Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Statystyki
» Użytkownicy: 719
» Najnowszy użytkownik: GWINTOWNIK
» Wątków na forum: 2 659
» Postów na forum: 18 814

Pełne statystyki

Ostatnie wątki
Tłumaczenie/translacje na...

Forum: System
Ostatni post: Tecumseh
17-01-2025, 23:38
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 350
Blade
Linux Mint 22.1 wydany

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: Blade
17-01-2025, 18:21
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 168
dedito
Problem z logowaniem

Forum: Podstawy
Ostatni post: dedito
17-01-2025, 06:56
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 182
dedito
Upgrade 20.3 do 22.1

Forum: Instalacja i uruchamianie
16-01-2025, 16:58
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 130
Kierownica Thrustmaster n...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: thunderas
16-01-2025, 10:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 113
mati75
Mint 22.1 zatwierdzono do...

Forum: Ogłoszenia i nowości
Ostatni post: mati75
16-01-2025, 09:35
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 868
dedito
programy z androida na li...

Forum: Software
15-01-2025, 16:50
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 621
Problem z wolnym lub brak...

Forum: Sprzęt i sterowniki
Ostatni post: slawinek
14-01-2025, 19:45
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 1 199
kszyhus
Rufus

Forum: Software
Ostatni post: kszyhus
14-01-2025, 18:19
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 208
dedito
[oddzielony] Mint 22 - br...

Forum: Kosz/Archiwum
13-01-2025, 08:34
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 170

Linux mint 20 ulyana jak zainstalować chromium.
Napisane przez: Gość - 11-07-2020, 09:20 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (4)

Smile Mam pytanie w linux mint cinamon ulyana 20 zablokowano snapy, jak i z gdzie pobrać i bezpiecznie zainstalować przeglądarkę chromium browser?

Jak zainstalować chromium lub chrome w mint 20
Napisane przez: 2000adam - 10-07-2020, 21:23 - Forum: Software - Odpowiedzi (4)

Zaktualizowałem wczoraj mint 19.3 do mint 20. w/g https://community.linuxmint.com/tutorial/view/2485
Po aktualizacji usunęło chromium. Próbuje instalować z menadżera oprogramowania ale nic się nie dzieje. Z konsoli też nie idzie.

Kod:
adam@adam-Lenovo-G580:~$ apt install chromium
[sudo] hasło użytkownika adam:   
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet chromium nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
Jednak następujące pakiety go zastępują:
  chromium-bsu

E: Pakiet chromium nie ma kandydata do instalacji
adam@adam-Lenovo-G580:~$

problem z zewnętrznym monitorem w cinnamon
Napisane przez: sig - 10-07-2020, 15:57 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (2)

Witam. Zaktualizowałem system do 20 i problem jest taki że przy monitorze fhd podpiętym do laptopa z radeonem hd 5650, po uruchomieniu  mam po lewej stronie ekranu ikony na czarnym tle, a po prawej lewą stronę tapety, generalnie nic nie idzie uruchomić (kilka sekund klepsydry i nic więcej).  Muszę po każdym uruchomieniu odpinać monitor, czekać aż uruchomi się ekran laptopa, potem podpiąć monitor i wtedy jest dobrze do ponownego uruchomienia. Działa dobrze jak uruchomione są oba, ale ekran laptopa ma max rozdzielczość 1366 na 7xx, czyli za małą na 22 calowy monitor. Co zrobić żeby zewnętrzny był obsługiwany jako jedyny od startu kompa? Lilo i ten znaczek przy starcie są w porządku, tylko pulpit nie chce współpracować. Próbowałem zapisywać w preferencje / ekran inne konfiguracje i wracać do właściwej po restarcie, ale nie pomogło.

Jak uruchomić zainstalowany progrem?
Napisane przez: akaiyuki - 09-07-2020, 19:24 - Forum: Software - Odpowiedzi (13)

Witam,
pewnie kolejne głupie pytanie... Zainstalowałem program i8kutils, który służy do kontroli pracy wentylatorów w laptopach Dell. Najpierw zainstalowałem go z repozytorium, potem ściągnąłem ze strony i zainstalowałem ponownie. Teraz nie mogę go uruchomić. Nie ma go w menu, a po wpisaniu "i8kutils" do terminala otrzymuję komunikat "i8kutils: nie znaleziono polecenia". Coś można z tym zrobić?

Program do kopiowania zawartości schowka między pulpitami
Napisane przez: Gość - 09-07-2020, 17:13 - Forum: Software - Odpowiedzi (7)

Witam,  jestem początkującym użytkowaniem Linuxa. Używam Mint'a 19.3 Mate na koncie shell, łączę poprzez TightVNC Viewer.
Potrzebuję programu VNC config [Obrazek: ivVleKHl.png]
do przenoszenia zawartości schowka między komputerem z win 10 a kontem shell z linuxem. 
Gdzie mogę go znaleźć  ?
Lub coś podobnego.

