w okienku podane zostaną kody do wklejenia, np. do posta z prośbą o pomoc.
Powodzenia!
EDIT:
Żeby zadziałało w Mint20 trzeba się przelogować lub uruchomić komputer ponownie.
|
|
|
Jak zadawać pytania na forum? |
Napisane przez: ulvhedin - 03-02-2019, 17:38 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Odpowiedzi (6)
|
|
Jak zadawać pytania na forum?
Poświęć 15 min na poznanie systemu. Przeczytaj przewodnik do wydania, przejrzyj menu programów, przeklikaj się po katalogach.
Koniecznie przejrzyj Centrum Oprogramowania. Naucz się obsługiwać jeden z edytorów plików textowych. Jeśli te z zainstalowanych Ci nie odpowiadają,
możesz wyszukać jakiś w Cetrum Oprogramowania, np. Geany. Przyda się to do edycji plików konfiguracyjnych lub przeglądania logów (o logach będzie dalej)
Oswój się z systemem.
Pojawił się problem. Wszechświat się zatrzymał. Kompletnie nie wiem co zrobić, gdzie szukać rozwiazania, w głowie pustka...
Oczywiście! Pójde na forum i zgłosze problem, ale... jak zadać mam pytanie? A co jeśli nowu okaże się głupie i znowu na mnie nakrzycza?
W tym momencie zatrzymaj się. Odetchnij i...
1. Etap 1 -problem
Zastanów się czego tak naprawdę dot. problem. Czy jest on natury sprzętowej czy programowej (software'owej, czyli dot. aplikacji/programu).
Czy pracujesz na laptopie, komputerze stacjonarnym, czy też na serwerze. Określenie tego pozwoli Ci wybrać odpowiedni dział na forum
i w ten sposób zaadresować ewentualne pytanie.
2. Etap 2 - analiza czynności
Zastanów się teraz co zrobiłeś przed pojawieniem sie problemu. Być może zainstalowałeś jakiś program,
poprawke (aktualizacje), zmieniłeś jakieś ustawienia systemowe, zainstalowałeś jakieś dodatkowe urzadzenie.
Spróbuj odwrócić kolejność swoich czynności, zrobić restart komputera. Jeśli problem pojawił się znowu - zastanów się jak go udokumentować.
3. Etap 3 - zebranie informacji o błędzie
Postaram się tu wskazać kilka podstawowych miejsc w systemie, w które warto zajrzeć. Istnieja tez polecenia,
które zwróca wiele informacji na temat tego co się dzieje w systemie.
Zacznijmy od logów. Logi to pliki w których aplikacje zapisują informacje ze swojej aktywności.
Logi zazwyczaj znajdziesz w katalogu /var/log
Przykladowe pliki logów:
Kod: [Zaznacz]
Kod: /var/log/Xorg.0.log - W pliku tym znajdziesz informacje dot. działania serwera Xorg. Przydatny do analizy problemów z wyświetlaniem obrazu,
działania sterowników kart graficznych i innych spraw zwiazanych ogólnie z wyświetlaniem obrazu.
/var/log/auth.log - znajdziesz tu informacje zwiazane z autoryzacja uzytkownikow
/var/log/daemon.log - tu loguja demony, czyli takie programy ktore system uruchamia bez interwencji uzytkownika
/var/log/debug - informacje z systemu i aplikacji, które loguja w trybie DEBUG (raczej dla zaawansowanych uzytkownikow)
/var/log/kern.log - zawiera szzcegolowe informacje pochodzace z jadra systemu (czy. kernela)
/var/log/messages - zawiera komunikaty pochodzace z aplikacji jak i z samego systemu
/var/log/syslog - zawiera komunikaty z systemu, jesli nie mzoesz znalezc jakichs komunikatow w innych logach - warto tu zajrzec
/var/log/cups/error_log - komunikaty błędów pochodzace z CUPS (CUPS jest podsystemem odpowiedzialnym za drukowanie w systemie Linux)
Zachęcam do zapoznania się z plikami w tym katalogu. Wiele z tych plików wymaga uprawnień administratora aby móc je przejrzeć.
W tym celu trzeba uruchomić edytor textu właśnie z uprawnieniami root'a.
Polecenia, do wykonania w terminalu:
Kod: dmesg - wypisuje komunikaty z bufora jadra systemu, bardzo uzyteczne polecenie i głównie z niego nalezy korzystać.
lsusb - lista podłączonych urządzeń USB, pozwala zidentyfikować urządzenie w systemie
lspci - lista urządzeń PCI
lsblk - lista urządzeń blokowych, pozwala przejrzeć liste dysków i partycji
lscpu - informacje o procesorze
lsmod - informacje o załadowanych modułach (możesz traktować moduły jako sterowniki narazie)
4. Etap 4 - zgłoszenie
Ustaliłeś, że masz problem. Zebrałeś potrzebne informacje. Czas na zgłoszenie na forum.
Znajdź dział odpowiedni i utwórz nowy wątek. Tytuł wątku powinien być ukierunkowany na problem i w sposób jednoznaczny na niego wskazywać.
Np. Karta ATI Radeon HD5770 błąd podczas instalacji sterownika
Opisz swój problem, w jaki sposób objawił się problem. Co zrobiłeś zanim on wystąpił. Wklej potrzebne informacje, które znajdziesz w logach.