Wolne działanie Wifi
Napisane przez: Gość - 09-07-2020, 00:08 - Forum: Sprzęt i sterowniki - Odpowiedzi (4)

Witam
Posiadam kartę Wifi TP-LINK Archer T3U plus na usb 3.0 działającą na 2.4 i 5 GHz.
Aktualnie zainstalowany sterownik to Realtek 8812BU.
Po połączeniu z siecią 5 GHz system(iwconfig) pokazuje teoretyczną przepustowość 867 Mbps, jednak rzeczywista prędkość transmisji pomiędzy komputerami to ok 30 MB/s.
Dodam że na drugim komputerze również jest zainstalowany mint. Jak uruchomię na obydwu komputerach Windows, to transmisja osiąga 60-70 MB/s.

Ktoś wie jak pod linuxem zmusić tą kartę do szybszej pracy ?
Dodam że przy połączeniu kablowym obydwu komputerów do routera który rozsyła Wifi prędkość wynosi 80-90 MB/s
Co myślicie o TP-LINK Archer T4U ?

Punkty montowania dysków SSD / format od zera
Napisane przez: Gość - 08-07-2020, 20:11 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (6)

Witajcie Kochani.
Jako, że człek jest świeży w temacie - błądzi jak we mgle.
Chciałbym poprawnie sformatować sobie dwa dyski twarde SSD na komuterze.
W kompie "siedzi" jeszcze winda7 od microshit'u ale nie chcę mieć z tym systemem nic wspólnego Smile
Config: 12GB RAM / Intel i7 Q720 / SSD 160GB + SSD 320GB / Dell M6500
Myślę żeby zainstalować Mint20 XFCE, bo zależy mi aby system pożerał mi jak najmniej zasobów.
Komputer potrzebuję do 'daily use' i po to aby czasem szarpnąć w jakieś stare RPG.
Obecnie, system plików ustawiony jest jako NTFS, nie wiem czy lepiej pozostawić taki na dyskach, czy lepiej wskoczyć w ext4. Ma to w ogóle jakieś znaczenie dla starych gier DOSowych, odpalanych w DosBox czy Wine? Gdy będę przechowywał dokumenty, zdjęcia czy muzykę, którą czasem będę zmuszony przenieść na dysk zewnętrzny i odpalić na win10 - nie będzie tu kolizji? Czy system zapisu plików ma w ogóle tutaj znaczenie?
Troszkę szperałem po odmętach netu i myślałem aby skonfigurować sobie te dyski podczas instalacji LM20xface, w taki sposób:

dev/sda1 -  /ntfs 20 000MB /boot - czy w tej partycji będą się instalować programy użytkowe i update systemu? Te 20GB wystarczy? Chciałbym to mieć tak mądrze wydzielone, żeby podczas ewentualnej chęci wskoczenia na wyższy numerek Minta'a w przyszłości - pozostało mi na CPU, wszystko, co do tej pory przechowuję, czy mam zainstalowane.
dev/sda2 - /ntfs 140 000MB /home
dev/sdb1 - /ntfs 320 000MB /home

Nie chcę wydzielać partycji SWAP, bo nie potrzebuję żadnych hibernacji, czy "sleepów". Chcę po prostu aby CPU wykorzystywał w całości RAM, który w nim siedzi.
Będzie to prawidłowo działać po takim "zabiegu"? Wink
Czy dyski SSD muszę jakoś specjalnie sformatować, aby wydłużyć ich żywotność i sprawność?
Pytam "Mądrych Głów", czyli Was, bo nie chciałbym sobie narobić kłopotów od samego początku.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam.
Grzegorz.

monitorowanie tepmeratur
Napisane przez: pingwinek - 08-07-2020, 05:03 - Forum: Przedszkole Linuksa - Odpowiedzi (5)

Poszukuje programu do monitorowania temperatur procka, karty graficznej i płyty głównej no i monitorowanie sieci w linux mint 20 cinnamon.

Obraz z kamery do góry nogami
Napisane przez: Gość - 05-07-2020, 17:40 - Forum: Multimedia - Odpowiedzi (5)

Witam serdecznie
Jestem tu nowy jak i nowy w użytkowaniu linuxa.
Jeśli może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i będzie uprzejmy podzielić się rozwiązaniem, będę bardzo wdzięczny.
a zatem; laptop Asus k52f, program Viber, mój obraz u rozmówcy jest do góry nogami. Próbowałem coś znaleźć w necie, ale z niewielkim skutkiem, lub po prostu proponowane oprogramowanie już nie istnieje.
Mam problem, bo niebawem wyjeżdżam z kraju i dzieci będą mnie widzieć głową w dół.
Z góry dziękuję za uprzejmość i podpowiedź w rozwiązaniu problemu.
Tymczasem pozdrawiam

Szyfrowany katalog HOME
Napisane przez: AndrzejB - 05-07-2020, 16:50 - Forum: Instalacja i uruchamianie - Odpowiedzi (1)

Jak wiem, katalog HOME można zaszyfrować podczas instalacji systemu, jednak:
1. Jak sprawdzić czy w bieżącej instalacji jest szyfrowany?
2. Jeśli nie - jak zaszyfrować bez reinstalacji systemu?