Jeśli nie potrafisz określić, które informacje z logu są ważne - wklej cały log. Do wklejania dużej ilości informacji możesz wykorzystać takie serwisy jak
http://pastebin.com/ i w zgłoszeniu podać odnośnik wygenerowany na stronie. Pisz poprawną polszczyzną, stosuj znaki interpunkcyjne (kropki, przecinki, itp.)
Wiele osób, po zgłoszeniu problemu, same próbują znaleźć rozwiązanie. Jeśli i ty należysz to takich osób, podziel się znalezionymi informacjami z innymi.
Jak ułatwić sobie życie?
Wklejanie wyników poleceń lub zawartości logów może być dość kłopotliwe. Aby ułatwić sobie tę
część pracy - warto zainstalować sobie program do automatycznego zamieszczania wszelki treści tekstowych na serwisie takim jak pastebin.com.
Kod: sudo apt-get install pastebinit
Zamieszczanie treści jest w tym momencie bardzo proste. Przykładowo spróbuj umieścić informacje o urządzeniach USB w serwisie pastebin.com.
Wynikiem programu będzię link. Skopiuj i wklej go w przeglądarce internetowej. Teraz powinieneś rozumieć zasadę działania tej aplikacji.
Przykładowe inne użycie aplikacji:
Kod: dmesg|pastebinit
lspci|pastebinit
cat /var/log/Xorg.0.log|pastebinit
cat /var/log/daemon.log|pastebinit
Jak widzisz umieszczenie zawartości pliku textowego polega na wykonaniu polecenia:
Kod: cat /ścieżka/do/pliku|pastebinit
Powyższe informacje sukcesywnie będą rozszerzane. Jeśli, któryś z tematów nie jest dla Ciebie jasny - pytaj. Postaramy się opisać go jaśniej.
|
|
|
Dualboot - jak przywrócić bootloader Windows 7, a następnie GRUB |
Napisane przez: yahoob3 - 02-02-2019, 20:51 - Forum: Poradniki i najczęściej zadawane pytania
- Brak odpowiedzi
|
|
Uruchamiamy komputer z płyty instalacyjnej Windows do pokazania sie tego okna:
i klikamy dalej. W następnym oknie wybieramy "Napraw komputer":
Po przejściu tych okien:
i
z następnego wybieramy "Wiersz polecenia"
przechodzimy do katalogu głównego
enter
i wpisujemy:
enter
a następnie:
enter
i dodatkowo:
Kod: bootrec.exe /RebuildBcd
enter
Wychodzimy, np. poprzez wpisanie "exit" lub "krzyżykiem" zamykamy okno wiersza poleceń i klikamy "Uruchom ponownie".
Pamiętamy, że teraz GRUB został skasowany przez nadpisanie go bootloaderem Windows - musimy go zainstalować ponownie. Po ponownym uruchomieniu komputera wystartuje tylko Windows.
Przywracanie GRUB:
Uruchamiamy Linuksa w trybie Live.
Aby ułatwić sobie życie uruchamiamy przeglądarkę i ten post
Dzięki temu unikniemy ewentualnych błędów przy wpisywaniu komend - wystarczy je skopiować z przeglądarki (Ctrl+C) i wkleić do terminala (Shift+Ctrl+V).
Otwieramy zatem okno konsoli (terminala) i sprawdzamy jaki układ partycji mamy w komputerze:
pokaże się coś takiego (to jest widok dysku i partycji tylko z Linuxem - sorry, innego nie miałem pod ręką):
Cytat:jw@MINT ~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sr0 11:0 1 3G 0 rom /media/jw/
sda 8:0 0 931,5G 0 disk
├─sda4 8:4 0 4G 0 part [SWAP]
├─sda2 8:2 0 300G 0 part /home
├─sda3 8:3 0 597,5G 0 part /magazyn
└─sda1 8:1 0 30G 0 part /
Widzimy powyżej, że katalog główny Linuksa "/" to sda1.
Aby poprawnie zainstalować grub musimy ustalić jaki system plików na nim się znajduje. Do tego posłuży nam komenda:
Kod: sudo file -s /dev/sda1
która u mnie pokazuje coś takiego:
Cytat:jw@MINT ~ $ sudo file -s /dev/sda1
/dev/sda1: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data, UUID=384d4837-855d-41f9-a18b-378f9c6883fd (needs journal recovery) (extents) (large files) (huge files)
interesuje nas to, co pogrubione, czyli system plików to ext4.
Najczęściej (polecane) GRUB (program rozruchowy Linuksa) instalujemy w sektorze rozruchowym dysku. Tu oznaczony jest on jako sda. Pozostałe sda z cyferkami 1,2,3,4 to już poszczególne partycje na tym dysku.
Będąc w dalszym ciągu w trybie Live, uruchamiamy okno terminala i wpisujemy (wklejamy Shift+Ctrl+V) po kolei poniższe komendy i po każdej zatwierdzamy enterem.
Pamiętać należy, że oznaczenie partycji "/" - tu sda1 oraz jej system plików - tu ext4, wpisujemy w drugiej komendzie zgodnie z tym, co ustaliliśmy na początku.
Kod: sudo mkdir /mnt/root/
sudo mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/root
sudo mount -o bind /dev /mnt/root/dev
sudo mount proc /mnt/root/proc -t proc
sudo mount sysfs /mnt/root/sys -t sysfs
sudo chroot /mnt/root
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub
Restartujemy komputer. Powinno działać.
|
|
|